GP Welkom - 250 ccm

Vítězem druhého závodu třídy 250 ccm opět Manuel Poggiali, naši jezdci bez bodů.

Na startu třídy čtvrtlitrů nám po mnoha letech předvedl španělský jezdec Alex Debon již zapomenutý start motocyklu v klidu čili roztlačení stroje. Nebyl to však úmysl, ale Debonovi motocykl před samotným startem ztichl. Alex se tedy rozhodl stroj roztlačit, ale bohužel pro něj i v těchto případech platí jasná pravidla o pohybu stroje před zhasnutím červených startovacích světel. Alex se pohnul dříve a tak pochopitelně následovala penalizace Stop & Go na pět sekund a protože na tuto výzvu Alex nereagoval přišlo to co muselo - černá vlajka a vyloučení ze závodu.
Samotný závod se však stal záležitostí trojice jezdců. Po vedení v úvodu závodu přenechal Randy de Puniet své první místo vítězi úvodního závodu v Suzuce Manuelu Poggialimu. Dvojici Poggiali - de Puniet celý závod z různé vzdálenosti sledoval italský jezdec Franco Battaini. Takto jezdila vedoucí trojice až do posledního kola závodu kdy se v předposlední zatáčce pokusil druhý Randy de Puniet zaútočit na vedoucí místo Poggialiho. Jeho útok však nevyšel a tak bylo o vítězi rozhodnuto. I ve druhém letošním závodě třídy 250 ccm zvítězil Manuel Poggiali (42:14,305), tentokráte před francouzským jezdcem Randy de Punietem (+0,615). Jako třetí projel se ztrátou 5,641 sekundy italský jezdec Franco Battaini.
Souboj továrních jezdců Hondy pro sebe rozhodl Sebastian Porto, který dojel čtvrtý před pátým Roberto Rolfem. Šestý dokončil závod spokojený Anthony West, sedmý naopak zklamaný Fonsi Nieto před svým týmovým kolegou Toni Elíasem. Deváté místo patřilo Sylvainu Guintolimu a desáté Naoki Matsudovi. Těsně za první desítkou dokončil závod jedenáctý Héctor Faubel, dvanáctý Alex Baldolini, třináctý Eric Bataille, čtrnáctý Johan Stigefelt a patnáctý Chaz Davies.
Je jedno místo dělilo v cíli závodu našeho Jardu Huleše od jednoho světového bodu. Jarda solidně odstartoval, v prvním kole se dostal na 18. místo a v následujícím kole dokonce na sedmnácté. Po vypadnutí jednoho jezdce se na okamžik dostal Jarda na šestnáctou pozici, ale zezadu na něj zaútočil Alex Debon, který se propracovával z posledního místa po startu. Černá vlajka pro Debona vrátila Jardu na šestnácté místo, ale to už zase začal dotírat mladý Chaz Davies jenž místi jel dokonce o sekundu rychleji než Jarda. Následovalo to co muselo přijít - Davies dojel Jardu, předjel ho a během dvou kol mu nadobro ujel. Jarda ze sedmnácté pozice čekal zda nějaký soupeř udělá chybu či zda někomu nevypoví službu jeho stroj. Chybu nakonec udělal francouzský Erwan Nigon, na kterého dotíral Chaz Davies, Nigon vyjel z trati a propadl se až za Jardu, který tak skončil na prvním nebodovaném místě - šestnáctém.
Druhý náš jezdec Jakub Smrž měl vetší smůlu než Jarda Huleš. Po startu se propadl na 22. místo (nejprve však projel druhým kolem těsně za Jardou Hulešem), později se dostal o několik pozic dopředu, ale přišel pád a konec nadějí na body z Welkomu.
V čele šampionátu je Manuel Poggiali s plným počtem bodů (50) před Franco Battainim (27) a Sebastianem Portem (26). Čtvrtá pozice patří Hiroshi Aoyamovi (20), který dojel druhý v úvodním závodě a pátá Randy de Punietovi (20) jenž dojel druhý naopak dnes.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist