GP Španělska - Sprint MotoGP byl hitparádou pádů, triumfoval Jorge Martin

Kapitoly článku

MotoGP™ – Sprinterský závod (13 kol)

Na pole position se po více než roce do sprintu postavil Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP), který měl vedle sebe silné soupeře – Marca Bezzecchiho (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) a Jorgeho Martina (Prima Pramac Racing). Ze druhé řady startovali Brad Binder (Red Bul KTM Factory Racing), Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Do třetí se postavili Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Start se Marcu Márquezovi nepovedl úplně ideálně. Musel bojovat s Jorge Martinem, který ho odsunul až na třetí příčku. Naopak se z gridu skvěle odlepil Brad Binder, jenž se okamžitě ujal vedení a najel si i mírný náskok. Za ním jedoucí Jorge Martin ho však nechtěl nechat jen tak odjet a brzy na něm byl přilepený. Na třetím místě se pohyboval Marc Márquez, na čtvrtém Alex Márquez a na pátém Francesco Bagnaia. Závod skončil pro Aleixe Espargara, jenž ve třetím sektoru skončil na zemi. A v poslední zatáčce sletěl z motocyklu i Jack Miller.

Jorge Martin se rychle před Bindera dostal. Záhy Jihoafričana předjel i Marc Márquez. Binder se však rozhodl to nenechat jen tak a chtěl to Márquezovi vrátit. Jenže chyboval a on i jeho soupeř tam nechali místo, čehož využil Alex Márquez, jenž se posunul na druhou příčku. Tu mu ale záhy uzmul jeho starší bratr Marc, který okamžitě začal stíhat Martina.

Tesalo se to i na dalších pozicích. Francesco Bagnaia se dostal do „sedviče“ mezi Marca Bezzecchiho a Brada Bindera. Ťukl si do krajanovy motorky, a to ho poslalo do kačírku a sprint tak pro Bagnaiu skončil. Incident komisařství vyhodnotilo jako závodní. Upadl i Fabio Di Gianantonio.

Mezitím si Jorge Martin vybudoval na čele náskok. Osm kol před cílem vedl zhruba o sekundu. Na druhém místě se ho pokoušel dojet Marc Márquez následovaný bratrem Alexem. Na něj ztrácel čtvrtý Brad Binder zhruba půl vteřiny, zaútočit se na něj chystal Enea Bastianini. Šestý jezdil Pedro Acosta, sedmý Marco Bezzecchi, jenž se po incidentu s Bagnaiou propadl, osmý Maverick Viñales, devátý Fabio Quartararo a desátý Dani Pedrosa. V poslední zatáčce upadl Lorenzo Savadori.


Marc Márquez náskok vedoucího Martina postupně stahoval. Šest kol před cílem na něj ztrácel jen půl vteřiny, navíc zajel nejrychlejší kolo závodu, které činilo 1'37,712 sekundy. Dal se tak očekávat velký souboj o vítězství v závodě. Dvojici na čele nestíhal Alex Márquez, jenž už ztrácel více než sekundu a půl.

Krátce před nájezdem do sedmého kola Marc Márquez svého soupeře podjel a okamžitě se snažil vybudovat si náskok. Zdálo se, že Jorge Martin mu nestíhá, bývalý jezdec Hondy si držel náskok zhruba čtyř desetin. Sobotní sprint nedojede Alex Rins, který při předjížděcím manévru na Raula Fernandeze upadl.

Pět kol před cílem popadali hned čtyři jezdci jedoucí na prvních pozicích. Nejdříve se k zemi odporoučeli nezávisle na sobě ve stejné zatáčce Alex Márquez, Brad Binder a Enea Bastianini. Jen krátce nato pak letěl k zemi i Marc Márquez. Ten se jako jediný z nich na trať vrátil, jenže jel až na desáté příčce.


Pořadí tak bylo následující – závod vedl Jorge Martin, následovali ho Pedro Acosta na druhé příčce a Maverick Viňales na třetí. Na čtvrté příčce se rázem ocitl Fabio Quartararo, za ním jeli Johann Zarco, Franco Morbidelli, Raul Fernandez a Joan Mir.

Tři kola před cílem se v sedle svého motocyklu neudržel ani Maverick Viňales, který tak své třetí místo „přenechal“ Fabiovi Quartararovi, na kterého testovací jezdec KTM Dani Pedrosa ztrácel jen dvě desetiny sekundy. Komisařství začalo vyšetřovat incident mezi Mirem a Márquezem, jenž soupeře dost nevybíravě předjel. Potrestán byl přepuštěním pozice jezdci za sebou. Jím byl Miguel Oliveira.

Vítězství v závodě si už pohlídal Jorge Martin, který tak navýšil své vedení v šampionátu. Jako druhý byl odmávnutý Pedro Acosta, na třetí příčce pak projel cílem Fabio Quartararo, jenž se ubránil atakům čtvrtého Danio Pedrosi. Páté místo bral Franco Morbidelli, šesté Raul Fernandez a sedmé Marc Márquez. Osmý skončil Adrian Fernandez. V posledním kole upadli Stefan Bradl, Luca Marini a Johann Zarco. Z pětadvaceti jezdců jich nespadlo pouze deset.

AKTUALIZACE: Po závodě došlo hned k několika penalizacím. Osm sekund přibylo ke konečnému času Fabia Quartarara, což ho katapultovalo na pátou příčku. Medaili za třetí místo si tak za něj převzal Dani Pedrosa. Totožnou penalizaci obdrželi i Raul Fernandez, který se ze šesté pozice posunul až na třináctou, a Jack Miller s Fabiem Di Giannantoniem. Ti zůstali na příčce čtrnácté.

GP Španělska, MotoGP™ – Sprinterský závod (13 kol)
19°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 54%
1. # 89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati    
2. # 31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM + 2.970
3. # 20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha + 7.052
4. # 26 Daniel PEDROSA Red Bull KTM Factory Racing KTM + 7.102
5. # 21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati + 8.481
6. # 25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia + 15.882
7. # 93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP Ducati + 18.131
8. # 37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM + 18.278
9. # 88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia + 18.418
10. # 36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda + 18.553
11. # 30 Takaaki NAKAGAMI IDEMITSU Honda LCR Honda + 21.136
12. # 5 Johann ZARCO CASTROL Honda LCR Honda + 21.948
13. # 49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati + 23.478
14. # 43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM + 37.901
15. # 42 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team Yamaha + 1.02.288
16. # 32 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Aprilia + 1.22.979
RT # 10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda + 1.23.079
RT # 6 Stefan BRADL HRC Test Team Honda + 1.23.146
RT # 12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia + 2 laps
RT # 72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati + 3 laps
RT # 73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP Ducati + 3 laps
RT # 33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM + 3 laps
RT # 23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati + 3 laps
RT # 1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati + 10 laps
N1 # 41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing   + 11 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist