Třetí GP sezony - Velká cena Španělska

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Na vedoucí pozici průběžného hodnocení nejnižší kubatury šampionátu Moto3 přijíždí do Jerezu hned dvojice jezdců, kteří mají na kontě jednačtyřicet bodů – Alex Rins (Estrella Galicia 0,0) a Luis Salom (Red Bull KTM Ajo). Luis Salom vyhrál úvodní podnik v Kataru, jeho krajana Alex Rins zase druhý v Texasu, a protože mají oba také po jednom třetím místě, je jejich skóre naprosto identické. Loni získal Alex Rins jen jedno umístění na stupních vítězů, ale po velmi dobrém výkonu ve druhé polovině sezony mohl po skončení šampionátu slavit zisk titulu pro Nováčka roku 2013 třídy Moto3. V letošním roce byl v úvodních dvou kolech pokaždé na stupních vítězů a v Texasu vyhrál svůj první závod v seriálu Grand Prix. Luis Salom je řekněme ostřílenější borec, protože v mistrovství světa jede svoji pátou sezonu, což mu papírově dává vyšší šance na úspěch. Zda se to potvrdí v praxi je věc druhá a na to si budeme muset ještě pár závodů počkat.

Třetí v pořadí Maverick Viňales (Team Calvo) ztrácí na vedoucí dvojici jeden jediný bod. Po zranění prstu ruky z předsezonních testů (o článek prstu přišel právě v Jerezu) panovaly jisté obavy, jak si Viňales v úvodních závodech sezony povede. Viňales bodoval dvěma druhými místy, což je z jeho strany velmi dobrý úvod, i když ho zraněná ruka stále bolí. Loni byl po dvou závodech sice první, ale to následoval po Kataru závod v Jerezu. Letos je situace jiná a právě po španělské Grand Prix uvidíme alespoň přibližné rozložení sil nejnižší kubatury.

Němec Jonas Folger (Mapfre Aspar Moto3) je s čtyřiadvaceti body průběžně čtvrtý a na vedoucí trojici ztrácí sedmnáct bodů. Folgerovi talent nechybí, takže s ním musíme počítat. Sezona teprve začala, takže šancí se prosadit na přední příčky má ještě dost. Pátý Miguel Oliveira (Mahindra Racing) dělá indické značce velkou radost, protože loni to bylo o závodění v zadní části pole, což se po zahájení spolupráce s Eskilem Suterem rapidně změnilo. Portugalec je velmi dobrým příkladem toho, že to byla změna k lepšímu.
Ve španělské Grand Prix bude poprvé závodit Livio Loi (Marc VDS Racing), nováček v kubatuře Moto3, který teprve minulou sobotu dosáhl šestnácti let, což je minimální věk pro závodění v nejnižší kubatuře motocyklového šampionátu. Na dráhu rovněž vyjede dvojice závodníků na divokou kartu, což je pro tento víkend Kevin Hanus (Thomas Sabo GP) a Jorge Navarro (Racing MIR). Jak to bude s Jasperem Iwemou (RW Racing GP) se zatím neví. Holanďan v Texasu havaroval a nějakou dobu strávil v bezvědomí. Žádné zlomeniny neměl, ale bylo tam podezření na otřes mozku.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil (Redox RW Racing GP) zasáhne do Velké ceny Španělska až v sobotu, protože má koncem tohoto týdne maturitní zkoušku. Alespoň tak to bylo uvedeno v jeho poslední tiskové zprávě z Texasu. Z prvních dvou závodů získal celkem šest bodů, což mu teď stačí na průběžné patnácté místo. Pokud přijde o páteční tréninky, bude to samozřejmě vůči ostatním ztráta, ale vzhledem k tomu, že už s týmem v Jerezu letos nějaký ten kilometr najel, nemusí to představovat až takový rozdíl. Každopádně by potřeboval zajet dobrý výsledek, kterým by posílil své bodové konto a zároveň se zbavil tlaku, který s přibývajícím časem bude sílit.

Moto3 – průběžné hodnocení MS (2/17):

1 - Alex RINS - SPA - KTM - 41
2 - Luis SALOM - SPA - KTM - 41

3 - Maverick VIÑALES - SPA - KTM - 40
4 - Jonas FOLGER - GER - Kalex KTM - 24
5 - Miguel OLIVEIRA - POR - Mahindra - 20
6 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - KTM - 19
7 - Alex MARQUEZ - SPA - KTM - 13
8 - Arthur SISSIS - AUS - KTM - 12
9 - Brad BINDER - RSA - Suter Honda - 11
10 - Jack MILLER - AUS - FTR Honda - 10
11 - Alexis MASBOU - FRA - FTR Honda - 10
12 - Danny WEBB - GBR - Suter Honda - 10
13 - Niklas AJO - FIN - KTM - 8
14 - Efren VAZQUEZ - SPA - Mahindra - 8
15 - Jakub KORNFEIL - CZE - Kalex KTM - 6
16 - Isaac VIÑALES - SPA - FTR Honda - 3
17 - Jasper IWEMA - NED - Kalex KTM - 3
18 - Romano FENATI - ITA - FTR Honda - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist