Přichází jubilejní Erzbergrodeo

Kapitoly článku

Erzbergrodeo 2014

Také v letošním roce se pojede v podle tradičního programu a ve známém časovém schématu…prostě se celé čtyři dny pojede na „plnej kotel“! Od čtvrtku 29. května do neděle 1. června se na Železné hoře najde jen málo chvilek, kdy nebudou do okolí zpívat motory vytočených endurových mašin. Celá akce bude zahájená už ve čtvrtek, kdy proběhne tradiční závod do vrchu KÄRCHER ROCKET RIDE. V něm se pravidelně od roku 2009 na tři stovky odvážlivců vrhá do na první pohled nemožného úkolu - dostat se na až na samotný vrchol strmého kopce, kam by se „normální“ smrtelník nevyškrábal ani pěšky. Už název Rocket ride hovoří jasně - jízda do vrchu připomíná spíš start rakety a samozřejmě není ani nouze o spektakulární pády. Nestartuje se po jednom, tak jak jsme zvyklí na „tradičních“ závodech do vrchu - tady se jezdci na startovní lajně seřadí rovnou po šesti a do bojů s kopcem vyrazí v motokrosovém stylu!

V pátek bude hlavním bodem programu první kvalifikační jízda GENERALI IRON PROLOG, ve kterém se soutěžáci po 13,5 kilometrů dlouhých a 30 metrů širokých příjezdových cestách budou řítit rychlostmi přesahujícími 150 km/h, a to jak na klasických endurech, tak na strojích, které byste na podobné akci rozhodně nečekali. Quady, sajdky, ale i skútry, silniční mašiny nebo Harleye nejsou na Erzbergu ničím výjimečným. Na páteční večer je připravená exhibice vodních skútrů JET SKI FREESTYLE SHOW a také vyjížďka 2500 uřvaných offroadových motorek, které svým zpěvem pořádně rozčísnou ospalou náladu přilehlého městečka Eisenerz. V sobotu bude na pořadu dne druhá kvalifikační jízda a další freestylová podívaná, tentokrát v podání pánů motokrosařů - FREESTYLE MX SHOW. Po oba dva dny bude pořádaná ONE - ON - ONE RIDER PRESENTATION, kde se divákům představí ty největší hvězdy, navždy spojené s historií Erzbergu.
Málo platné - i když úvodní tři dny jsou doslova nabité akcí a adrenalinem, tak se jedná zatím o předkrm k hlavnímu menu. Protože když se řekne Erzberg, tak se všem samozřejmě vybaví vrchol celého klání - RED BULL HARE SCRAMBLE! Závod všeobecně uznávaný jako opravdu největší prověrka soutěžáckých schopností a výdrže techniky. Do čtyřhodinového závodu, který vede na extrémně náročné trati s patnácti kontrolními body se kvalifikuje pouze pět stovek nejrychlejších pilotů z obou kvalifikací. Ovšem zatímco „kvaldy“ jsou hlavně o rychlosti, nedělní finále je pravý opak - a s brutálními kameny a strmými svahy, vhodnými na lehkonohé trialové speciály se soutěžáci vrhají s těmi samými stroji, které je ve kvalifikačních jízdách vozily rychlostí vídanou spíše při závodech silničních motocyklů.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist