Barreda bloudil, zase vede Goncalves

Dosud vedoucí muž Marocké rally Španěl Joan Barreda ve čtvrté etapě minul way point, musel se vracet a hodně ztratil. Za těchto okolností šel do čela posledního podniku mistrovství světa dálkových soutěží jeho týmový kolega u Hondy Portugalec Paulo Goncalves.

Účastníci letošního ročníku OiLibya Rally of Morocco se vyloženě zamilovali do speciálu, který dostal pojmenování Po stopách Mumie a který byl hlavní položkou čtvrté etapy. Něco tak kouzelného ještě prý dosud na žádném závodě neviděli, všichni si pochvalovali krásné zážitky. Nejprve 49 km spojovačky, pak 295 km v pekelné poušti, ale s nádhernými výhledy do krajiny a nakonec 17kilometrový neměřený dojezd zpátky do Erfourdu. A pořád velká spousta náročné navigace. Tato etapa načala druhou polovinu soutěže a posunula zbývající jezdce dále na severovýchod do marocké pouště. Název etapy poukazoval na to, že v okolí její trasy se v roce 1999 natáčel hollywoodský trhák Mumie.
A právě navigace nakonec rozhodla o pořadí v etapě. Po minulém dni jasně o sedm a půl minuty vedoucí Španěl Joan Barreda na Hondě hodně zaváhal, ztratil orientaci a minul jeden z way pointů. Musel se otočit a vracet, což ho stálo cenné minuty. Etapu tak dokončil až jako sedmý se ztrátou 9:37 minuty na vítězného Paula Goncalvese. Jeho portugalský kolega u tovární Hondy se tak vrátil do čela soutěže, kde už byl jednou po druhé etapě. Připomeňme, že právě Goncalves bojuje o světový titul v cross country, když na dosud vedoucího Španěla Marca Comu (KTM, malý snímek vlevo) ztrácí po pěti odjetých podnicích nitěrné tři body. Marc Coma jel ve 4. etapě opět výtečně a bez velkých chyb, ale zase nedokázal vyhrát, když na vítěze ztratil 2:26 min. V bivaku pak tvrdil, že taková je jeho strategie. Držet se bez větších rizik za Goncalvesem, šetřit motocykl a v závěrečných etapách zaútočit. No, moc času už mu nezbývá. V závěru to bude zřejmě hodně o taktice… 
„Zase jsem dnes otvíral trať a to mi příliš nesedí. Byla to krásná etapa, ale hodně náročná na navigaci. Udělal jsem chybu, když jsem napoprvé nenašel way point a to mě stálo vedení v soutěži,“ uvedl Španěl Barreda, který na oficiální tiskové konferenci potvrdil, že pokud to bude zapotřebí, bude se klidit svému kolegovi Goncalvesovi z cesty. „Nezapomeňte, že v sázce je světový titul, to hovoří za vše. Ale Paulo ani moji pomoc potřebovat nebude, jede tady v Maroku totiž fantasticky,“ řekl bývalý motokrosař, který dokonce jezdil seriál MS MX1. Celkové pořadí nyní zní: Goncalves, 2:10 min. za ním Barreda a Coma ztrácí další půl minutu.
Překvapením etapy byl skvělý výkon Oliviera Paina na tovární Yamaze. Francouz je sice velkou hvězdou podobných soutěží a letos dokonce chvílemi vedl průběžnou klasifikaci Rally Dakar, ale v Maroku zatím spíš ztrácel. Ve čtvrté etapě mu to ale vyšlo náramně, když obsadil čtvrté místo za Portugalcem Helderem Rodriguesem (Honda). „V úvodních etapách jsem měl trošku problémy se svým zbrusu novým motocyklem, který tady testuju, ale časem si všechno perfektně sedlo, mě se zvedlo sebevědomí a chci ukázat, že mám velký potencionál. Tento motocykl jede zkrátka svůj úplně první závod a člověk si na něj musí zvyknout,“ uvedl v cíli Pain. V soutěži quadů vede stále Polák Rafal Sonik na Yamaze před Camelií Liparoti (Yamaha) a Sébastienem Soudayem (Yamaha).

Pořadí ve 4. etapě

1 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC 03:01'49
2 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +02'26
3 Helder Rodrigues PRT HONDA TEAM HRC +05'56
4 Olivier Pain FRA YAMAHAYamaha Racing +07'39
5 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +07'46
6 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +09'03
7 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC +09'37
8 Javier Pizzolito ARG HONDA TEAM HRC +16'14
9 Ben Graham AUS KTM KTM AUS Rally Factory +19'14
10 Kurt Caselli USA KTM KTM Red Bull Rally Factory +19'49

Pořadí po 4. etapě

1 Paulo Goncalves PRT HONDA TEAM HRC 11:13'00 
2 Joan Barreda ESP HONDA TEAM HRC +02'10
3 Marc Coma ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory +02'40 
4 Chaleco López CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory +12'28 
5 Sam Sunderland ENG HONDA TEAM HRC +14'35
6 Javier Pizzolito ARG HONDA TEAM HRC +30'51
7 Olivier Pain FRA YAMAHA Yamaha Racing +47'08
8 Ben Graham AUS KTM KTM AUS Rally Factory +49'58
9 Alessandro Botturi ITA SPEEDBRAIN Team Speedbrain +50'17
10 Frans Verhoeven HOL YAMAHA Yamaha Netherlands Verhoeven +01:06'18

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist