Rudá armáda na Dakaru

Člověk by řekl, že nejpočetnějšími týmy na Dakaru budou disponovat bohaté továrny, jakými jsou KTM, Honda nebo Yamaha. Opak je ale pravdou. Nejvíce jezdců letos vysílá do Jižní Ameriky španělský soukromý tým Himoinsa!

Himoinsa bude mít ve hře šest jezdců a nejde o žádné nazdárky! Naposledy skončil v konečném hodnocení Rally Dakar jezdec Himoinsy, zkušený Španěl Gerard Farrés, na skvělém osmém místě. A pro nastávající 39. ročník nejobtížnějšího motoristického závodu světa přichystala španělská rudá armáda, jak se jim přezdívá, kromě Ferrese ještě pětinásobného endurového mistra světa Ivana Cervantese, Antonia Gimena, Rosu Romero, Daniho Oliverase a Antonia Ramose. Všichni pojedou na strojích KTM.

Slavný Španěl s ještě slavnějším příjmením Cervates už má jeden Dakar za sebou, skončil šestnáctý. což je určitě slušné. Letos absolvoval kompletní přípravu na svou druhou účast. „Hlavní je zbavit se všech endurových návyků. Tohle je úplně jiná disciplína! V dálkových soutěžích vidím svou budoucnost, do endurového mistrovství světa se už nevrátím. Poslední Dakar mne skrze mnohé vlastní chyby naučil, že základem je disciplína. Rozhoduje tady umění navigace, vytrvalost a vyrovnanost. Letos jsem musel dát přípravě úplně všechno, abych mohl v lednu na Dakaru pomýšlet na přední příčky. Z každého vítězství se budu radovat stejně, jako když jsem poprvé vyhrál mistrovství světa,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Cervantes.

Šéfem týmu je bojový pilot Miguel Puertas. Když zrovna nemá povinnosti ve španělské armádě, věnuje se jen Dakaru, který absolvoval nepřetržitě v rozmezí let 2005 až 2014. „Tentokrát chci výš než na osmé místo. Je nás hodně. A čím více nás je, tím větší je naděje na úspěch. Top 5 jsme měli minule nadosah. Tak proč to nezkusit do Top 3?“ uvedl před odletem do Jižní Ameriky zpola žertem Puertas. Jediná žena v týmu Rosa Romero kdysi dělala parťačku legendárnímu Nani Romovi a o Dakaru tak ví úplně všechno. „Je fakt, že nás žen jezdí Dakar málo a muži se k nám nechovají vždy galantně. Ale já si nestěžuji. Tento tým je jako moje rodina, navzájem si velmi pomáháme,“ uvedla už sedmačtyřicetiletá závodnice, která poslední dva ročníky Dakaru dokončila jako 52., respektivě 67. Předtím třikrát nedojela.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist