Daytona - zajímavosti z okruhu

Je den volna a tak se podívejme na několik zajímavých věcí z letošního ročníku slavných závodů.

Vincent Haskovec a Daytona 2003 V den klidu na sportovním kolbišti se podívejme na českou účast na okruhu Daytona. Jako již poslední roky tradičně, máme zde zastoupení v podobě Vincenta Haskovce, který pro letošní rok přešel z týmu SGI Suzuki do týmu Hooters Mountain Dew Suzuki a startuje jak v hlavním závodě Daytona200 třídy Superbike, tak i v závodě AMA Superstock, tedy třídě jenž narozdíl od evropské stejnojmenné kategorie jsou v AMA STK stroje pouze do obsahu 750 ccm.
Nejprve se podívejme na AMA Superbike kde se Vincent oproti loňskému roku zlepšil o skoro dvě sekundy na kolo a nakonec za čas 1:54,926 obsadil 26. místo v kvalifikaci. Jeho týmový kolega Mike Ciccotto skončil s časem 1:53,545 na 19. místě. Jen pro lepší názornost zde uvedu, že do kvalifikace na hlavní závod se zapojilo celkem 72!!! jezdců.
Hlavní prioritou je pro Vincenta však třída AMA Superstock, kde se již ve své kariéře dokázal prosadit na čelní místa a vlastně v posledních dvou letech bojuje vždy nejen o stupně vítězů (v roce 2002 - 4. místo celkově, v roce 2001 - 2. místo celkově). V kvalifikaci na letošní závod na Daytoně Vincent zajel čas lepší než na superbikový závod a za 1:53,433 mu patří devátá startovní pozice z rovných padesáti jezdců (beznadějně poslední skončila se ztrátou více než deset sekund na předposledního Jassica Zalusky).
Ostatní kvalifikace: Třída BMW Boxer Cup je až netradičně na závody v Daytoně zastoupená evropskými jezdci, kterým však vypálil rybník domácí borec Brian Parriott jenž vyhrál kvalifikaci před druhým Jasonem Perezem (USA) a Markusem Barthem (GER). Čtvrtý odstartuje do závodu Thomas Hinterreiter (AUT) a z pátého místa Fernando Cristobal (SPA). Ze známých evropských jmen jen dodejme, že z osmého místa například do závodu odstartuje Sebastien LeGrelle (BEL), z třináctého Švýcar Andy Hofmann, ale i například z patnáctého Peter Öttl (GER). Jen poznamenám, že z celkem 47. jezdců je pouhých 14 z USA, všichni ostatní jsou Evropané, vesměs účastníci evropského BMW Boxer Cupu.
Třída MBNA 250 ccm GP má po odchodu Jasona DiSalva k továrnímu čtyřtaktnímu týmu Graves Yamaha jednoznačně pouze dva favority a sice loňského vítěze šampionátu a účastníka posledního závodu Grand Prix 250 ve Valencii, Američana Chucka Sorensena (Aprilia) a veterána Richa Olivera (Yamaha), kteří jezdí velice vyrovnané časy (na úvod napříkla Oliver kolo za 1:55,548 a Sorensen za 1:55,641). Ostatní jezdci mají šanci na první místo v závodě pouze v případě nedojetí těchto dvou jezdců (všichni dostávají od této dvojice čtyři a více sekund na kolo).
O co se hraje v hlavním závodě? Finanční prémie pro nejlepší jezdce hlavního závodu 62nd Daytona200 by Arai:
Celková částka na prémie - 140 000,- US Dollar
1. místo - 000,-
2. místo - 500,-
3. místo - 500,-
4. místo - 500,-
5. místo - 500,-
6. místo - 500,-
7. místo - 300,-
8. místo - 100,-
9. místo - 900,-
10. místo - 700,-
Postupně dále až do 35. místa, které obsahuje finanční prémii 0,-

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist