GP Andalusie – Yamaha slaví, první Quartararo, druhý Viňales, třetí Rossi

Třetí podnik Mistrovství světa silničních motocyklů 2020 absolvovali jezdci a týmy znovu v Jerezu, ale jako Velkou cenu Andalusie. V závodu MotoE bodoval Jakub Kornfeil dvanáctým místem. Závod Moto3 vyhrál Tatsuki Suzuki, Filip Salač závod nedokončil. V závodu Moto2 slavil vítězství Enea Bastianini. V závodu MotoGP opět dominoval Fabio Quartararo, který bere plný počet bodů za vítězství. Druhý projel cílem Maverick Viňales a třetí byl Valentino Rossi, jenž má z pódia velkou radost. Dalším podnikem sezony MS silničních motocyklů je Velká cena České republiky v Brně. Ta se jede podobně jak závody v Jerezu bez diváků.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do 25 kol závodu v Jerezu odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Francesco Bagnaia (Pramac Racing). Druhá řada a trojice Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Třetí řada Jack Miller (Alma Pramac Racing), Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racig Team).

Krátce po startu kolidovala v první zatáčce trojice Miguel Oliveira, Bradley Smith a Brad Binder. Oliveira spadl, dostal ránu od Bindera a Smith musel na brzdy. Závod vedl Fabio Quartararo, na druhé pozici jezdel Valentino Rossi, třetí byl Maverick Viňales. Za dvojicí tovární Yamahy jeli jezdci Pramac Racingu Jack Miller a Francesco Bagnaia. Po čtyřech kolech už měl první Quartararo náskok 1,8 sekundy.

V devátém kole zaútočil Jack Miller na třetího Viňalese, ale nebyl úspěšný, takže ubral plyn a to stačilo, aby se před Australana dostal jeho týmový kolega Bagnaia. Ve druhé zatáčce spadl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), jemuž se ani tento týden nedařilo a Aprilia měla ve hře už jen Bradley Smithe, který jel osmnáctý. V jedenáctém kole Viñales přišel o tři pozice, když se před něho dostal Miller, Bagnaia i Franco Morbidelli. Náskok prvního Quartarara byl na hodnotě 4,5 sekundy. Ze čtvrté pozice havaroval v deváté zatáčce Jack Miller, spadl také tovární jezdec Ducati Danilo Petrucci (Ducati Team).

V polovině závodu vedl pole Fabio Quartararo, jemuž se povedlo ujet na rozdíl 4,5 sekundy. Na druhou pozici se dostal Francesco Bagnaia, třetí byl Valentino Rossi a těsně za ním už Franco Morbidelli. Něco přes sekundu ztrácel na čtvrtého Maverick Viňales, jemuž se v závodu vůbec nedařilo. Půl sekundy za jezdcem tovární M1 už jezdil Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Ve čtrnáctém kole spadl Jihoafričan Binder, který měl ve třinácté zatáčce podobný pád jako před týdnem Marc Márquez.

V sedmnáctém kole odstoupil ze závodu Franco Morbidelli, který s Rossim bojoval o třetí místo v závodu. Podobně jak Rossiho před týdnem, zastavila jezdce Petronasu také porucha techniky. V boxech stál Cal Crutchlow, který také řešil nějaký problém. V době, kdy do konce závodu zbývalo osm kol, jezdil těsně za Rossim jeho týmový kolega Viňales. Ve dvacátém kole Bagnaiova Ducati začala kouřit a Ital musel odstoupit z parádní druhé pozice. Obrovská smůla. O druhé místo tak bojovala dvojice Rossi s Viňalesem. Jediná napínavá bitva, jelikož oba mohli přijít chybou o stupně vítězů. Quartararo vedl náskokem 7,7 sekundy.

Vyhrál Fabio Quartararo, který po startu z pole position bere dalších pětadvacet bodů. Skvělá práce mladého Francouze, který jen před týdnem slavil svůj první triumf. Slavit může Yamaha, jelikož na druhém místě závod dokončil Maverick Viňales a třetí byl Valentino Rossi. Těsně za stupni vítězů skončil Takaaki Nakagami a pátý Joan Mir. Japonec Nakagami je zároveň nejlepším netovárním jezdcem závodu Velké ceny Andalusie. Další závod mistrovství světa je na programu v Brně.

GP Andalusie, MotoGP – Závod (25kol)
36°C, dráha suchá, 59°C, vlhkost: 29%
1. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'22.666
2. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.495
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.546
4. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +6.113
5. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.693
6. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +12.554
7. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +17.488
8. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +19.357
9. # 5 Johann ZARCO FRA Hublot Reale Avintia Ducati +23.523
10. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.091
11. # 53 Tito RABAT SPA Hublot Reale Avintia Ducati +33.628
12. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +36.306
13. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +1kolo
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati  
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Paulo přispěl 2 Kč
Brukev přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist