Třetí GP sezony – Velká cena Portugalska

Prvním závodem světového šampionátu silničních motocyklů v Evropě je Velká cena Portugalska. Jezdci a týmy mají za sebou dva podniky v Kataru, takže závodní víkend v Algarve bude znovu zcela něco jiného jak co se týče dráhy, tak povětrnostních podmínek. Součástí třetího podniku sezony jsou také dva závody Red Bull Rookies Cupu, kde ale nemá Česká republika svého zástupce. Jediným Čechem v šampionátu je Filip Salač, který závodí s Hondou v třídě Moto3. Pořadí tříd v tréninku je takové jaké známe v Evropě, to znamená Moto3 – MotoGP – Moto2. V neděli platí pro závody Grande Prémio 888 de Portugal rovněž stejné pořadí, to znamená klání MotoGP je jako druhé v pořadí po Moto3.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou patnácti zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

Rekordy a informace MotoGP – Algarve International Circuit (POR)

Nejrychlejší kolo – Miguel Oliveira – KTM (2020) – 1'38,892
Rekord okruhu – Miguel Oliveira – KTM (2020) – 1'39,855
Kvalifikační rekord – Miguel Oliveira – KTM (2020) – 1'38,892
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2020) – 351,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 25kol (114,8 km)
GP Portugalska MotoGP 2020:
Stupně vítězů - 1.Oliveira (KTM), 2.Miller (Ducati), 3.Morbidelli (Yamaha)
Pole position – Miguel Oliveira (KTM) – 1'38,892 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Miguel Oliveira (KTM) – 1'39,855 sekundy

MotoGP – Preview

Nejlépe vykročil do letošního ročníku mistrovství světa silničních motocyklů jezdec Ducati Johann Zarco (Pramac Racing). Francouz sice ani jeden z dvojice katarských závodů nevyhrál, ale byl dvakrát druhý a 40 bodů mu nyní stačí k tomu, aby byl lídrem průběžného hodnocení královské kubatury. Zarco má zatím náskok 4 bodů na dvojici jezdců tovární Yamahy, ale to neznamená, že by to po víkendu v Portugalsku nemuselo být víc. Francouz jezdí s GP21 prozatím lépe než jeho kolegové z továrny, což mu může v budoucnu jen pomoci s jeho kariérou u výrobce z Boloně.

Po 36 bodů mají na kontě jezdci továrny tří ladiček Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Viňales vyhrál závod Velké ceny Kataru, Quartararo vyhrál závod Velké ceny Dauhá. Prozatím je na tom Yamaha dobře, alespoň co se týče továrního týmu, protože u jejich satelitu je situace o něco komplikovanější. V Portugalsku Viňales nastupuje také v nové roli otce, jelikož se mu měl během katarské mise narodit potomek. V Algarve se budou oba jezdci Yamahy snažit dostat do čela šampionátu a převzít iniciativu, aby si vytvořili dostatečný náskok na své konkurenty.

Na čtvrté pozici je Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), jemuž se ve druhém závodě v Losail nepovedlo zopakovat umístění na stupních vítězů a na první pozici mu teď chybí 14 bodů. Ital má k dispozici velkou sílu v podobě tovární GP21 a pokud se mu ji povede usměrnit tak, aby využil maximum potenciálu, může být po Portugalsku mezi nejlepšími třemi.

První pětici uzavírá Alex Rins (Ecstar Suzuki Team), který je v přední skupině usilující o stupně vítězů, nicméně zatím bez pódia. Podobně jak Viňales tak rovněž Rins očekává rodinu, takže pole otců v MotoGP již brzy rozšíří i tento španělský závodník. Jediný bod dělí oba jezdce Suzuki, protože na šesté pozici je Joan Mir (Ecstar Suzuki Team), úřadující světový šampion. Španěl měl v Kataru posledně problémy s Jackem Millerem s nímž byl v kontaktu, což se mu nelíbilo, ale výsledek je takový, že prozatím je jeho ztráta na vedení ve výši 18 bodů.

Operaci předloktí kvůli problémům s necitlivostí prstů během závodu podstoupil po závodu v Dauhá Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Iker Lecuona (Tech 3 KTM Factory Racing). Australana, jemuž teď patří devátá průběžná pozice v šampionátu, operovali v Barceloně, Španěla ve Valencii. Oba by měli do závodu v Portugalsku nastoupit, pokud jim to tedy umožní hlavní lékař.

Loni nejlepší privátní tým Petronas Yamaha SRT má problémy. Oba jeho jezdci Franco Morbidelli a Valentino Rossi v Kataru válčili ani tak ne s ostatními rivaly jako s vlastní technikou. Čím jsou potíže způsobeny zřejmě neví ani oni sami, každopádně věří, že v Evropě už bude všechno daleko víc pozitivní a jejich bodová konta, na nichž teď mají po 4 body, budou v neděli odpoledne už minimálně dvojciferné. Pro Rossiho hodně těžké období, jelikož se do prázdnin rozhoduje, zda bude či nebude pokračovat v kariéře jezdce MotoGP. O Morbidelliho se zajímá konkurence a tři ladičky tak můžou přijít o kvalitního jezdce podobně jak to udělali v případě Zarca.

Hvězdou nadcházejícího víkendu v Portimau bude Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). Portugalec je na domácí půdě a loni, když se jelo Portugalsko jako poslední závod sezony 2020, Oliveira vyhrál kvalifikaci a také samotný závod. To byl ještě jezdcem satelitu KTM Tech 3, nyní je továrním jezdcem rakouského výrobce a velkým favoritem na vítězství. Po Kataru mu ale patří jen 4 body, což stačí na šestnáctou pozici.

Do šampionátu se vrací Marc Márquez (Repsol Honda Team), který si loni v červenci zranil pravou ruku a s následky bojoval až do této chvíle. Nejdřív to byl uspěchaný návrat na trať krátce po operaci, pak mu zjistili infekci v kosti, což byl důvod, proč kost nesrostla a po třetí operaci musel pracovat na léčbě a rehabilitaci až do chvíle než si byli lékaři jisti, že skutečně může závodit. Márquez obětoval úvodní dvě Grand Prix a nyní se pokusí znovu dobýt MotoGP. Jak bude v tomto úspěšný uvidíme, mnozí mu ale předvídají velkou budoucnost.

V Jerezu testují některé zkušební týmy MotoGP a mezi nimi Aprilia a Andrea Dovizioso. Italský závodník loni skončil u Ducati a nyní je volným hráčem. Aprilia si s Doviziosem dohodla třídenní test, což mnohé překvapilo. Spekuluje se totiž, že chtějí nahradit Savadoriho právě bývalým jezdcem Ducati. Na fotografie bylo uvaleno přísné embargo, takže v tomto směru použijeme oficiální zprávu motogp.com a uvidíme, zda k tomu Aprilia nabídne nějaký komentář.

MotoGP – MS po GP Dauhá:

1. Johann ZARCO FRA Ducati 40 bodů
2. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 36
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 36
4. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 26
5. Alex RINS SPA Suzuki 23
6. Joan MIR SPA Suzuki 22
7. Jorge MARTIN SPA Ducati 17
8. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 15
9. Jack MILLER AUS Ducati 14
10. Pol ESPARGARO SPA Honda 11
11. Enea BASTIANINI ITA Ducati 11
12. Brad BINDER RSA KTM 10
13. Stefan BRADL GER Honda 7
14. Valentino ROSSI ITA Yamaha 4
15. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 4
16. Miguel OLIVEIRA POR KTM 4
17. Luca MARINI ITA Ducati  
18. Iker LECUONA SPA KTM  
19. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda  
20. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia  
21. Danilo PETRUCCI ITA KTM  
22. Alex MARQUEZ SPA    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist