Despresovo chování nebylo vůbec sportovní

Dakarská Rallye se sice skončila už před týdnem, ale světová motoristická média se nadále zabývají nesportovním chováním letošního vítěze Cyrila Desprese během 8. etapy letošního ročníku Rallye Dakar. Podívejme se na inkriminovaný okamžik ještě jednou s odstupem času.

Hned na začátku 8. etapy se projíždělo bahnitým korytem řeky a v Roadbooku nebyl tento úsek  správně zanesen. Kromě vedoucího Francouze Desprese tak už na 10. kilometru uvízli v bahně i Goncalves a Rodrigues. Posledně jmenovaný se rychle z pasti dostal ven, Despres s Goncalvesem ovšem v bahně nějakou dobu zůstali. Bylo celkem jasné, že se jezdci sami z bahna bez pomoci toho druhého nedostanou. Portugalec Paulo Goncalves tak přispěchal Despresovi na pomoc a pomohl mu jeho KTM vyhrabat z bahna. Ostatně to, že jeden soupeř pomůže druhému, je nepsaným zákonem takové Rallye. Ovšem francouzský tovární jezdec KTM svému portugalskému soupeři a zachránci službu neopětoval a ani na chvíli ho nenapadlo, že by Paulovu Husqvarnu pomohl rovněž z bahna vyprostit, ba naopak okamžitě ujížděl z inkriminovaného místa pryč a zanechal Portugalce samotného a na pospas osudu.  
Že nakonec organizátoři změnili výsledky a všem jezdcům, kteří v bahně uvízli, byl tento čas odečten, je věc úplně podružná. Stejně jako to, že největší Despresův největší soupeř a tovární kolega Španěl Coma měnil před startem finálové etapy už podruhé motor a byl tak penalizován ztrátou 45 minut, takže se stejně o vítězi Dakaru 2012 rozhodlo vlastně úplně jiným způsobem.

Obě dvě hvězdy - Despres a Coma - udělaly během 8 300 km dlouhé Rallye z Mar del Plata do Limy pouze po jedné chybě, Španěl Coma zabloudil během prvního týdne, Francouz Depres pak v už zmiňované etapě. Ovšem na jeho čtvrtém vítězství na Dakaru zanechalo toto jeho nesportovní chování vůči Goncalvesovi hodně trpkou příchuť a doslova černou kaňku. A tak jeho omluva v cíli 8. etapy vůči portugalskému jezdci byla hodně směšná...a působila hodně nepřesvědčivě.

Takže názor jednoho z expertů: "Despres měl být okamžitě vyloučen, neboť je špatným příkladem pro mladé fanoušky dálkových Rallye, kteří si berou vítěze Dakaru jako své největší vzory", nebyl zas tak úplně mimo mísu.
To by ale nesměl tento závod pořádat francouzský organizátor, pro kterého je vítězství jejich krajana tou nejpodstatnější věcí a na tuto "podružnou" záležitost v Chile během několika týdnů stejně každý brzy zapomene...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist