Dozvuky ze Slovakiaringu

Kapitoly článku

Pro tým MF Corse byl závod na Slovakia Ringu černou můrou, Igor Kaláb havaroval, Vladimír Karban byl diskvalifikován.

Předposlední závod šampionátu Alpe Adria se odehrál na okruhu Slovakia Ring, jezdcům českého týmu MF Corse ale mnoho radosti nepřinesl.

Jako první se na start svého závodu postavil Igor Kaláb, který do závodu třídy Supersport startoval z první řady. Brněnský závodník dobře odstartoval a ihned se zařadil za vedoucího jezdce závodu. Ve třetím kole Igor zaútočil na první pozici, na kterou se také dostal. V tu chvíli se soustředil na dobrý rytmus jízdy, jež mu měl zabezpečit rychlé vytvoření náskoku na své soupeře. Na konci sedmého kola měl na druhého závodníka již sekundový náskok, když v nájezdu do předposlední zatáčky havaroval a tím smolně zakončil víkend.

Druhý jezdec týmu Vladimír Karban, doplatil na změnu programu, kterou pro závodníky přichystali zdejší pořadatelé. Ti ve snaze urychlit průběh zrušili povinný suchý trénink (všechny kvalifikace i warm up se jeli za mokra), který redukovali na dvě zaváděcí kola. V takovýchto situacích by mělo po několika kolech vždy následovat zajetí do boxů k doplnění paliva, či k umožnění jezdcům reagovat na stav dráhy úpravou nastavení. S tím také Vlado počítal a plánoval z boxu svého týmu vyjet až s opětovným otevřením pit lane. Bohužel pořadatel jezdcům neumožnil zajetí do boxů a navíc ani vyjetí z nich. Vlado tak musel stát na konci boxové uličky, kde došlo k problému, za který byl později diskvalifikován. Jezdec MF Corse neměl ani tušení, kolik minut zbývá do startu, neboť signalizace při startovní proceduře není v těchto místech vidět. Proto došlo k situaci, kdy měl Vlado na svých kolech zahříváky pneumatik déle, než do tří minut před startem. Za tento prohřešek, který se navíc odehrál na boxové komunikaci a tedy ne na startovním roštu, byl Vlado Karban po dojezdu závodu kategorie Superbike diskvalifikován.
Igor Kaláb: „Měl jsem dobrý start a jel jsem ve velké pohodě. Bohužel v závěru sedmého kola se mi zavřel předek. Nebylo to ani uprostřed zatáčky, ale nepochopitelně v jejím nájezdu. Přišlo to z ničeho nic, bez předchozího varování. Nevím co se stalo. Začal jsem se naklánět do poslední pravé zatáčky a najednou se mi to zavřelo. Nevím jestli tam byl olej nebo jestli to nevydržela pneumatika. Najednou jsem se válel. Doufám, že je alespoň rameno v pořádku.“
Vladimír Karban: „Na samotném startu se něco přihodilo s motorkou, jako kdyby se zastavila. Odjel jsem mezi posledními. Musím se na to podívat a zjistit, jestli je vše na motorce v pořádku. Takto špatně jsem ještě nikdy neodstartoval. Bylo to zlé, ale pokusil jsem se dohnat, co se dalo. Předjel jsem několik jezdců, ale vše nakonec zbytečně. To, že jsem diskvalifikovaný je nehorázný výmysl. Neustále se zde vymýšlí nesmysly. Během dvou dní tu máme stále nějaké změny, které člověk nestačí pomalu ani registrovat. Vypadá to, jako kdyby ani sami nevěděli, co mají dělat a nakonec mi řeknou, že jsem si dal pozdě dolů nahříváky, když jsem přitom stál na pit lane. Bohužel, těžko se to komentuje. Nevím co k tomu říci, jak mám vědět, kdy jsou tři minuty, když ti to nikdo neukáže. Musím se s tím porovnat a jít dál.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist