Novinky před startem závodu v Indianapolis

O hodně velkých změnách v nejslabší kubatuře Moto3 jsme vás už informovali, nyní tradičně před prvním pátečním volným tréninkem přinášíme souhrn všeho toho, co se událo v letní přestávce kubatury Moto2 a také v MotoGP.

Místo Toniho Eliase jede v týmu Aspar Jordi Torres

Po GP Itálie v Mugellu došlo k rozchodu mistra světa Moto2 z roku 2010 a jeho týmu Aspar. Toni Elias nahradil ve svém bývalém týmu Pramac Ducati zraněného Hectora Barberu na závodě v Laguna Sece a doufá, že od závodu v Misanu Adriaticu pojede opět v kubatuře Moto2, když doposud nedošlo k jeho avizovanému přestupu do týmu Fausta Gresiniho a kde tedy i v Indianapolis pojede nadále neúspěšný Brit Gino Rea.
V týmu Jorge Martineze nahradí Eliase Jordi Torres, úřadující šampion a lídr CEV Moto2. Tento 25-letý jezdec z Valencie startoval už vloni v 10 závodech kubatury Moto2, nezískal ale ani jeden jediný bod. Letos nahradil v Barceloně v týmu Tech 3 zraněného Xaviera Simeona, když skončil v závodě 16., ale blýskl se v kvalifikací, ve které skončil 11., a to před stabilním pilotem tohoto týmu (a budoucím jezdcem MotoGP?), Bradley Smithem.

Mike Di Meglio podepsal smlouvu s MZ

Po odchodu švédského jezdce Alexandera Lundha do světového šampionátu supersportů (3° místo v mokré kvalifikaci na Silverstone za tým Bogdanka PTR Honda), podepsal tým MZ smlouvu na zbytek s mistrem světa stopětadvacítek 2008 Francouzem Mike Di Megliem. Ten tedy pojede motocykl FTR Moto M211 za Cresto Guide MZ Racing, když sezónu 2012 začal tento francouzský pilot v týmu Speed Master.

Samotný Alex Lundh sice pojede z nedostatku jiných možností možná až do konce sezóny v supersportech za tým Bogdanka PTR Honda - místo zraněného Poláka Pawla Szkopeka, ale 25-letý Švéd se chce co nejdříve vrátit do Moto2: "Situace v týmu MZ byla hodně kritická, v zimě sice tým nasliboval hory doly, ale v praxi to vypadalo tak, že když jsem v jednom závodě spadl, tak jsem v druhém nemohl startovat, neboť tým neměl žádné náhradní díly. Jednám s některými týmy Moto2 a chci se co nejdříve vrátit. Supersporty ve Švédsku nikoho nezajímají, naopak každý trénink kubatury Moto2 je přenášen v televizi LIVE a to chtějí pochopitelně moji sponzoři".

Marcel Schrotter s motocyklem Bimota týmu SAG

Kubaturu Moto3 za Moto2 vyměnil německý jezdec Marcel Schrotter, mistr Evropy kubatury do 125 GP z roku 2009, který se rozešel po domácí Grand Prix na Sachsenringu s týmem Mahindra. V týmu SAG (Stop And Go) Eduarda Peralese pojede od Indy po boku Marca Colandrey. Schrotter tak bude už čtvrtým pilotem této stáje v sedle motocyklu Bimota HB4 2012, když jeho předchůdci byli Angel Rodriguez, Damian Cudlin a Massimo Roccoli. Původně měl jet Marcel Schrotter pouze tři závody, nyní má smlouvu až do konce roku. Schrotter využil letní přestávky k pilnému testování nového motocyklu.

Tommy Aquino a FOGI Racing s wild card

Pro GP Indianapolis byla v kubatuře Moto2 udělena jediná divoká karta, dostal ji 20-letý Američan Tommy Aquino, který bude pilotovat v týmu FOGI Racing motocykl FTR M211.

Mattia Pasini pojede v Indy

Italský tým Speed Master, který má hodně velké finanční problémy, zůstává naproti všem hlášením Radia Paddock v závodech MotoGP a zúčastní se tedy závodu GP USA na okruhu Indianapolis. To také znamená, že Colin Edwards a jeho tým Forward nepřevzali motocykly ART- Aprilia týmu Speed Master a i v Indy tak pojede zkušený Američan motocykl Suter-BMW.

Dvě divoké karty v MotoGP pro domácí

Do závodu královské kubatury MotoGP se přihlásilo celkem 23 jezdců, neboť byly uděleny celkem dvě divoké karty pro domácí jezdce: S číslem "15" pojede Američen Steve Rapp z týmu Attack Performance s motocyklem APR a pokusí se tak do závodu tentokráte kvalifikovat, když v Laguna Sece se mu nepodařilo pokořit hranici 107% limitu Polemana Lorenzo.

Startovní číslo "20" má pak jeho krajan  Aaron Yates, který v týmu GPTech bude pilotovat motocykl BCL a bude to debut tohoto jezdce a týmu v kubatuře MotoGP.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist