Třetí GP sezony - Velká cena Španělska

Kapitoly článku

Moto2 – preview

Střední kubatura šestistovek má za sebou dva závody a na vedoucí pozici průběžného hodnocení britského závodníka Scotta Reddinga (Marc VDS Racing), což je tak trošku překvapení, protože jsme tam zvyklí vídat především španělské jezdce. O to bude letošní sezona zajímavější. Čím víc kvalitních závodníků, tím lépe. Výrobci podvozků dnes umí vyrobit takový motocykl, který i přesto, že je poháněn jednotným motorem Honda 600ccm, dokáže svými vlastnostmi udělat důležitý rozdíl. Samozřejmě hlavním faktorem zůstává talent a zkušenosti jednotlivých jezdců, což zejména v prvních ročnících nové Moto2 bylo rozhodujícím kritériem.

Závod na novém okruhu v Texasu byl zajímavý zejména z toho pohledu, jak rychle se dokážou jednotlivé týmy a jejich jezdci přizpůsobit novým podmínkám. Výsledkem je, že v tomto směru je mistrem tým Mapfre Aspar Moto2 s Nicolasem Terolem. Naopak Pol Espargaró a jeho stáj Tuenti HP 40 jen velmi pomalu hledali nastavení, díky němuž by dosáhl stejného nasazení, jaké standardně předvádí na okruzích, které dobře zná. Z hlediska vývoje úvodní části sezony je ale důležité, jak to bude vypadat už tento víkend v Jerezu. Dráhu všechny týmy dobře znají, protože tam v zimě strávili spoustu času testováním, takže najít ideální nastavení by jim nemělo činit zvlášť velké potíže. Otázkou je počasí, protože to umí zamíchat kartami. Takže nezbývá než si ještě chvíli počkat a uvidíme, jak si s tím jezdci poradí.

Když už je řeč o kartách, tak ty divoké pro Velkou cenu Španělska v kubatuře Moto2 získala dvojice španělských motocyklových závodníků Alex Mariñelarena (Targobank CNS Motorsport) a Dani Rivas (TSR Motorsport).
Vedoucí jezdec šampionátu Scott Redding má za cíl udržet vedení, což znamená jezdit bez chyby a hlavně na pozicích před španělskými závodníky. Velká cena Španělska je pro většinu jezdců na startovním roštu jejich domácí Grand Prix, takže pro každého obrovská motivace a zároveň nebezpečí, že to s nasazením někdo z nich přežene.

Průběžně druhý je vítěz závodu v Texasu Nicolas Terol (Mapfre Aspar Moto2), který má v této chvíli sedmadvacet bodů a na vedoucí pozici ztrácí body čtyři. To určitě není moc vzhledem k Terolově formě, která začíná připomínat jeho úspěšné působení v nejnižší kubatuře motocyklového šampionátu. Španěl v Austinu vyhrál svůj první závod kariéry jezdce Moto2 a mám pocit, že letos bude velkým soupeřem pro všechny, kteří si brousí zuby na titul.

Sedmadvacet bodů má na svém kontě také třetí v pořadí Esteve Rabat (Tuenti HP 40), jemuž se závod v Texasu náramně povedl, když skončil druhý. Pro Rabata slibný začátek sezony, který by měl potvrdit dalším dobrým výkonem v domácím prostředí Andalusie. Podobně úspěšné zahájení sezony předvedl Mika Kallio (Marc VDS Racing), který má na kontě rovněž sedmadvacet bodů. První pětici uzavírá Dominique Aegerter (Technomag carXpert). Švýcar ztrácí na trojici sedmadvacítek jeden bod, dvojbodové manko má šestý Pol Espargaró (Tuenti HP 40), vítěz zahajovací Velké ceny Kataru. Po úvodních dvou kolech je to celkem vyrovnaná partie a pro všechny zúčastněné ta správná motivace před závodem na jihu Španělska.

Moto2 – průběžné hodnocení MS (2/17):

1 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 31
2 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 27
3 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 27
4 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 27
5 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 26
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 25
7 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 16
8 - Alex DE ANGELIS - RSM - Speed Up - 15
9 - Johann ZARCO - FRA - Suter - 14
10 - Julian SIMON - SPA - Kalex - 10
11 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 9
12 - Simone CORSI - ITA - Speed Up - 9
13 - Xavier SIMEON - BEL - Kalex - 9
14 - Mattia PASINI - ITA - Speed Up - 8
15 - Toni ELIAS - SPA - Kalex - 7
16 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 7
17 - Marcel SCHROTTER - GER - Kalex - 7
18 - Mike DI MEGLIO - FRA - Motobi - 5
19 - Ricard CARDUS - SPA - Speed Up - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist