Sedmý podnik seriálu Alpe Adria na Slovakiaringu

Sedmý a zároveň závěrečný díl šampionátu silničních motocyklů Alpe Adria uspořádali na slovenském závodním okruhu Slovakiaring. Poslední dvojice závodů tak rozhodly o celkových vítězích jednotlivých tříd, kde ještě po předposledním podniku na Hungaroringu nebyli známi celkoví vítězové. Letošní ročník je rozhodně velkým úspěchem českých závodníků.

125SP/GP + Moto3 – Závod (1-2)

Do posledního podniku sezony nastupovala Romana Tomášková v pozicí vedoucího jezdce šampionátu, ale o titul ještě musela v posledních dvou závodech bojovat, protože náskok nebyl takový, aby ji zaručoval jisté prvenství. Do prvního závodu nejnižší kubatury startovala z první řady čtvrtá a po své levici měla trojici jezdců – první Petr Zářecký, druhý Gregor Likar a třetí Oldřich Podlipný. Její největší soupeři v boji o titul, Italové Federico Menozzi a Nicola Settimo, startovali v pořadí z pátého a sedmého místa.

Hned v prvním kole po startu ale Romana Tomášková musela ze závodu odstoupit kvůli poruše spojky. Tím dala šanci svým soupeřům, kteří s ní srovnali krok a o tom, kdo titul vyhraje, rozhodl až druhý závod, který se jel v neděli. Sobotní klání vyhrál Petr Zářecký před Federicem Menozzim a Oldřichem Podlipným. Oba Češi tak Italům bojujícím o titul dokázali ubrat pár důležitých bodů. Nejrychlejším jezdcem kategorie 125SP byl Daniele Scagnetti, který byl klasifikován jako pátý v pořadí. Z českých závodníků byli na bodech devátý Martin Sedlo, desátý Pavel Roháč, jedenáctý Radek Lamich a patnáctý David Řezáč.

125SP/GP + Moto3 – závod (1) 8kol
13.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA 125_Moto3_Race 1.pdf

Do druhého závodu a zároveň posledního v letošní sezoně zasáhl Martin Gbelec, který se vrátil z pobřeží Jaderského moře, kde jel v sobotu závod Red Bull Rookies Cupu. Na Slovakiaringu mu v třídě Moto3 patřila poslední pozice na startu, což byla jedenáctá příčka ve třetí řadě. Počasí během víkendu nebylo kvůli dešti zrovna ideální, takže úkolem Romany Tomáškové bylo oba italské soupeře udržet v bezpečné vzdálenosti a především závod dokončit. Závod nakonec vyhrál Martin Gbelec s prototypem Moto FGR, na druhém místě skončil Federico Menozzi a třetí byl velmi dobře jedoucí Petr Zářecký. Romana Tomášková skončila čtvrtá a to ji stačilo, aby mohla slavit titul v Alpe Adrii, což se zatím žádné z žen dosud nepodařilo.

V kategorii 125 SP vyhrál letošní ročník Ital Danilo DiGiorgio na Cagivě. Druhé místo obsadil Balint Kovacs a třetí Zolntan Aszalos. Oba jezdci z Maďarska na motocyklech Aprilia. Nejlepším z českých závodníků je v první desítce šestý Martin Sedlo a sedmý Radek Lamich.

125SP/GP + Moto3 – závod (2) 8kol
14.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA 125_Moto3_Race 2.pdf

Celkový stav šampionátu Alpe Adria Moto3/ 125GP:

1 – Romana Tomášková – CZE – PaM Servis Racing Team – Honda – 191 bodů
2 – Federico Menozzi – ITA – Menozzi Federico – Honda – 182
3 – Nicola Settimo – ITA – Talmacsi Racing – ITA - 179

Celkový stav šampionátu Alpe Adria 125SP:

1 – Danilo Di Giorgio – ITA – Team Cagiva Number 1 – Cagiva – 260 bodů
2 – Balint Kovacs – HUN – Kovacs Balint - Aprilia – 184
3 – Zoltan Aszalos – HUN – Aszalos Zoltan – Aprilia - 182

AAC 2014 Celkove hodnoceni.pdf


Superstock 600 – Závod (1-2)

Před cestou na Slovensko měl maďarský závodník János Chrobak titul jistý, protože jeho náskok představoval 59 bodů, což ve dvou posledních závodech, vzhledem k dosavadním výkonům, neměl nikdo šanci překonat. V kvalifikaci si Chrobak vybojoval pole position a první závod vyhrál náskokem šesti sekund před krajanem Adrianem Gyutaiem a Alenem Györfim. Maďarův konkurent Jochen Rotter byl čtvrtý, takže Chrobak mohl slavit. Druhý závod vyhrál Jochen Rotter na Suzuki, ale to už na výsledek šampionátu nemělo žádný vliv. Druhý projel cílem Alessandro Boccalari a třetí byl Adrián Gyutai. Jediným českým závodníkem byl v této kategorii Daniel Brož. Ten si v prvním závodu dojel v sedle Kawasaki pro sedmnácté místo a ve druhém si na své konto připsal body za jedenácté místo.

Superstock 600 – závod (1) 9kol
13.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superstock 600 Race 1.pdf

Superstock 600 – závod (2) 9kol
14.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superstock 600 Race 2.pdf

Celkový stav šampionátu Alpe Adria Superstock 600:

1 – Janos Chrobak – HUN – Chrobak Janos – Triumph – 258 bodů
2 – Jochen Rotter – AUT – Rotter Jochen – Suzuki – 209
3 – Daniel Bukowski – POL – Wojcik Racing Team – Suzuki - 186

AAC 2014 Celkove hodnoceni.pdf


Supersport - Závod (1-2)

V kategorii Supersport si titul v Alpe Adrii zajistil český závodník Igor Kaláb už v předposledním kole v Maďarsku. Do závodu na Slovakiaringu se kvalifikoval jako druhý a v první řadě na startu byl společně s vítězem kvalifikace Davidem Látrem, třetím Sebastianem Zielinskim a čtvrtým Kevinem Kreutzerem. První závod vyhrál jezdec Hondy David Látr před Igorem Kalábem a Polákem Zielinskim. Z českých závodníků dojel na bodované pozici šestý Michal Chalupa, desátý Petr Svoboda, čtrnáctý Tomáš Sodomka a patnáctý Antonín Karásek.

Supersport – závod (1) 9kol
13.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Supersport Race 1.pdf

Výsledek druhého klání a zároveň posledního závodu sezony byl stejný jako v sobotu jen s tím rozdílem, že tentokrát David Látr vyhrál rozdílem 38,476 sekundy. Body za druhé místo si na konto připsal Igor Kaláb a za třetí Sebastian Zielinski. Českých závodníků tentokrát bodovalo víc než v prvním závodu. Mimo prvních dvou to byl šestý Rostislav Chládek, sedmý Tomáš Sodomka, osmý Jaromír Chlup, devátý Petr Sodomka, desátý Michal Chalupa a patnáctý Antonín Karásek.

Šampionát Alpe Adria vyhrál Igor Kaláb, druhý skončil David Látr, který ale zase vyhrál mistra České republiky. V první pětce jsou další dva Češi, čtvrtý Josef Pončík, který měl na Slovakiaringu pád se zraněním a pátý Michal Chalupa.

Supersport – závod (1) 9kol
14.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Supersport Race 2.pdf

Celkový stav šampionátu Alpe Adria Supersport:

1 - Igor Kaláb MBNS Triumph CZ – Triumph – 285 bodů
2 – David Látr – Motorpower – Honda – 210
3 – Kevin Kreuzer – HK Motors – Suzuki - 191

AAC 2014 Celkove hodnoceni.pdf


Superstock 1000 – Závod (1-2)

V této kategorii bojoval o titul Michal Filla a Slovinec Marko Jerman. V kvalifikaci si pro pole position dojel Michal Filla na BMW, na druhé pozici byl Marko Jerman, třetí Bulhar Martin Choy a první řadu uzavřel Polák Marek Szkopek. V prvním klání bojovali oba uchazeči o titul a v cíli je dělily jen tři desetiny. Vyhrál Marko Jerman, druhý projel cílem Michal Filla a třetí v pořadí byl Martin Choy. Na bodech dojel šestý Michal Prášek a třináctý Zbyněk Čech. Bitva o titul tak nemohla být napínavější protože vše měl rozhodnout až nedělní závod.

Superstock 1000 – závod (1) 11kol
13.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superstock 1000 Race 1.pdf

Slovinec Marko Jerman udělal pro vítězství v šampionátu maximum a vyhrál také druhý závod na Slovakiaringu. Druhý projel cílem Marek Szkopek a třetí byl Michal Prášek. Čtvrtý tentokrát dojel Michal Filla a o vítězi rozhodl jen jeden jediný bod. Titul v třídě Superstock 1000 tak obhájil Michal Filla. Michal Prášek je celkově pátý. Velmi dobrý výkon podal třetí český závodník v poli Zbyněk Čech, jemuž v cíli patřila desátá příčka.

Superstock 1000 – závod (2) 11kol
14.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superstock 1000 Race 2.pdf

Celkový stav šampionátu Alpe Adria Superstock 1000:

1 – Michal Filla – CZE – BMW Sikora Motorsport – BMW – 283 bodů
2 – Marko Jerman – SLO – MD Depala VAS – Kawasaki – 282
3 – Martin Choy – BUL – BMW Morrad Czech - 231

AAC 2014 Celkove hodnoceni.pdf

Superbike – Závod (1-2)

V posledním podniku superbikové sezony chyběl Jan Halbich, který už měl titul jistý a dal přednost prestižnímu šampionátu mezinárodního mistrovství Německa IDM. V sedle motocyklu Kawasaki jela na Slovakiaringu Lenka Viktorová, která si tak vyzkoušela závodění v šampionátu Alpe Adria. V kvalifikaci byla pětatřicátá a v sobotním závodu obsadila dvaatřicáté místo.

Z pole position startoval do závodu na jedenáct kol Slovinec Janez Prosenik, který také závod vyhrál. Na druhém místě skončil Roland Resch a třetí byl Pawel Szkopek. Nejlépe umístěným českým závodníkem byl čtvrtý Michal Šembera a na bodech závod dokončil ještě desátý David Ouředníček. Havaroval Miloš Čihák, což se neobešlo bez zranění.

Superbike – závod (1) 11kol
13.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superbike Race 1.pdf

Druhý závod superbiků vyhrál znovu Slovinec, ale tentokrát Berto Camlek na Yamaze. Na druhém místě závod dokončil Janez Prosenik a třetí byl Thomas Berghammer. Nejlepším z českých závodníků byl tentokrát šestnáctý Richard Balcar na BMW.

Titul šampiona Alpe Adria Superbike 2014 vyhrál Jan Halbich, na druhém místě se umístil Roland Resch, třetí je Polák Ireneusz Sikora. Michal Šembera obsadil konečnou šestou příčku a do desátého místa se stačil vejít devátý David Ouředníček.

Superbike – závod (2) 11kol
14.září 2014 – Slovakiaring, Slovensko
AA Superbike Race 2.pdf

Celkový stav šampionátu Alpe Adria Superbike:

1 – Jan Halbich Halbich Jan – Kawasaki – 284 bodů
2 – Roland Resch – AUT – Reitwagen Racing – 198
3 – Sikora Ireneusz – POL – BMW Sikora Motorsport - 153

AAC 2014 Celkove hodnoceni.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist