Enduro Strážovice podesáté a naposledy … ?

Závody klasického endura v Česku už dávno umřely. Nahradily je závody crosscountry a v posledních letech především podniky endurosprintu. Už deset let je ale výjimkou enduro ve Strážovicích, které pořádají Honza Benda se svým tátou Honzou – dva nadšenci, kteří na klasickém enduru vyrostli a nedají na něj dopustit. Navíc nechtějí, aby klasické motocyklové soutěže v Česku úplně skončily. A tak první enduro závod sezóny 2023 se odehrál poslední sobotu v březnu v okolí Strážovic u Pačejova na Klatovsku.

Kapitoly článku

Táta a syn Bendovi připravili jeden enduro test, ke kterému si závodníci museli dojet po zhruba dvacetikilometrové trase v blízkém okolí tratě tzv. "Transgáče“. Nechybělo tu nic, co má endurová trať obsahovat – široké lesní cesty, úzké pěšiny mezi stromy, příkopy podél cest, zorané pole, drobná skalka ve výjezdu, ostřejší výjezdy, asfalt a hlavě dvě bažiny plné vody. K tomu náročný test, na kterém nechyběly rychlé zatáčky, dlouhá rovinka, bažinky, metrové skruže, zatáčky "kolem nohy“ – suma sumárum test vydal čas lehce pod čtyři minuty pro nejrychlejší "áčkaře“, jezdci kategorie „B“ to pak dávali v čase okolo 4,5 – 5 minut. Všech 120 jezdců tuto kompletní trať absolvovalo pětkrát, respektive šestkrát jezdci kategorie A.

Na startu se sešla plejáda nejrůznějších jezdců. Od absolutních "hobíků“, kteří se chtěli jen hezky svézt až po českou endurovou špičku. Na startu nechyběl třeba Jiří Hádek, Jakub Hedrlín, Michal Volena a také kompletní Czech Enduro Team, tedy Tomáš Holý, Zdeněk Pitel, Jaroslav Kalný a Radek Bezděk.

Právě Radek Bezděk je rekordmanem v počtu vítězství. Ve Strážovicích získal zlato 8x z devíti ročníků. „Letos se necítím jako favorit. Je tu opravdu velká konkurence, včetně týmových kolegů včetně Tomáše Holého, který je sice o polovinu mladší než já, ale loni vybojoval třetí místo,“ hodnotil před startem závodu svoje šance Radek Bezděk.

„Ať to bude, jak chce, Radek je neuvěřitelně talentovaný jezdec. Vlastně kvůli němu jsem měl chuť znovu a znovu pořádat závody,“ říká Honza Benda starší a dodává: „Nikdy nezapomenu jeden z prvních závodů crosscountry, když z přejímky za mnou přišla moje žena a říká mi, že je tam nějaký mladý kluk, který chce jet rozjížďku pro hobby jezdce i rozjížďku kategorie OPEN. Mlaďounký závodník bez licence, navíc s ohromným čtyřtaktním bucharem KTM 530 a takhle si troufá? Tak ať jede… Tehdy vyhrál obě rozjížďky!“

Zpátky ale do roku 2023. První měřený test ukázal, že se Radek Bezděk ve své předpovědi nemýlil. Zdeněk Pitel zajel nejrychlejší čas s hodnotou 3:45, těsně za ním Jarda Kalný následovaný Jirkou Hádkem, Radkem Bezděkem a Tomášem Holým.

Druhý test byl na prvních čtyřech místech doslova jako přes kopírák, jen Tomáš Holý zajel až osmý čas. Třetí měřený test byl opět plně v režii jezdců Czech Enduro Teamu. Vyhrál jej Jarda Kalný o dvě sekundy před Zdeňkem Pitelem. Třetí místo si opět vyjel Jirka Hádek. Radek Bezděk opět čtvrtý čas. Tomáš Holý dojel osmý. Čtvrtý měřený test ovládl opět Jarda Kalný o těsné dvě desetiny sekundy před svým největším soupeřem Zdeňkem Pitelem. Tomáš Holý udělal na testu chybu. Než posbíral sebe a motorku, ztratil skoro půl minuty na vítěze. Poslední měřený test jen potvrdil dominanci Zdeňka Pitela a Jardy Kalného z Czech Enduro Teamu, kteří na první dvě místa ve všech měřených testech nepustili nikoho jiného. Třetí místo uhájil Jiří Hádek a nepopulární čtvrté místo si udržel Radek Bezděk. Tomáš Holý, nejmladší člen Czech Enduro Teamu nakonec vybojoval celkově osmou pozici.

V kategorii „B“ zvítězil Michal Körber o pouhé čtyři desetiny sekundy před Petrem Tvrdíkem. Pro zasloužený bronz si na stupně vítězů došel Jan Michal, který se do závodů vrátil po roční pauze.

Mezi veterány dominoval Radek Danda. Druhé místo připadlo Františkovi Ferusovi a třetí dojel Luboš Lhoták.

Strážovice 2023 byly krásným závodem klasického endura, které je v Česku "ohroženým druhem“. Otázkou je proč? Říká se, že dnes už je prakticky nemožné připravit závod klasického endura. „To máte: povolení vlastníků pozemků, povolení odboru životního prostředí, zajištění časomíry, zajištění zdravotnické služby, zajištění proznačení tratě, přípravu testů, lidi v časomírách, traťové maršály, stížnosti nespokojených jezdců, úklid tratě, možné kontroly…“

Jasně, uspořádat jakýkoli závod není legrace, ale není to nemožné. Jenom možná prostě nechceme. Honzové Bendové ale chtěli a uspořádali klasické enduro. A připravili ho ve třech. V zajištění závodu jim pomohli přátelé a kamarádi, kterým za to patří obrovský dík, ale vše stálo právě na dvojici Honzů a manželce mladšího z nich, která obrovsky pomáhala především s veškerou administrativou.

„Kdybych to nedělal, tak klasické enduro už by umřelo! Ale táta mi říká, přestaň si hrát na nějakého záchranáře českého endura u nás, nemá to cenu. A asi má pravdu,“ říká Honza Benda mladší. Podle něj byl desátý ročník Strážovic definitivně poslední.

Nechce se tomu věřit, ale není se čemu divit. Stále tu ale je jedna naděje – ten nehasnoucí motor v srdcích táty a syna Bendových, kteří enduro milují a pokud budou moci, budou ho chtít znovu a znovu resuscitovat.

A možná se jimi nechá inspirovat i někdo další – uspořádat enduro není jednoduché, ale není taky nemožné!

Honzo a Honzo Bendovi – díky za tak krásné závody!

Informace o redaktorovi

Jan Dvořák - (Odebírat články autora)
Marek Vincík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 20 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist