Přichází jubilejní Erzbergrodeo

Bezmála 1500 motocyklových šílenců z více než 40 zemí všech kontinentů se do toho pustí znova s touhou pokořit nejen soupeře, ale také mýtickou Železnou horu. Ale na konci jenom pár vyvolených spatří šachovnicovou vlajku, ukončující trápení soutěžáků i jejich motocyklů. Erzbergrodeo totiž letos bude zase těžší než kdykoliv před tím!

Kapitoly článku

Historie Erzbergrodea

Letos se pojede jubilejní dvacátý ročník téhle soutěže, která oplývá mnoha přívlastky - nejtěžší, neznámější, nejpočetněji obsazená, nejprestižnější, ale třeba také nejkomerčnější či nejzprofanovanější… Ať tak či tak, devatenáct předešlých ročníků dovedlo přilákat jednak ohromné množství diváků, ale hlavně také opravdových mistrů řidítek. Při pohledu na vítěze předešlých ročníků je jasné, že tuhle soutěž prostě nemůže vyhrát nějaký nazdárek a pro vítězné vavříny si dojely vždy ty největší hvězdy světového endura, trialu či Dakaru.

2013 Graham Jarvis (UK, Husaberg)
2012 Jonny Walker (UK, KTM)
2011 Taddy Błażusiak (POL, KTM)
2010 Taddy Błażusiak (POL, KTM)
2009 Taddy Błażusiak (POL, KTM)
2008 Taddy Błażusiak (POL, KTM)
2007 Taddy Błażusiak (POL, KTM)
2006 David Knight (UK, KTM)
2005 David Knight (UK, KTM)
2004 Chris Pfeiffer (GER, Gas Gas)
2003 Cyril Despres (AND, KTM)
2002 Cyril Despres (AND, KTM)
2001 Juha Salminen (FIN, KTM)
2000 Chris Pfeiffer (GER, Gas Gas)
1999 Stefano Passeri (ITA, KTM)
1998 Giovanni Sala (ITA, KTM)
1997 Chris Pfeiffer (GER, Gas Gas)
1996 Chris Pfeiffer (GER, Gas Gas)
1995 Alfie Cox (RSA, KTM)

Myšlenka uspořádání tohoto závodu se vyklubala v roce 1994 v hlavách motocyklových reportérů Andrease Wertha (Reitwagen Magazine) a Karla Katocha (Motorrad-Reporter). V té době se motocyklové soutěže právě nacházely v nelehkém období mediálního úpadku a diváckého nezájmu. Bylo potřeba přijít s něčím novým, s něčím, co k mašinám přitáhne zase kvanta diváků, médií, sponzorů a s tím souvisejících peněz. V roce 1995 proto světlo světa spatřila tahle soutěž, která rozhodně nepaří mezi sterilní akce, při nichž diváci sledují svoje idoly skrz neprostupné ploty ze vzdálenosti, která sice „nesmrdí průšvihem“ ale kde spíš máte problém s rozeznáním motorky od quadu. Erzberg byl a je jiný - diváci mají bezprostřední kontakt s piloty, slyší jejich klení při nekončícím trápení, pomáhají jim vyprostit jejich stoje, cítí vůni spáleného benzínu a pálící se spojky a večer se s těmi samými hvězdami mohou potkat v depu či u stánku s pivem. Tvůrci Erzbergu přišli s akcí, kde se během čtyř dnů mísí adrenalinové zážitky se zábavou. Bingo!

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist