První etapa Dakaru pro Barredu, Brabec 30.

Prvním etapovým vítězem 41. ročníku Rally Dakar se stal tovární jezdec Hondy Joan Barreda ze Španělska. Nejrychlejším z českých motorkářů byl na 30. místě Jan Brabec na Husqvarně v barvách týmu Big Shock Racing. Zadařilo se Tomáši Kubienovi, který v kategorii quadů bral skvělou třetí pozici.

„Včerejší pódium stálo za to. Kluci rozdali mraky podpisů a vyfotili se s půlkou Limy. Ale legrace už bylo dost a dneska se jde závodit,“ shrnuli atmosféru v bivaku před startem 1. etapy členové českého týmu Big Shock Racing. Pondělní úvodní etapa vedla z hlavního města Peru Limy do Pisca a měřila 331 kilometrů. Z toho pouhých 84 kilometrů se jelo v rámci měřeného úseku. Na programu už byly první „seznamovací“ průjezdy písečnými dunami. Na start se postavilo celkem 334 posádek v pěti kategoriích (137 motorkářů, 26 quadů, 97 aut, 41 trucků a 33 vozidel SXS). Mezi nimi je 26 českých účastníků. Všechny čeká deset etap a pět a půl tisíce kilometrů, poprvé v historii nejobtížnějšího závodu světa pouze v jediné zemi - Peru. Velkou pozornost si vysloužil ve startovním poli motorkářů pár Javier Vega a Sara Garcia. Španělé se potkali na Marocké rally 2015, a tak se do sebe zamilovali, že od té doby jezdí všude spolu. Na Dakar 2019 se přihlásili do nejtěžší kategorie Original by Motul, tedy jezdců bez asistence. Budou tak soupeři našeho Jana Veselého. Sara má za cíl stát se vůbec první ženou v historii, která Dakar bez pomoci týmu a mechaniků dokončí.

Letošní Dakar začal pořádně smolně pro francouzského quadistu Axela Dutrieho, jehož Yamaha se rozsypala už 18 km po startu. Jezdec dvě hodiny opravoval a vypadalo to, že svůj třetí Dakar nedokončí. Jako první vjel do měřeného úseku dakarský nováček Julien Toniutti, Francouz, který úspěšně jezdil i silniční Tourist Trophy na ostrově Man. Chvíli po něm i teprve čtyřiadvacetilá žena Gianna Velarde, jedna z velké skupiny domácích motorkářů. Jako první byli v cíli quadisté. Téměř od startu vedl Argentinec Nicolas Cavigliasso, nástupce bývalého dakarského vítěze Ignacia Casaleho.

Vloni druhý jezdec konečné klasifikace quadů je letos považován za velkého favorita. Na prvním waypointu vedl o 56 sekund před svým krajanem Jeremíasem Gonzálezem Feriolim a o dvě minuty před Paraguaycem Nelsonem Sanabriou Galeanem. Jediný český zástupce v této kategorii Tomáš Kubiena (IBOS) začal pátým místem na prvním waypointu, postupně se ale probil na pozici třetí. Lepší začátek Dakaru si jezdec týmu Moto Racing Group nemohl přát! Cavigliasso vyhrál o čtyři minuty před Feriolim (oba Yamaha), Kubiena měl v cíli ztrátu 8:22 minut. Teprve sedmadvacetiletý Argentinec, který vloni na Dakaru debutoval, tak má na svém kontě už čtyři etapová vítězství.

Kategorii motorkářů dominovali v úvodu etapy argentinští bratři Benavidesové. Kevin, který je továrním jezdcem Hondy, vyjel na trať jako první z favoritů, a vedl na všech mezičasech. Jeho mladší bratr Luciano sedlá pro změnu tovární KTM a zdatně Kevinovi sekundoval. Kevin Benavides měl v cíli čas 1 hodina 1 minuta a 36 sekund, Luciano byl o 3:21 minuty pomalejší. A pak už se jen čekalo, kdo z jezdců, kteří startovali za nimi, jejich výkony překoná. Jako prvnímu se to podařilo Američanovi Ricky Brabcovi (Honda), pak i dalším dakarským hvězdám.

Nejrychlejší čas - 57:36 minut - nakonec zajel tovární jezdec Hondy Joan Barreda. Španělský rychlík najel na druhého v cíli, Chilana Pabla Quintanillu (Husqvarna), jednu minutu a 34 sekund. Třetí místo bral Ricky Brabec (+2:52 min.). Nedařilo se dalšímu jezdci týmu Monster Energy Honda  Paulo Goncalvesovi, který se zřejmě ještě zcela nevyléčil ze svých zranění a už na 40. kilometru nabral ztrátu na čelo přes čtyři minuty. Slovenský jezdec Štefan Svitko se do soutěže uvedl 16. pozicí, jeho krajan Ivan Jakeš (oba KTM) byl 34. Češi Jan Brabec (Husqvarna) a Milan Engel (KTM) jezdili neustále téměř identické časy. V cíli by výš postavený jezdec Big Shock Racing na 30. příčce, Milan Engel (Moto Racing Group) je ve výsledkové listině o tři místa níž.

Oba Čechy porazil zkušený Španěl z českého týmu Moto Racing Group Juan Pedrero Garcia, který obsadil 21. pozici. „Jelo se mi skvěle, navigaci jsem krásně trefil. Pár kluků mi prášilo, ale jel jsem klidně. Užíval jsem si duny, je super, že už vím, co a jak. A motorka? Ta jede neskutečně!" hlásil po příjezdu do cíle Brabčák. Radost panovala i v týmu Ondřeje Klymčiwa: „Všichni jsou úspěšně v cíli. Ryze písečnou etapu s 8️4 kilometry nejlépe zvládnul Garrett Poucher, kterému patří 45. pozice, hned za ním na 46. dojel Skyler Howes. Petr Vlček dnes zajel 51. pozici, Gabriela Novotná na 110. a Gee Motzkin, který dneska zahajoval etapu, na 133. místě,“ hlásil Ondra. Jan Veselý na Husqvarně dnes bral 92. pozici se ztrátou 38:05 min.

Všechny výsledky zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
juryna007 přispěl 2 Kč
wario přispěl 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
Bezvliv přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist