AMA Road America - pátek

Výsledky z pátečních kvalifikací a tréninků naleznete v tomto článku.

AMA Chevy Trucks U.S. Superbike Championship
Road America - Elkhart Lake (WI)
AMA Chevy Trucks Superbike
Nečekaný příval vody, který se spustil v odpoledních hodinách ze zataženého nebe, zapříčinil několik zajímavých výsledků v první kvalifikaci na závody AMA Pro Racing. Ve třídě Superbike se tak radoval z provizorního Pole Position tovární jezdec italské Ducati, australský nestor a nejstarší z bratrské trojice Anthony Gobert (Ducati 998 RS03), který na zrekonstruovaném okruhu v indiánské rezervaci zajel čas 2:42,075. "Doufám, že zde bude mokro celý víkend," říkal australský jezdec po vítězné kvalifikaci. "Pokud bude mokro, zřejmě můžu vyhrát."
Deštivé překvapení číslo jedna je druhé místo dalšího jezdce na stroji Ducati - Larryho Pegrama ze satelitního týmu Dream Team Ducati. Již jeho ztráta na skvělou jízdu Anthony Goberta na mokrém asfaltu je dosti význačná, když za vítězným jezdcem zaostal o 1,582 sekundy. "Každy ví, že Michelin má senzační mokré pneumatiky. Nepřestával jsem jezdit po okruhu a stále jsem jel rychleji a rychleji," říkal jediný jezdec v superbikovém šampionátu USA, který používá pneu Michelin (z továrních jezdců).
Třetím místem se prezentoval mladší z bratrů Bostromovích - Eric, který tak potvrdil své kvality na mokrém asfaltu, když se jízdy na takto nebezpečném povrchu naučil především svými účastmi v Mistrovství Světa Superbike. "Myslím, že motocykl byl dnes lepší než já," naznačil eBoss své páteční chyby v první kvalifikaci, které ho pravděpodobně stálo vítězství.
Na dalším místě se umístnil opět jezdec se zkušenostmi z mokrých, evropských okruhu - Jason Pridmore. Pátý byl v první kvalifikaci Joshua Kurt Hayes, šestý Jimmy Moore a až sedmý jeden z favoritů - Matthew Mladin na továrním stroji Suzuki GSX-R1000. Osmé místo patřilo naopak továrnímu jezdci Hondy Kurtisovi Robertsovi, který dokončil úvodní kvalifikaci před devátým Michaelem Barnesem a desátým Miguelem DuHamelem.
Vedoucí muž letošního šampionátu - Aaron Yates skončil na jedenáctém místě před dvanáctým Benem Bostromem.
Náš Vincent Haskovec se této části kvalifikace nezúčastnil a své kola si tak nechává až na dnešní den, kdy doufá v lepší počasí. Jen proto připomenu, že v ranní části, která se jela ještě za suchého počasí, dokončil Haskovec trénink na 18. místě.
AMA Pro Honda Oils Supersport
Radost a smutek zároveň zřejmě panují po prvním dnu šestého podniku amerického šampionátu u továrního týmu Graves Yamaha. Jezdec tohoto týmu, prostřední z bratrů Gobertů - Aaron, nejprve zajel na ještě suché části čas 2:21,919, který nakonec znamenal i vítězství v pátečních trénincích, ale o několik kol později havaroval a musel být letecky transportován do nemocnice ve Valleyu. Počáteční informace říkají, že Aaron Gobert má zlomené předloktí a zápěstí na jedné ruce.
Druhý skončil v páteční části Gobertův týmový kolega Jamie Hacking před Jake Zemkem. Tommy Haydenem a mladým Jasonem DiSalvem.
AMA Lockhart-Phillips USA Formula Xtreme
Tato třída produkčních, litrových motocyklů měla na programu stejně jako třída Supersport v pátek pouze tréninky a tak nikoho zřejmě nepřekvapilo, že do odpolední části, která byla narušená již zmíněným, vytrvalým deštěm, nastoupilo pouze osm jezdců. Nejrychlejší časy se tak stanovili již ráno, kdy zvítězil Jake Zemke před Joshuou Kurtem Hayesem a Aaronem Yatese. Čtvrtý byl Yatesův týmový kolega Mat Mladin.
Mladin a Yates, ale i například Miguel DuHamel, využili pravidel AMA Pro Racing a s produkčními stroji nastoupili do tréninku této třídy. Vše má zřejmě pouze jeden cíl - naučení tohoto nově přebudovaného okruhu. Osobně se domnívám, že i když se Mladin a Yates dnes zúčastní kvalifikace a pochopitelně se kvalifikují, do samotného závodu nenastoupí.
Za Mladinem skončil na pátém místě Jimmy Moore, na šestém Damon Buckmaster, na sedmém Jamie Hacking a na osmém Mertin Craggill. Desítku nejlepších doplnili devátý Jason Pridmore a desátý Ben Spies.
S produkčním strojem Suzuki GSX-R750 se této třídy zúčastňuje nově také náš Vincent Haskovec (minulý týden jel svůj první letošní závod Formule Xtreme), který včera dokázal zajet patnáctý čas.
AMA Genuine Suzuki Accessories Superstock
Třída, která nás zřejmě nejvíce zajímá, vždyť zde bojuje náš jezdec o celkové prvenství, když mu nyní patří druhé místo o jeden pouhý bod za lídrem šampionátu.
V kvalifikaci na závod motocyklů o obsahu 750 ccm překvapivě zvítězil na mokrém asfaltu Mike Ciccotto, tedy týmový kolega našeho Haskovce. Druhé místo obsadil Tommy Hayden - vedoucí muž šampionátu. Třetí v kvalifikaci skončil opět překvapivě John Jacobi a čtvrtý Jason DiSalvo.
Druhou startovní řadu vytvoří pátý a mě zcela neznámí, Mark C. Junge, dále Joshua Kurt Hayes, Steve Rapp a Jamie Stauffer. Náš Vincent Haskovec se postaví na pozici devátého muže kvalifikace, když mu tato mokrá část moc nevyšla po pátém místě v ranním suchém tréninku. Desítku nejlepších uzavře další z favoritů - Adam Fergusson.
MBNA 250 Grand Prix
Dvoutaktní dvěstěpadesátky jely v pátek také pouze tréninky, ve kterých byl v ranní části nejrychlejší Charles Sorensen před letošním lídrem šampionátu Richardem Oliverem (+0,136) a věčně třetím Irem Simonem Turnerem.
Do odpoledního lijáku se jezdcům moc nechtělo a tak stejně jako ve třídě FX nastoupilo do druhého tréninku pouze osm jezdců, mezi kterými však byli všichni favorité pódiových pozic. V dešti byl pak nejrychlejší Rich Oliver a to o více jak čtyři sekundy před Colinem Jensenem a dokonce o více jak 12 sekund před třetím Chuckem Sorensenem.
Tolik z pátečního dne a závěrem již jen upozornění, že dnes se kromě kvalifikací konají také dva závody - první ze dvou závodů třídy Superbike a dále závod třídy Superstock.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist