Britské zlato pro Filipa Salače

Mladší část týmu Montáže Brož Racing Team pro tentokráte odletěla do Anglie, kde se nedaleko Londýna, na proslulém okruhu Brands Hatch, konaly ve dnech 18. až 20.července 2014 další závody seriálu Moriwaki 250 Junior cup při mistrovství britských superbiků.

V pátek, kdy teplota vzduchu dosahovala k 30° Celsia, probíhaly po celý den volné tréninky, kde i pro nás byl vymezený odpolední třicetiminutový čas pro první kvalifikaci. Toto nás velmi překvapilo, jelikož žádný z našich jezdců, kromě domácího Dana Jonse, tuto poměrně obtížnou trať nikdy nezajížděl. V průběhu dne byl nakonec program pozměněn, a tak jsme absolvovali první kola tohoto víkendu jako volný trénink, ve kterém Filip obsadil druhé místo.

Do sobotního rána nás přivítal silný déšť. První a zároveň poslední kvalifikace byla zahájena v 9:30 hodin místního času na mokrých pneumatikách. Filipovi se dařilo i na vodě. Téměř po celou dobu byl ve vedení, ale dvě kola před koncem chyboval, dostal highslide, kterého sice ustál, poté však bohužel stagnoval a nakonec skončil na sedmém místě. To znamenalo start ze třetí řady. Pro Filipa to bylo velké zklamání, nicméně jsme věděli, že je to bojovník, a tak jsme doufali, že právě v závodě zajede dobrý výsledek.
Během dopoledne se počasí umoudřilo. Závod byl zahájen v 15:20 hodin a tentokrát už na suchých pneumatikách. Po zhasnutí startovních světel se Filipovi povedlo odstartovat a hned během prvního kola se dostal na čelní pozici. Těsně za ním byl Kevin Orgis, se kterým se mu povedlo svým soupeřům poodjet. Po většinu závodu si Filip držel vedení, když ho na několik kol předjel K. Orgis. Mezitím si Filip svého soupeře četl a dvě kola před koncem opět převzal vedení. V poslední zatáčce posledního kola ho K. Orgis znovu předjel, ale při výjezdu byl Filip rychlejší, což Orgise přimělo přidat plyn, dostal ošklivého highslide a bohužel pro něj závod skončil. Filip projel cílem první, druhý byl J. Kausch, třetí pak P. Pullkinen.

Druhý závod byl zahájen v Neděli v 10:20 hodin, opět na suchých pneumatikách. Skvělý start znamenal pro Filipa opět vedení. Svým soupeřům se v každém kole vzdaloval a do posledních kol už dostával signalizaci zmírnit tempo. Nakonec to pro Filipa bylo vítězství stylem start-cíl. Druhý dojel P. Pullkinen, třetí P. Freitag.

Nutno podotknout, že tento závodní víkend byl pro nás jeden z nejhezčích. Tyto tradiční závody sem přilákají každoročně tisíce fanoušků, kteří si váží každého jezdce, tedy i těch, co dojíždějí na posledních místech, protože bez nich by nebylo vítězů. Překvapilo nás, jak jsou všichni ukáznění a tím mají možnost i prohlídky pit-line, kde se mohou setkávat se svými oblíbenými jezdci. I toto pak navozuje naprosto výjimečnou atmosféru.
Pro nás to ještě znásobilo působení našeho českého jezdce Kuby Smrže, který je závodníkem té nejprestižnější kategorie Suprbike. Po celý víkend byl Filipovi nápomocen, podporoval ho nejen psychicky, ale předal mu spoustu cenných zkušeností ohledně této trati. I když byl pro něho tento víkend smolný, jelikož v trénincích zcela dominoval, kvalifikaci pak dokončil na skvělém 4. místě, 1. závody dojel sedmý, druhý závod za dramatických podmínek bohužel díky pádu nedokončil, fandili jsme mu, jak jen to šlo. Kubovi bychom rádi ještě touto cestou poděkovali, a i když se někdy nedaří, patří stále k těm nejlepším. Také chceme poděkovat všem z 4SR, nejen za podporu v podobě kombinéz a dalších doplňků, ale také za tu psychickou, jelikož tu byli s námi. Velké díky patří všem dalším sponzorům a fanouškům.

Teď už se Filip připravuje na další závodní víkend ve španělském Aragonu
při mistrovství PRE Moto 3 a posléze na závody opět při Moriwaki 250 Junior cup ve francouzském Dijonu.

Filip Salač k víkendu v Brands Hatch uvedl: „Na tyto závody jsem se obzvlášť moc těšil, jsem rád, že se mi dařilo a po delší pauze jsem opět doubloval. První závod byl opravdu moc pěkný, myslím i pro diváky, jen mě mrzí, že Kevin spadl a nemohl závod dokončit. Svým soupeřům jsme odjeli, ale pak v poslední zatáčce, v posledním kole mě Kevin předjel, snažil se mě vytlačit, musel jsem ubrat plyn, ale měl jsem lepší výjezd, dostal jsem se zase před něj, což ho zřejmě donutilo více přidat plyn a dostal highslide. Zprvu to vypadalo, že nebude moc nastoupit díky zranění nohy do dalšího závodu, což mě mrzlo, ale nakonec se vše zlepšilo a můj soupeř a zároveň Filip kamarád Kevin v nedělním závodu odstartoval.“
„Ve druhém závodě jsem měl trochu nervy, cíl byl pro mne jasný, a tak jsem byl moc rád, že za mnou zase přijel Kuba Smrž a opět mi dodal kuráž do závodu. Hned po startu jsem svým soupeřům odjel a postupně svůj náskok zvyšoval, dostal jsem se tak do pohody a tím jsem už nemusel zajížděl takové rychlé časy jako v prvním závodě. Musím říci, že takovou atmosféru jsem ještě nezažil, po obou dojetých závodech jsem si užil velký potlesk diváků, což je pro každého sportovce asi to nejvíc.“

„Hrozně moc bych chtěl poděkovat Kubovi, který se mi nečekaně opravdu dost věnoval, i přesto, že sám byl hodně vytížený. Chtěl bych mu popřát hlavně štěstí do dalších závodů, protože jako jezdec nám ukázal, že patří stále mezi ty nejlepší. Děkuji moc za velkou podporu své rodině, Vencovi Jirušovi ( 4SR ), který mě i Kubu přijel osobně podpořit. Děkuji také všem z Moriwaki, ostatním jezdcům za super atmosféru a v neposlední řadě všem našim sponzorům a fanouškům. Užívejte léto, váš Filip.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist