Vše o nadcházející GP České republiky

Kapitoly článku

Moto2 – preview

Po skončení klání v Indianapolisu bylo na Esteve Rabatovi (Marc VDS Racing) vidět, že není vůbec spokojen s tím co v posledních závodech předvedl. V první části roku byl jasným favoritem v boji o titul mistra světa a více méně se o něm jako o budoucím šampionu hovořilo, když se řešily jeho přestupy mezi elitu královské kubatury. Esteve Rabat se pro příští rozhodl zůstat v Moto2 a zatím není vůbec jisté, zda to bude rok obhajoby nebo cesty za titulem.

Španělovým největším soupeřem je jeho vlastní týmový kolega, kterým je Fin Mika Kallio (Marc VDS Racing). Kallio už loni sledoval, jak Scott Redding míří za titulem, který nakonec nezískal a prostě letos cítí, že nadešla jeho šance a chce ji plně využít. Po vítězství v Indianapolis Grand Prix ztrácí na vedoucí pozici sedm bodů a ty bude chtít vymazat závodem v Brně. Fin je v dobré formě a obrovské pohodě. Třeba v Indy jezdci Moto2 opakovali start. Závod do té doby vedl Mika Kallio s velkým náskokem, který se vyvěšením červených vlajek rozplynul. Po startu Fin nasadil absolutně stejné tempo a znovu na své soupeře získával drahocenné desetiny. Je jisté, že je Kallio na vítězné vlně a toho se teď bude snažit maximálně využít.
Maverick Viňales (Paginas Amarillas HP 40) je velké překvapení. Úřadující mistr světa Moto3, nováček v kategorii Moto2 a třetí muž průběžného hodnocení, což pro Viňalese velmi dobrá vizitka. Do kategorie šestistovek přišel společně s Luisem Salomem, s nímž v Moto3 bojoval o titul. Dnes jsou týmovými kolegy a oba dělí 78 bodů, což je výrazný rozdíl. Viňalese navíc lákají do MotoGP, Suzuki má velký zájem, ale zatím není rozhodnuto. Jeho šéf týmu Sito Pons není z přestupu nadšený a svému svěřenci doporučuje zůstat v Moto2 a získávat potřebné zkušenosti.

Po vítězství v Německu získal další umístění na stupních vítězů Dominique Aegerter (Technomag carXpert), který byl na okruhu v Indianapolis Motor Speedway třetí. Švýcar se začíná stále víc prosazovat a ve svém počínání je navíc úspěšný. Je rovněž posledním závodníkem, který po deseti závodech sezony překročil hranici sta bodů.
S celkem 96 body uzavírá první pětici nejlepších Simone Corsi (NGM Forward Racing). Ital už má na kontě dvoje umístění na stupních vítězů, když byl druhý ve Francii a třetí v Německu. Každopádně je jedničkou týmu a rozhodně bude usilovat o minimálně celkové čtvrté místo, na které nyní ztrácí šestnáct bodů.

Z prostředí Moto2 nyní odešel Alex de Angelis, který v královské MotoGP nahradí do konce sezony Colina Edwardse u týmu NGM Mobile Forward Racing. Za jezdce ze San Marina, jenž v šestistovkách hájil barvy týmu Tasca Racing Moto2, pojede jedenáctý závod sezony v Brně Riccardo Russo.
Velkým zpestřením v rámci třídy Moto2 v Brně bude účast českého týmu Montáže Brož Racing s českým závodníkem Miroslavem Popovem. V kubatuře šestistovek stabilní české zastoupení není, ale víkend na jihu Moravy teď nabídne pohled na ryze českou sestavu, která nastoupí na divokou kartu. Miroslav Popov letos závodí s týmem Montáže Brož ve španělském šampionátu CEV.

Průběžné pořadí MS Moto2:


1 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 183 bodů
2 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 176
3 - Maverick VIÑALES - SPA - Kalex - 140
4 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 112
5 - Simone CORSI - ITA - Kalex - 96
6 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 68
7 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 65
8 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 62
9 - Johann ZARCO - FRA - Caterham Suter - 52
10 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 47
11 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 42
12 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - 38
13 - Xavier SIMEON - BEL - Suter - 37
14 - Alex DE ANGELIS - RSM - Suter - 37
15 - Sam LOWES - GBR - Speed Up - 33
16 - Ricard CARDUS - SPA - Tech 3 - 28
17 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 27
18 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 25
19 - Mattia PASINI - ITA - Kalex - 22
20 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Suter - 19
21 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 18
22 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 16
23 - Julian SIMON - SPA - Kalex - 15
24 - Louis ROSSI - FRA - Kalex - 13
25 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Suter - 12
26 - Axel PONS - SPA - Kalex - 10
27 - Gino REA - GBR - Suter - 5
28 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist