Osmá GP sezony – TT Assen

Je konec června a mistrovství světa silničních motocyklů pokračuje v Assenu osmým podnikem sezony. Společně s jezdci seriálu Grand Prix v třídách Moto3, Moto2 a MotoGP nastoupí o nadcházejícím víkendu na dráhu TT Assen také jezdci pohárové soutěže Red Bull Rookies Cup. První závod zbrusu nové série MotoE je na programu už příští týden v rámci německé Grand Prix. Z českých závodníků pojede v zemi tulipánů Karel Abraham (MotoGP, Ducati), Jakub Kornfeil (Moto3, KTM) a Filip Salač (Moto3, KTM). Pátek je dnem tréninků, sobota patří kvalifikacím a dnem závodu je neděle.

Kapitoly článku

TT Circuit Assen (NED)

Assen je součásti světového šampionátu od jeho vzniku v roce 1949, když ještě v Holandsku závodili na klasických silnicích. Závodní okruh TT-Circuit Assen vybudovali v roce 1955. V roce 1999 došlo na modifikaci včetně nové hlavní tribuny, řídící věže, tiskového střediska a boxových stání. Poslední změna nastala přelomem let 2005 a 2006, kdy došlo ke zkrácení tratě na současných 4542 metrů. V jednom kole jezdci projedou celkem 18 zatáčkami – 12 pravými a 6 levými.

V Assenu nabídne Michelin trojici směsí měkká, střední a tvrdá pro přední i zadní pneumatiky. V případě předního obutí bude měkká a střední směs pneumatiky v symetrické konstrukci, tvrdá směs v asymetrické. U zadních pneumatik bude vše v asymetrické konstrukci. V případě obutí do mokrých podmínek připravil Michelin pro přední pneumatiky měkkou a střední směs v symetrické verzi a extra-měkkou a měkkou pro zadní s tím, že měkká směs bude asymetrické konstrukce.

Rekordy a informace MotoGP – TT Circuit Assen (NED)

Nejrychlejší kolo – Valentino Rossi- Yamaha (2015) – 1'32,627
Rekord okruhu – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'33,617
Kvalifikační rekord – Valentino Rossi- Yamaha (2015) – 1'32,627
Maximální rychlost – Andrea Iannone (2015) – 319,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 26 kol (118,1 km)
Motul TT Assen – MotoGP 2018:
Stupně vítězů – 1.Márquez (Honda), 2.Rins (Suzuki), 3.Viňales (Yamaha)
Pole position – Marc Márquez (Honda) – 1'32,791 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Maverick Viňales (Yamaha) – 1'34,113 sekundy

MotoGP – Preview

Tak jako loni i letos přijíždí do Assenu v pozici vedoucího muže šampionátu Marc Márquez (Repsol Honda Team). Španěl má na kontě 140 bodů a náskok na druhého ve výši 37 bodů. Márquezova výhoda je v této chvíli tak vysoká také díky tomu, že katalánskou Grand Prix nedokončila velká část jeho největších soupeřů. Márquez naopak závod v Barceloně vyhrál a tím vykročil jistým krokem za obhajobou světového titulu. V úvodu roku se zdálo, že mu bude těžším soupeřem Andrea Dovizioso, ale zatím to vypadá na Španělovu další spanilou jízdu.

Ital Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) je druhý v pořadí, 37 bodů ho dělí od vedení v soutěži a jelikož je lídrem Márquez nebude vůbec snadné tuto ztrátu vymazat. V Barceloně Dovizioso závod nedokončil, jelikož byl sražen Lorenzem podobně jako Viñales s Rossim. Tento incident může letošní ročník výrazně ovlivnit, protože je rozdíl ztrácet na vedení 12 bodů nebo 37 bodů. Doviziosovi nezbývá nic jiného než zariskovat, snažit se závody vyhrávat a především udržet druhou příčku v šampionátu.

Výpadek Doviziosa využil průběžně třetí Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), jemuž se povedlo dostat k Italovi na rozdíl pouhých 2 bodů. Už v Assenu by tak mohl jezdec Suzuki, čistě teoreticky, postoupit na druhou pozici, což by byl pro japonského výrobce úžasný výsledek. Blízko průběžné druhé pozice je také čtvrtý Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati), jemuž na týmového kolegu schází jen 5 bodů. Petrucci v Barceloně pokračoval v sérii pódiových umístění, což mu umožnilo vystoupat pořadím a tam si své postavení upevnit.

Naopak Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) nebodoval v posledních dvou závodech. Pro Itala hodně těžké období, které sice nepředstavuje zvlášť razantní propad pořadím, ale ztráta na čtvrtého Petrucciho je už nyní na 26 bodech. V Barceloně Rossiho poslal k zemi Jorge Lorenzo, nicméně Ital incident komentoval tak, že se takové věci prostě stávají. On chtěl zrovna předjet Petrucciho, takže se dostal tam, kde by jinak nejel a bohužel zrovna trefil rotující Hondu.

Nejlepším jezdcem netovární stáje je šestý Jack Miller (Alma Pramac Racing), jenž letos zaznamenal tři závody bez bodu a i přesto mu teď schází na Top5 jen 19 bodů. Australan potřebuje zlepšit výsledkovou konzistenci a závody dokončovat, protože jedině tak může ohrozit jezdce nad sebou a tím je čtvrtý Rossi. Už jen 2 body dělí nejlepšího nováčka Fabia Quartarara (Petronas Yamaha SRT) od šesté pozice Millera, aby se stal nejvýše postaveným jezdcem netovární stáje. Francouz má parádní sezonu a druhé místo z Barcelony mu rozhodně přidalo na motivaci.

V Barceloně neměl svůj den Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), jehož hned v úvodu závodu torpédoval Bradley Smith. Paradoxem je, že Smith pracuje pro Aprilii jako testovací jezdec, takže Espargaró jednak nedokončil závod a ani druhý den netestoval. Pozitivem je, že nakonec se přetržení kolenních vazů nepotvrdilo, takže pokud Španěl projde prohlídkou u hlavního lékaře, nastoupí v Assenu do prvních tréninků.

Český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) má na kontě 2 body z Mugella, takže mu v průběžném hodnocení patří čtyřiadvacátá pozice. Jeho týmový kola Tito Rabat (Reale Avintia Racing) je s 9 body jednadvacátý.

MotoGP – MS po GP Katalánska:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 140
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 103
3. Alex RINS SPA Suzuki 101
4. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 98
5. Valentino ROSSI ITA Yamaha 72
6. Jack MILLER AUS Ducati 53
7. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 51
8. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 48
9. Pol ESPARGARO SPA KTM 47
10. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 42
11. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 40
12. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 34
13. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 27
14. Joan MIR SPA Suzuki 22
15. Jorge LORENZO SPA Honda 19
16. Johann ZARCO FRA KTM 16
17. Miguel OLIVEIRA POR KTM 12
18. Andrea IANNONE ITA Aprilia 12
19. Michele PIRRO ITA Ducati 9
20. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 9
21. Tito RABAT SPA Ducati 9
22. Stefan BRADL GER Honda 6
23. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki 3
24. Karel ABRAHAM CZE Ducati 2
25. Hafizh SYAHRIN MAL KTM 2
26. Bradley SMITH GBR Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist