Potvrzeno: Rallye Dakar se stěhuje do Saúdské Arábie

Jak jsme již s předstihem informovali, Rallye Dakar se od příštího roku přestěhuje z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie. Přesun na Blízký východ potvrdili zástupci pořádající společnosti A.S.O. Smlouvu podepsali na dalších pět let.
 

Detaily trasy pro rok 2020 by měly být oznámeny ještě tento týden v Saúdské Arábii. Hovoří se o tom, že soutěž nejenom že změní kontinent, ale také termín. Zavedený leden by mohl nahradit duben. To však ještě nebylo potvrzeno. "Po 30 letech objevování krás Afriky a dekádě plné dobrodružství v působivé krajině Jižní Ameriky se nová kapitola v historii Dakaru bude psát při debutu na Blízkém východě v Saúdské Arábii," uvedl ředitel závodu David Castera. Poslední ročník na jihoamerickém kontinentu letos v lednu hostilo Peru, které se jako jediné dokázalo s francouzskou společností dohodnout na podmínkách spolupráce. Jelo se tak poprvé v jediné zemi poté, co pořadatelsky odstoupily Chile, Argentina a Bolívie. Bohatá Saudská Arábie se zavázala uhradit poplatky ve výši 16 milionů dolarů ročně.

Přesun Dakaru na jiné místo předpovídali už během letošního ročníku i čeští účastníci, kteří takovou změnu vesměs vítali. Slavná soutěž se v uplynulých jedenácti letech konala v Jižní Americe, kam se přesunula v roce 2009 z Afriky. V poslední době ale měli jihoameričtí pořadatelé problémy s výběrem tratí i nezájmem tradičních pořadatelských zemí, jakými byly Argentina nebo Chile. Proto se letos jelo na notně zkrácených a často se opakujících trasách jen na území Peru, což bylo hojně kritizováno. V Africe se jezdilo od roku 1977, ročník 2008 byl kvůli obavám o bezpečnost zrušen a legendární dálková rally se pak přesunula do Jižní Ameriky.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Poleno přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist