Vše o nadcházející GP České republiky

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Nejnižší kubatura motocyklového šampionátu letos nabízí skutečně napínavou podívanou, protože o vítězství v závodech standardně bojuje početná skupina jezdců. Lídrem průběžného hodnocení je s celkem 158 body Australan Jack Miller (Red Bull KTM Ajo). Naposledy byl třetí v Indy, což bylo jeho šesté pódiové umístění z deseti odjetých závodů. Ohledně Millera se stál spekuluje s přestupem do MotoGP, ale na to jak to dopadne doopravdy si ještě nějakou dobu počkáme.

První vítězství si na své konto připsal Efrén Vázquez (SaxoPrint-RTG), když vyhrál závod v Indy a zahájil tak druhou polovinu sezony skutečně skvělým způsobem. Španěl má celkem pět umístění na stupních vítězů a na první pozici v této chvíli ztrácí jednadvacet bodů. Tato ztráta rozhodně není natolik velká, aby ji Vázquez nedokázal vymazat, což bude jeho cílem už v dalším podniku, kterým je Velká cena České republiky.
Průběžně třetí je po deseti kolech sezony Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0). Na Vázqueze teď ztrácí čtyři body a může litovat dvou nul z Austinu a Mugella, protože jinak by jeho postavení v tabulce bylo úplně jiné. Samozřejmě o tom závodění je, takže lze předpokládat, že v Brně bude chtít průběžnou druhou příčku zpátky s cílem zaútočit na vedoucí pozici Australana Millera. Pro Hondu by to byl velký úspěch, protože po letech nadvlády KTM, by vyhráli šampionát jednotlivců.

Ve hře o zlato je ale další zástupce rakouského výrobce motocyklů, průběžně čtvrtý Romano Fenati (SKY Racing Team VR46). Ital byl v Indianapolisu druhý a jeho ztráta na Márqueze teď představuje tři body a na Vázqueze ztrácí bodů sedm. Fenati měl pár příležitostí, jak se v hodnocení šampionátu dostat před Jacka Millera, ale ani jednou Australanova zaváhání nevyužil. V Brně tak od Fenatiho můžeme očekávat další atak nejvyšších pozic, protože jedině tak se dokáže posunou pořadí směrem nahoru.
První pětici uzavírá Alex Rins (Estrella Galicia 0,0), který je zároveň posledním jezdcem, jenž do této chvíle nasbíral přes sto bodů. Celkem má 118 bodů a na své kolegy začíná ztrácet. Celkem čtyři umístění na stupních vítězů, dvě nuly a zatím ani jedno vítězství. Alex Rins bude muset jo zabrat, aby současnou špičku Moto3 dokázal dostihnout tak, aby měl možnost v závěru šampionátu zaútočit na medailové pozice. Zatím jeho ztráta na vedení představuje čtyřicet bodů, na třetí místo týmového kolegy Márqueze pak ztrácí bodů patnáct.

Český závodník Jakub Kornfeil (Calvo Team) je s 54 body desátý s tím, že mu na devátého Brada Bindera schází dva body a na osmého Miguela Oliveiru bodů šest. Smůla, která českého závodníka provázela v první polovině roku snad letní přestávkou skončila a závod v Brně bude pro Jakuba Kornfeila tím, na který bude vždy rád vzpomínat.
Druhým českým zástupcem v Moto3 je Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo), který jede svoji premiérovou sezonu jezdce mistrovství světa s velmi kvalitním týmem finského manažera Aki Aja. V Indianapolisu byl Hanika třináctý, čímž rozšířil své bodové konto na celkem devatenáct bodů a v průběžném hodnocení mu patří sedmnáctá pozice. Ještě loni jel Karel Hanika závod Red Bull Rookies Cupu v Brně, který tehdy vyhrál po startu z pole position, takže zkušenosti s Masarykovým okruhem má víc než dobré. Samozřejmě jet znovu na stejném okruhu, ale závod Moto3 je zase jiný příběh.

Průběžné pořadí MS Moto3:

1 - Jack MILLER - AUS - KTM - 158 bodů
2 - Efren VAZQUEZ - SPA - Honda - 137
3 - Alex MARQUEZ - SPA - Honda - 133
4 - Romano FENATI - ITA - KTM - 130
5 - Alex RINS - SPA - Honda - 118
6 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 92
7 - Isaac VIÑALES - SPA - KTM - 90
8 - Miguel OLIVEIRA - POR - Mahindra - 62
9 - Brad BINDER - RSA - Mahindra - 56
10 - Jakub KORNFEIL - CZE - KTM - 54
11 - Enea BASTIANINI - ITA - KTM - 51
12 - Danny KENT - GBR - Husqvarna - 50
13 - John MCPHEE - GBR - Honda - 45
14 - Francesco BAGNAIA - ITA - KTM - 42
15 - Niklas AJO - FIN - Husqvarna - 35
16 - Juanfran GUEVARA - SPA - Kalex KTM - 31
17 - Karel HANIKA - CZE - KTM - 19
18 - Niccolò ANTONELLI - ITA - KTM - 18
19 - Livio LOI - BEL - Kalex KTM - 17
20 - Alessandro TONUCCI - ITA - Mahindra - 15
21 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Honda - 14
22 - Matteo FERRARI - ITA - Mahindra - 12
23 - Philipp OETTL - GER - Kalex KTM - 10
24 - Jasper IWEMA - NED - FTR KTM - 4*
25 - Arthur SISSIS - AUS - Mahindra - 3
26 - Eric GRANADO - BRA - KTM - 2
27 - Jorge NAVARRO - SPA - Kalex KTM - 2

* TT Assen - Jasper Iwema, divoká karta

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist