Roučková: Už samotná nominace na Cenu Elišky Junkové pro mě byla poctou

Česká závodnice Olga Roučková startovala v dakarské rally již dvakrát s týmem Moto Racing Group (MRG) a oba tyto náročné etapové podniky úspěšně dokončila. V roce 2018 startovala s čtyřkolkou a cílem projela jako historicky první Češka, šestadvacátá mezi Quady a třetí mezi ženami (moto/quad dohromady). S čtyřkolkou Roučková získala mistrovské tituly v České republice, Německu a Evropě. Letos nastala změna a v Dakar Rally závodila s buginou SidexSide Can-Am Maverick X RS s níž obsadila celkovou dvacátou pozici. Sezona 2019 ale teprve začíná a Olga Roučková teď s týmem MRG plánuje, kde všude letos budou závodit.

V rámci prestižní ankety Zlatý volant získala Olga Roučková Cenu Elišky Junkové, což je ocenění pro nejlepší závodníci roku 2018, kde hlasují jak novináři z prostředí motorsportu, tak veřejnost. Co toto ocenění pro Olgu znamená jsme se zeptali v rozhovoru pro Motorkáři.cz.

Když jsi se dozvěděla o nominaci na cenu Elišky Junkové, co ti v tu chvíli prolétlo hlavou?
Olga Roučková: „V ten moment se mi promítly všechny ty roky dřiny. Nejen moje, ale všech kteří mi během těch let pomáhali. Pozorně jsem si prošla nominovaná jména, a jen tak pro sebe jsme si zatipovala která z dam by mohly stát na stupních vítězů.”

Nominace je jedna věc, získat Cenu Elišky Junkové věc druhá. Čekala jsi, že to budeš právě ty, kdo toto prestižní ocenění získá?
Olga Roučková: „Už samotná nominace na jednu z nejprestižnějších anket v České republice byla a je pro mě pocta. Nečekala jsem, že toto ocenění získám, ale přiznám se, že jsem si to v koutku své závodnické duše přála. Samotné vyhlášení mě překvapilo, takže na pódiu jsem toho moc neřekla a to že jsem Cenu Elišky Junkové opravdu získala, jsem si uvědomila, až když jsem ji držela v ruce.“

Když už je řeč o slavnostním večeru ankety Zlatý volant, zajímavou historii mají šaty, které jsi tam měla. Můžeš nám k jejich návrhu a vůbec výrobě něco blíže prozradit?
Olga Roučková: „ I závodnice jsou v prvé řadě hlavně ženy, chtějí se líbit a cítit se příjemně. Ráda si navrhuji šaty. Má kamarádka Gabriela mi je pak ušije. Je to takový Macgyver s jehlou a nití. Umí ušít z pytle na brambory, nádhernou večerní róbu. Šaty na vyhlášení Zlatého Volantu mají hektický příběh, ještě hodinu před začátkem vyhlášení jsem v sobě měla zapíchané špendlíky. Doslova jsme je dodělali na poslední chvíli. I když na papíře jsem je měla rozkreslené nějaký ten měsíc, tak pak realizace byla krkolomnější. Nakonec se nám je povedlo došít a já tak mohla naskočit do auta. V autě jsme si ještě dooblékala střevíčky, šperky a hledala rukavičky, které jsme ušili jen tak na zkušenou, jestli by k šatům vůbec šly.”

První závod Dakar Rally, který si jela v roce 2018, odstartoval jednu, ne-li vůbec tu nejúspěšnější sezonu tvé kariéry. Čím si to vysvětluješ?
Olga Roučková: „Dakar 2018 odstartoval můj nejúspěšnější rok na čtyřkolce v celé mé kariéře, bez nadsázky zopakovat medailovou pozici na Dakaru a na mistrovství Evropy už se mi asi nepovede. Mám za sebou 12 let dřiny a potu, abych mohla patřit mezi nejlepší. Víkend co víkend na závodech. Pokora a snaha se učit od nejlepších. A hlavně mám okolo sebe ty nejlepší přátele, které si člověk může přát. To všechno mi pomohlo být tam kde jsem.”

Českých úspěšných žen v motorsportu až tolik není. Myslíš, že tvůj příběh a tvé výsledky dokážou motivovat mladé holky k tomu, aby to zkusily a vydaly se ve tvých stopách nebo stopách tvých kolegyň?
Olga Roučková: „Tady si s tebou dovolím nesouhlasit. Na to jak jsme velká republika máme mnoho úspěšných žen v Motorsportu. Vždyť i mě jako malé pídě motivovaly příběhy našich závodnic. Moc bych si to přála, aby i má cesta motivovalo další závodnice. Třeba tak jako mě Eliška Junková.”

Pokud si třeba nějaká talentovaná holka čte právě tento rozhovor, určitě ji jako první napadne co udělat proto, aby jednou byla tam, kde jsi dnes ty. Takže, co proto musí udělat?
Olga Roučková: „Nikdy se nevzdávej svých snů.”

S týmem Moto Racing Group (MRG) teď řešíte program na sezonu 2019. Už máte něco připravené nebo je zatím vše ještě v jednání?
Olga Roučková: „Kromě týmových akcí a tréninků nás čeká závodní sezóna. Fanoušci nás tak mohou vidět v Sosnové na Mogul Dakarském setkání nebo třeba v maďarském šampionátu Tereppe Rally. A i když se to nezdá, plánujeme už Dakar 2020.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
Driffter přispěl -1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist