Devátá GP sezony – Velká cena Velké Británie

Po víc jak měsíční letní přestávce je zpátky MS silničních motocyklů, jenž závody ve Velké Británii odstartuje druhou část sezony 2023. Součástí britské Grand Prix jsou závody elektromotorek FIM Enel MotoE™ World Championship. Po skončení závodního víkendu následuje v Silverstonu hned v pondělí test tříd Moto2™ a Moto3™.

Kapitoly článku

Silverstone Circuit (GBR)

Závody v Británii jsou nedílnou součástí kalendáře mistrovství světa silničních motocyklů od jeho založení v roce 1949. Nejdřív se závodilo na ostrově Man, pak kvůli bezpečnosti od roku 1977 na dráze Silverstonu. V roce 1987 se britská Grand Prix přestěhovala do Donington Parku a od roku 2010 je znovu zpátky na jihu Anglie. Silverstone leží napůl cesty mezi Oxfordem a Northamptonem. Jako většina jihoanglických okruhů, tak rovněž Silverstone leží v místě bývalého vojenského letiště odkud za druhé světové války startovaly bombardéry. Dnes patří s délkou dráhy 5900 metrů mezi nejdelší a nejrychlejší okruhy v kalendáři mistrovství světa a je domovem nejprestižnějších světových sérií na dvou i čtyřech kolech. Na dráze s šířkou sedmnácti metrů a nejdelší rovinkou dlouhou 770 metrů je celkem 18 zatáček – 8 levých a 10 pravých.

Změny pro závodní víkend britské Grand Prix jsou dvě. Obě se týkají třídy MotoGP™. Poprvé bude monitorován tlak v pneumatikách, a to v případě sprintového závodu v sobotu a hlavního závodu v neděli. Rovněž nastává změna v trénincích a samotném klíči přímého postupu do druhé kvalifikace. Královská kubatura má nyní jen jeden trénink v pátek odpoledne a ten jediný rozhodne o ToP10 s přímým postupem do Q2. Tréninky v pátek dopoledne a v sobotu dopoledne jsou v případě MotoGP™ tréninky volnými.

MotoGP™ - preview

Rekordy a informace MotoGP – Silverstone Circuit (GBR)

Nejrychlejší kolo – Johann Zarco - Ducati (2022) – 1'57,767
Rekord okruhu – Alex Rins - Honda (2022) – 1'59,346
Kvalifikační rekord – Johann Zarco - Ducati (2022) – 1'57,767
Maximální rychlost – Enea Bastianini – Ducati (2022) – 341 Km/h

Délka závodu MotoGP™ – 20 kol (118,0 km)
GP Velké Británie – MotoGP™ 2022:
Stupně vítězů – 1.Bagnaia (Ducati), 2.Viňales (Aprilia), 3.Miller (Ducati)
Pole position – Johann Zarco (Ducati) – 1'57,767 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins (Honda) – 1'59,346 sekundy

Lídrem průběžného hodnocení je Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Ital do této chvíle nasbíral 194 bodů a jeho náskok má hodnotu 35 bodů. V úvodních osmi kolech sezony měl pár slabších chvilek v Argentině, Texasu a Francii. Své postavení lídra naopak posílil posledními třemi podniky v Itálii, Neměcku a Nizozemsku v nichž byl pokaždé na stupních vítězů. Teď bude jen na továrním jezdci Ducati, zda si nastavené tempo udrží. Jistého nic nemá, jelikož do konce sezony je na programu dvanáct Grand Prix a to je stále spousta možností pro jeho rivaly.

Na druhé pozici průběžného hodnocení je Jorge Martin (Prima Pramac Racing), jezdce, který loni usiloval o pozici v továrním týmu Ducati, ale nakonec mu to nevyšlo, jelikož přednost dostal Bastianini. Nicméně tato křivda je jeho motorem a silným motorem v cestě za úspěchem. Španěl chce rozhodně ukázat, že továrna chybovala, když si ho jako jezdce nevzala a tímto jim chce vše vrátit. Třebaže on sám závodí s Ducati, je samozřejmě jasné, že pro Bagnaiu je rivalem číslo jedna. Naopak Pramac Racing má jezdce, který to letos může dotáhnout hodně vysoko.

Jeden jediný bod za druhým Martinem je třetí Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team). Italský závodník Rossiho týmu v Assenu zaznamenal druhý nejúspěšnější víkend sezony, když byl první ve sprintu a druhý v hlavním závodu. Takovým způsobem odcházel na letní dovolenou, takže jeho návrat bude plný očekávání a motivace v takto nastaveném tempu pokračovat dál. Bezzecchi je s každým závodem silnější a celkem dobře se již začlenil mezi jezdce královské kubatury, které pravidelně vidíme bojovat o přední pozice.

Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) je čtvrtý v pořadí, ale 44 bodů za Bezzecchim, což je celkem dost. Tovární jezdec KTM má letos nejúspěšnější Grand Prix v Jerezu, protože tam byl první ve sprintu a druhý v hlavním klání MotoGP™. Naopak nejhorší to zatím bylo v Německu odkud si přivezl jen čtyři body. Assen byl pro Bindera místem, kde přišel o stupně vítězů zásahem komisařů FIM ohledně překročení limitu trati. Na to rozhodně v dobrém vzpomínat nebude.

Pět bodů za Binderem je pátý Johann Zarco (Prima Pramac Racing), jemuž se absolutně nedařilo v Assenu, kde nezískal ani jeden bod. Tím ukončil sérii tří Grand Prix v řadě, v nichž pokaždé bodoval umístěním na stupních vítězů hlavního závodu. Nula v Assenu také je důvodem, proč je za Binderem a proč ztrácí tolik bodů na Top3.

Šestý v pořadí průběžného hodnocen je Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), který se během letní přestávky stihl oženit. Nyní bude muset zabrat, protože jeho týmový kolega Bezzecchi mu je vzdálen na rovných 60 bodů, a to je hodně. Celkem 19 bodů ztrácí na šestého Itala Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Australan v Assenu řádil v úvodních částech závodů, nicméně klíčový závěr tam nikdy nebyl, a tak si z Nizozemska odvezl čistou nulu. Proto také ta ztráta.

Osmým jezdcem šampionátu je Aleix Espargaró (Aprilia Racing), který v Assenu získal své letos první umístění na stupních vítězů. Původně byl Espargaró v cíli čtvrtý, ale Binder přišel o pozici, kvůli vyjetí mimo vyznačený úsek trati. Na to se historie neptá, Espargaró má pódium a to potřebovali. Před závodem na Silverstonu tak motivace je, jelikož jejich vůbec první pódium v královské kubatuře přišlo v roce 2021 právě na Silverstonu.

První desítku uzavírá dvojice Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Oba jezdce dělí jen jeden bod. Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) byl od Portugalska zraněný, začal závodit od Mugella, ale zatím je s 18 body osmnáctý v pořadí. Španěl Marc Márquez (Repsol Honda Team) je devatenáctý a jeho cílem bude zapomenout na první část sezony a tu druhou začít mnohem lepším způsobem.

Španěl Alex Rins (LCR Honda Castrol) nebude v Silverstonu závodit, protože si v Assenu zlomil nohu, takže nyní rehabilituje a připravuje se na návrat do sedla Hondy. Na jihu Anglie pojede za Rinse Španěl Iker Lecuona, jezdec HRC z MS superbiků. Po zranění se vrací Joan Mir (Repsol Honda Team) a Pol Espargaró (GASGAS Factory Racing Tech3). Zda budou v Británii závodit, to rozhodne až hlavní lékař šampionátu.

Před zahájením britského závodního víkendu Yamaha oficiálně potvrdila ukončení spolupráce s Francem Morbidellim, jezdcem jejich továrního týmu Monster Energy Yamaha MotoGP™. Italský závodník zůstává v barvách týmu do konce sezony, pak se jejich cesty definitivně rozdělí. V roce 2024 bude týmovým kolegou Fabia Quartarara Španěl Alex Rins.

VIDEO - Rekonvalescence po zranění je náročná a ovlivňuje nejen sportovní kariéru sportovce, ale také jeho každodenní rutinu, osobní život, sny a plány. Prostřednictvím videa z produkce týmu LCR Honda zjistíme, kolik hodin a úsilí investuje Alex Rins do přípravy na návrat do sedla motorky.

MotoGP™ – MS po TT Assen:

1. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 194
2. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati 159
3. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 158
4. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM 114
5. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati 109
6. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 98
7. #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM 79
8. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia 77
9. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 64
10. #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati 63
11. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 57
12. #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia 56
13. #42  Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda 47
14. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 42
15. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati 34
16. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda 34
17. #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia 27
18. #23  Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati 18
19. #93  Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda 15
20. #26  Dani Pedrosa ES Red Bull KTM Factory Racing KTM 13
21. #32  Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia 9
22. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 9
23. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia 8
24. #51  Michele Pirro IT Aruba.it Racing Ducati 5
25. #9  Danilo Petrucci IT Ducati Lenovo Team Ducati 5
26. #36  Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda 5
27. #6  Stefan Bradl DE LCR Honda CASTROL Honda 5
28. #27  Iker Lecuona ES Repsol Honda Team Honda 0

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist