Dramatickou 2. etapu Dakaru vyhrál Walkner

Dramatem až do konce byla druhá etapa 41. ročníku Rally Dakar v Peru. Ještě čtyřicet kilometrů před cílem byly mezi vedoucím duem Ricky Brabec – Matthias Walkner pouhé dvě sekundy. Více štěstí měl v koncovce rakouský obhájce vítězství z loňska, který úterní etapu nakonec vyhrál s náskokem 22 sekund. Kategorii motorkářů pořád vede Španěl Joan Barreda na tovární Hondě. Z Čechů byl dnes neoficiálně opět nejrychlejší Jan Brabec na skvělém 24. místě.

Po pondělní zahřívačce dnes čekala na účastníky Dakaru druhá etapa. Všichni už dopředu tvrdili, že bude mnohem obtížnější než ta pondělní. Jezdce čekalo 342 ostrých kilometrů (celkově 552 km) z Pisca do města San Juan de Marcona. „První velká výzva 41. Dakaru,“ psalo se na oficiálním webu soutěže. Čekalo se, že někteří z favoritů si už budou chtít vytvořit nějaký ten náskok v průběžném hodnocení nejtěžšího závodu světa. Ostatně mnoho času není, když je letošní Dakar o tolik kratší a skládá se jen z deseti etap. Etapu rozjížděla auta, což znamenalo, že motorkáři startující až po nich už mohli vjet na rozbité trasy a do pořádných kolejí. Už první etapa vystavila stopku pro zkušené motorkáře Willyho Jobarda a Gabora Saghmeistera, kteří dál nepokračují. Do druhé etapy vyjížděl jako lídr tovární jezdec Hondy Joan Barreda. Španěl si včera udělal na pouhých 84 ostrých kilometrech náskok na Chilana Pabla Quintanillu (Husqvarna) jednu minutu a 34 sekund. Třetí místo zatím okupoval Barredův týmový kolega, Američan Ricky Brabec, který ztrácel 2:52 min.

A právě posledně jmenovaný jezdec se dnes do toho pořádně opřel. Ricky Brabec měl spolu s loňským vítězem Matthiasem Walknerem (Rakousko - KTM) po stovce kilometrů náskok na zbytek startovního pole přes tři minuty. Na čele stíhací skupiny se nejvíc činil Argentinec Kevin Benavides, další tovární jezdec Hondy, který už včera docela vystrkoval růžky. Když přijelo vedoucí duo stokilometrovou hranici, začal Brabec Walknerovi ujíždět a brzy na něj měl 29 sekund. Na třetí místo se probojoval Barreda, který na lídra ztrácel 2:48 min. Za ním další dvojice Kevin Benavides a Adrien Van Beveren (Francie-Yamaha) ztrácela čím dál tím víc.

Kdo ale ztrácel pořádně, byli Xavier de Soultrait (Francie-Yamaha) a a Paulo Gonçalves (Portugalsko- Honda). Oba měli po 150. kilometru odstup přes sedm minut. Bývalý mistr světa dálkových soutěží Gonçalves si stejně špatně vedl i včera a bylo zřejmé, že jeho nedávná zranění ještě nejsou zcela zahojena. Na druhém kontrolním bodě bylo pořadí Brabec, Walkner (+ 48 sekund), Barreda (+ 3 minuty), Australan Toby Price na tovární KTM (+ 4 minuty), Kevin Benavides a Adrien Van Beveren měli ztrátu už osm minut.

A jak si na druhém kontrolním bodě vedli Češi a Slováci? Štefan Svitko KTM) se držel na 12. pozici, Jan Brabec (Husqvarna-Big Shock Racing) byl 22., Milan Engel (KTM-Moto Racing Group) 36., Ivan Jakeš (KTM) daleko za ním, z týmu Ondry Klymčiwa se nejvíce dařilo Američanovi Skyleru Howesovi a Petru Vlčkovi. Zkušený Španěl z českého týmu Moto Racing Group Juan Pedrero Garcia bojoval na 15. příčce. Ztrátu okolo půl hodiny hlásili u Gabriely Novotné, což stačilo na umístění okolo osmdesátky.

Těsně před cílem se Walkner nadechl k závěrečnému útoku. Jednu dobu mu už dýchal na záda Barreda, ale najednou to byl Rakušan, který dojížděl vedoucího Brabce. Na posledním waypointu, 40 kilometrů před koncem měřeného úseku, byly mezi nimi jen dvě sekundy a šlo se do finále. Třetí místo stále držel Barreda, který byl v této chvíli stále ještě lídrem průběžné klasifikace Dakaru. Obhájce dakarského triumfu z loňska Walkner už byl k nezastavení a v závěru Brabce porazil. Rozdíl mezi nimi činil 22 sekund. Třetí Barreda měl ztrátu 1:41 min a do 3. etapy zítra vyjede opět jako vedoucí jezdec. Na Walknera má průběžně náskok 1:31 min., na Brabce 1:33 min. Quady vyhrál vítěz první etapy Argentinec Nicolas Cavigliasso, Tomáš Kubiena z týmu Moto Racing Group dojel pátý a celkově klesl z třetího na čtvrté místo .

Češi, Slováci, Pedrero Garcia...

Etapa: 14. Svitko + 19:00 min., 19. Pedrero Garcia + 23:50, 24. Jan Brabec + 31: 07 misně n., 35. Skyler Howes (Klymčiw Racing) + 39:55, 40. Engel + 54:26, 44 Jakeš + 58:22, 90. Jan Veselý (IVAR CS) + 2:01,22  hod, 96. Gee Motzkin (Klymčiw Racing) + 2:12,17, 97. Gabriela Novotná (Indigo Racing) + 2:16,37, 114. Petr Vlček (Klymčiw Racing) + 2:53,37, 120 Garrett Poucher (Klymčiw Racing) + 3:13,30

Celkově: 14. Svitko + 24:43, 20. Pedrero Garcia + 31:38, 22. Jan Brabec + 40:57 min., 36 Skyler Howes + 57:42, 38 Engel + 1:07,02 hod. 41 Jakeš + 1:12,25, 87. Jan Veselý + 2:37:46 hod., 102. Gabriela Novotná + 3:01,59, 107. Vlček + 3:14,27 ' 

Milan Engel: "Trasa byla dost rozrytá od aut a těžko se hledaly way pointy! Ale měl bych je mít všechny. Penalizace nicméně nějaké budou napříč jezdeckým polem, takže zatím neoficiálně 40. místo v cíli."

Tomáš Kubiena: "Těžký fesh fesh, vedro a ke konci jsem musel šetřit benzín."

Skyler Howes: "Dneska to bylo těžký, protože jsme jeli za autama. Začal jsem se lépe učit s motorkou, takže konečně jsem jel tak rychle, jako chtěl jet od začátku a začínám se sebou být konečně spokojený. Těším se vlastně na celý týden. Je mi jedno, jaký budou etapy, prostě si to chci užít. Zítra ráno začínají motorky, takže bude trať více technická, nebudou najeté koleje, takže by se měli dělat větší rozdíly mezi jezdci a já doufám, že se budu tímto posouvat výše."

Výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
wario přispěl 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist