Třináctá GP sezony – Velká cena Aragonie

Aragonie je provincie na severu Španělska, Teruel je s přibližně 35 tisíci obyvatel jejím hlavním městem a Alcaňiz místem, kde od roku 2009 funguje moderní závodní areál MotorLand Aragón. Na této dráze o víkendu propukne bitva o další mistrovské body světových šampionátů MotoGP, Moto2 a Moto3. Součástí závodního víkendu je finále sezony Red Bull Rookies Cupu.

Kapitoly článku

MotorLand Aragón (SPA)

Název Aragonie je odvozen od protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Závodění v okolí severošpanělského Alcañizu má tradici od roku 1963. Později ale vznikla potřeba postavit dráhu, která splňuje nejvyšší bezpečnostní kritéria, takže dostal zelenou supermoderní MotorLand Aragón, jehož duchovním otcem je architekt Hermann Tilke. MotorLand není jen závodní dráha, ale součástí areálu jsou také prostory pro firmy, které se věnují výrobě, vývoji a samozřejmě mají velmi blízko k motorsportu.

Stavbu areálu Španělé dokončili v roce 2009 a už o rok později tam motocyklové mistrovství světa absolvovalo premiérový víkend Grand Prix. Dráha měří 5077 metrů, široká je 15 metrů a nejdelší rovinka má 968 metrů. Celkem je tam 17 zatáček - 10 levých a 7 pravých.

MotoGP – Preview

Rekordy a informace MotoGP – MotorLand Aragón (SPA)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'48,120
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Maximální rychlost – Francesco Bagnaia – Ducati (2020) – 351,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 23kol (116,8 km)
GP Aragonie – MotoGP 2020:
Stupně vítězů - 1.Rins (Suzuki), 2.A.Márquez (Honda), 3.Mir (Suzuki)
Pole position – Fabio Quartararo (Yamaha) – 1'47,076 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins (Suzuki) – 1'48,404 sekundy

Po dvanácti závodech sezony 2021 je na prvním místě tabulky průběžného hodnocení Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Francouz zatím nasbíral 206 bodů, je zatím jediný, kdo hranici dvou stovek překročil a jeho náskok má před závodem v Aragonii hodnotu 65 bodů. To je solidní výhoda, zcela určitě. Náskok má Quartararo takový zejména díky tomu, že jeho hlavní soupeři v Británii nezajeli závod s výsledkem, kterým by továrního jezdce Yamahy měli nějakým způsobem ohrozit. Francouz má dobrou výchozí pozici, a s každým dalším závodem bude titulu mistra světa blíže.

Když v roce 2020 přijel do Aragonie Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) byl vedoucím mužem průběžného hodnocení on. Dnes je druhý v pořadí MotoGP a pokud by si tuto pozici udržel až do konce sezony, překvapil by tím všechny stejně jako všechny překvapil loni. Španěl působí hodně nenápadně, ale dokáže stabilně bodovat, využívá chyb soupeřů a z toho těží. Zatím letos ani jedno vítězství, jen jedno druhé a tři třetí místa.

Na titul mistra světa pomýšlel Johann Zarco (Pramac Racing), který je po Británii třetím jezdcem průběžného hodnocení MotoGP. Jezdec Ducati teď ztrácí 4 body na druhého Mira, takže to teď bude pro Francouze cíl číslo jedna. Jakmile dokáže zajet závod tak, aby z Aragonie odjížděl druhý, pak bude muset něco podobného zopakovat v každém dalším klání sezony a čekat, že jeho krajan Quartararo udělá chybu. Zarco si do Aragonie dojel v sedle Ducati Ducati 900 SS Darmah (1981) a na tachometru natočil necelých tisíc kilometrů. Ducati není Zarcova, ale jeho kamaráda Adriana Parassola. Zarco na cestu vyrazil v úterý společně s členy týmu, vybaven jen batohem a pasem v kapse bundy. Do Španělska projeli přes Puigcerdá a jednu noc přespali v Andoře.

Jen jediný bod teď ztrácí na třetí místo Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), pět mu jich chybí na druhého Mira. Pro průběžně čtvrtého Itala situace, kterou musí co nejrychleji vyřešit a to způsobem, kterým dá jasně najevo, že dokáže být jezdcem, který bojuje o titul mistra světa. Takové lidi Ducati potřebuje a jedině takto si místo u výrobce z Boloně Bagnaia udrží.

Na páté pozici je Jack Miller (Ducati Lenovo Team), jemuž se teď v poslední době přestalo dařit a Australan není schopen najít pevnou půdu pod nohama. Miller vyhrál závody v Jerezu a Le Mans, třetí byl v Barceloně, ale od Assenu až po Silverstone si na konto připsal celkem 18 bodů (5+13). Po Británii už možná začíná svítat na lepší časy, protože tam to bylo za třináct bodů, ale Aragonie prozradí víc, jak je na tom Australan nejen po fyzické, ale především po psychické stránce.

Tým Petronas Yamaha SRT již dříve oznámil, že společně s Valentinem Rossim pojede v Aragonii Jake Dixon. Brit poprvé nastoupil do třídy MotoGP v Británii a teď mu tým nabídl další možnost, jak získat zkušenosti jezdce královské kubatury. Testovací jezdec tří ladiček Cal Crutchlow pojede druhý závod v barvách tovární stáje Monster Energy Yamaha MotoGP.

V Silverstonu slavila Aprilia první pódium MotoGP, které jim zařídil třetím místem v cíli Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Španěl má dráhu v Aragonii rád, těšil se tam od začátku sezony a vzhledem k tomu, že v Británii to dotáhl na pódium, myslím, že nejsem daleko od pravdy tvrzením, že v Aragonii bude cílit na vítězství v závodě. Nastane ale změna v boxech italského výrobce, protože společně s Espargarem teď pojede Maverick Viňales. Jaká to bude spolupráce, jak moc ovlivní jeho příchod pohodu v boxech, a zda vůbec, to se teprve uvidí.

MotoGP – MS po GP Velké Británie:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 206 bodů
2. Joan MIR SPA Suzuki 141
3. Johann ZARCO FRA Ducati 137
4. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 136
5. Jack MILLER AUS Ducati 118
6. Brad BINDER RSA KTM 108
7. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 95
8. Miguel OLIVEIRA POR KTM 85
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 83
10. Jorge MARTIN SPA Ducati 64
11. Alex RINS SPA Suzuki 64
12. Marc MARQUEZ SPA Honda 59
13. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 58
14. Pol ESPARGARO SPA Honda 52
15. Alex MARQUEZ SPA Honda 49
16. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 40
17. Danilo PETRUCCI ITA KTM 36
18. Enea BASTIANINI ITA Ducati 35
19. Iker LECUONA SPA KTM 33
20. Luca MARINI ITA Ducati 28
21. Valentino ROSSI ITA Yamaha 28
22. Stefan BRADL GER Honda 11
23. Dani PEDROSA SPA KTM 6
24. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia 4
25. Michele PIRRO ITA Ducati 3
26. Tito RABAT SPA Ducati 1
27. Cal CRUTCHLOW GBR Yamaha  
28. Garrett GERLOFF USA Yamaha  
29. Jake DIXON GBR Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist