Jedenáctá GP sezony – Velká cena Rakouska

Závodní víkend v Brně byl přesným středem letošní sezony, která čítá celkem devatenáct Grand Prix. Závod v Rakousku tak startuje druhou polovinu letošního ročníku, který je velmi vyrovnaný co se týče bitev na dráze. Ještě v pondělí týmy MotoGP testovaly na Masarykově okruhu, nyní už na všechny čeká - eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. V roce 2016 závodili ve Štýrsku jezdci seriálu Grand Prix poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou deseti zatáčkami přičemž jen tři jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Pro výrobce Michelin, jednotného dodavatele pneumatik MotoGP, je rakouský okruh náročný především díky vysokým rychlostem a povrchu, který dokáže obutí rychle opotřebovat. Pro zadní hladké pneumatiky zvolili směsi měkkou, střední a tvrdou, to vše ve speciální asymetrické konstrukci s tvrdší pravou stranou. Hladké přední pneumatiky budou symetrické konstrukce a ve směsích měkká, střední, tvrdá. Pneumatiky do mokrých podmínek budou ve směsi měkká a střední s tím, že zadní budou asymetrické, přední symetrické.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Andrea Iannone - Ducati (2016) – 1'23,142
Rekord okruhu – Johann Zarco - Yamaha (2017) – 1'24,312
Kvalifikační rekord – Andrea Iannone - Ducati (2016) – 1'23,142
Maximální rychlost – Álvaro Bautista- Ducati (2016) – 316,5 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)
GP Rakouska – MotoGP 2017:
Stupně vítězů - 1.Dovizioso (Ducati), 2.Márquez (Honda), 3.Pedrosa (Honda)
Pole position – Marc Márquez (Honda) – 1'23,235 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Johann Zarco (Yamaha) – 1'24,312 sekundy

!!! Tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2018 !!!

MotoGP – Preview

Do druhé poloviny sezony nastupuje Marc Márquez (Repsol Honda Team) v pozici vedoucího jezdce průběžného hodnocení. Španěl od závodu v Kataru nasbíral 181 bodů a přestože měl do této chvíle dvě nuly ze závodů v Argentině a Itálii, jeho náskok představuje hodnotu 49 bodů. Na kontě má pět vítězství, dvě druhá místa a jedno třetí. To znamená, že pokud Márquez závod dokončí, boduje umístění na stupních vítězů, což je úspěšná bilance a ten nejlepší směr k obhajobě titulu.

Italský devítinásobný šampion Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) psal v Brně historii, když jako první jezdec seriálu Grand Prix přesáhl hranici 6000 bodů, nicméně závod nevyhrál už od Assenu 2017 a to je pěkně dlouho. Samozřejmě Rossi z něčeho podobného radost nemá, protože chce bojovat o vítězství, nicméně bude teď muset zaměřit pozornost i na to, aby si udržel průběžnou druhou příčku. Jeho náskok na třetího jezdce je devatenáct bodů, což je solidní vzhledem k situaci, která byla před Brnem.

Na třetí pozici je nyní Andrea Dovizioso (Ducati Team), vítěz závodu v Brně. Ital využil Viňalesova zaváhání a zaujal jeho místo v tabulce průběžného hodnocení MotoGP. Dovizioso vyhrál hned první závod v Kataru, pak dlouho nic až v Itálii druhé místo a znovu série výsledků bez pódia. S pětadvaceti body z Brna je zpátky ve hře a teď bude záležet jen na něm, zda tuto situaci využije či nikoliv.

Závodní víkend v České republice byl poměrně komplikovanou záležitostí pro Mavericka Viňalese (Movistar Yamaha MotoGP), jelikož hned v jeho úvodu řekl, že od nové sezony již nebude spolupracovat se svým šéftechnikem, jímž je zkušený Ramon Forcada. Zřejmě věkový rozdíl, těžko říct, Viñales totiž nechce s tímto technikem dál spolupracovat a teď, když to zveřejnil jen vyvolal poměrně velké dusno v boxech. Zasáhla Yamaha a Viñales dostal jisté doporučení na toto téma nehovořit. Pro tři ladičky je to nepříjemná situace, pro Forcadu ještě víc. V samotném závodě Viñales neodjel ani kolo a skončil na zemi. Proto přišel o jednu pozici, na níž teď ze čtvrtého místa ztrácí čtyři body.

První pětici uzavírá Jorge Lorenzo (Ducati Team), jemuž se v Brně povedlo dojet druhý a získat tak pro Ducati double v podobě prvního a druhého místa v cíli. Ducati přivezla do české republiky nové kapotáže, které si jezdi pochvalovali a pokud to alespoň drobným dílem přispělo k úspěchu, bude druhá polovina sezony ještě hodně zajímavá. Každopádně před závodem v Rakousku ztrácí Lorenzo na čtvrtého Viňalese jen čtyři body, na týmového kolegu Doviziosa je to bodů osm.

Nejlepším netovárním závodníkem průběžného hodnocení je šestý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), který jede s tím co má k dispozici a s týmem můžou jejich Yamahu zlepšovat jen tím, že pracují na ideálním nastavení. Vzhledem k tomu, že tým Tech 3 a Yamaha po Valencii ukončí dlouholetou spolupráci, pochybuji, že by měli nějak zvlášť silný příliv novinek pro druhou polovinu roku.

Chybět bude v Rakousku Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Španěl v Brně havaroval během zahřívacího tréninku a zlomil si klíční kost. Tu mu hned operovali v Barceloně, ale do závodu v Rakousku nenastoupí. Domácí podnik pro KTM tak nebude zcela ideální, protože zraněný je rovněž jejich testovací jezdec Mika Kallio, takže jediný, kdo bude hájit barvy rakouského výrobce bude Bradley Smith. Britský závodník skončil v Brně na zemi krátce po startu a nebyl sám, kutálel se také Maverick Viňales a Stefan Bradl. Za nehodu mohl testovací jezdec HRC Bradl, který startoval na divokou kartu. Incident byl vyšetřován, ale uzavřen s tím, že nikdo nebude potrestán. To se pochopitelně mnohým nelíbilo.

Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) je třiavácátý a pro zlepšení nálady by rozhodně potřeboval rozšířit své bodové konto. Samozřejmě s materiálem, který má k dispozici to nebude nijak snadné, ale vzhledem k tomu, že stále bojuje o sedlo u Avintie, by nebylo špatné své vyjednávací pozice posílit nějakým zajímavým výsledkem. Na druhou stranu třeba takový Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) zatím vůbec nebodoval, takže pro něho bude začátek druhé polovin roku spojen s velkým odhodláním to změnit.

MotoGP – MS po GP České republiky:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 181
2. Valentino ROSSI ITA Yamaha 132
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 113
4. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 109
5. Jorge LORENZO SPA Ducati 105
6. Johann ZARCO FRA Yamaha 97
7. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 94
8. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 90
9. Andrea IANNONE ITA Suzuki 81
10. Jack MILLER AUS Ducati 61
11. Alex RINS SPA Suzuki 58
12. Dani PEDROSA SPA Honda 57
13. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 51
14. Pol ESPARGARO SPA KTM 32
15. Tito RABAT SPA Ducati 30
16. Hafizh SYAHRIN MAL Yamaha 24
17. Franco MORBIDELLI ITA Honda 22
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 17
19. Bradley SMITH GBR KTM 13
20. Scott REDDING GBR Aprilia 12
21. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 10
22. Mika KALLIO FIN KTM 6
23. Karel ABRAHAM CZE Ducati 4
24. Thomas LUTHI SWI Honda  
25. Stefan BRADL GER Honda  
26. Xavier SIMEON BEL Ducati  
27. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 14 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 2 Kč
Valentin přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 4 Kč
Kaabo přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist