Novotná po dakarském konci: Musím na sobě zapracovat!

Gabriela Novotná se bohužel loučí s Rally Dakar, ve které podávala jako nováček a žena v sedle skvělé výkony. S každou etapou se zlepšovala a postupně se propracovala až na 74. místo celkově na konci 10. etapy. Tu dokončila se zraněním. Se zlomenou klíční kostí odjela v těžkém terénu ještě 90 kilometrů.

Letošní 40. ročník Rally Dakar dokazuje, že patří mezi nejtěžší v historii. Spousta favoritů musela odstoupit a český tým Klymčiw Racing už má také poloviční jezdecké složení. Po desáté etapě musela kvůli zranění závod ukončit první česká motorkářka na Dakaru Gabriela Novotná. Ondra Klymčiw se dál zotavuje z havárie v peruánské nemocnici. Gábina si při pádu zlomila klíční kost a kvůli tomu se nemohla postavit na start další etapy.

„Tohle je pro mě asi nejtěžší vyjádření, které musím udělat,“ uvedla Gabča se slzami v očích. „Desátá etapa nebyla až tak těžká, ale nebyla ani lehká. Poprvé mě to moc netěšilo, protože z těch 450 kilometrů bylo 100 kilometrů neutralizace. Kromě toho šlo o hluboký písek s kolejemi. Bylo to rozježděné a hodně úmorné. Dva navigačně těžké body jsem projela hezky, takže výsledkově jsem na tom na tankovačce byla dobře,“ popsala první část kritické desáté etapy Gabriela Novotná.

„Bohužel jsem 90 km před cílem v jedné koleji v řece neviděla zahrabaný kámen v písku. Najela jsem na něj, předním i zadním kolem. Chvíli jsem jela po předním kole a vypadalo to, že to ustojím. Nakonec ne a spadla jsem na rameno. Nebyl to tak těžký pád a nejela jsem ani moc rychle, nikdo tam kolem mě nebyl, ale stalo se… Mám z toho ošklivě zlomenou klíční kost a tím pro mě závod končí. Je mi to líto, protože se cítím dobře. Myslím si, že jsem měla šanci dojet, ale asi to tak mělo být a asi jsem se ještě nenaučila dost. Musím na sobě zapracovat. Upřímně doufám, že jsem zvládla přesvědčit, že bych to mohla dojet a že se to podaří příští rok,“ zakončila sympatická jezdkyně.

Za tým Klymčiw Racing proto do 11. etapy nastoupili už jen Petr Vlček a Američan Bill Conger. Jezdci tentokrát startovali na základě časů z 10. etapy a všechny třídy jely společně. Kvůli tomu před oběma jezdci závodu vystartovalo také několik aut a kamionů. Náročnou etapu, ve které byla 380 km dlouhá speciálka, Petr Vlček dokončil na 57. místě se ztrátou 2:41:06 hod. Celkově se opět posunul vpřed a je už na 48. místě. Bill Conger do závodu startoval z 66. místa, pak to měl stejně jako Petr jako na houpačce. Oba několik míst získali i ztratili. Do cíle Bill dorazil na 69. místě se ztrátou 3:23:55. V celkovém hodnocení se posunul na 67. místo.

Mezi tím, co tým dál pokračuje v soutěži, Ondřej Klymčiw leží v nemocnici v Limě, kde se zotavuje po operaci dvou zlomených obratlů. Jeho stav se každým dnem lepší i díky návštěvám manželky Terezy, která k jeho aktuálnímu stavu říká: "Ondra je po drobném zákroku, při kterém mu do plíce zavedli drén. Ten má za úkol odvádět tekutinu, která se do plíce dostala v důsledku poranění při operaci. Jinak se všechno vyvíjí dobře. Chce se hýbat, vstávat, ale musí být v klidu, takže prudí. Zatím se nechce fotit, ale doufám, že zítra už ho přemluvím."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Etien přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist