husqvarna_svartpilen_801_2




Recenze držáku na telefon SP Connect

Letos v březnu jsme vám představili systém držáků mobilních telefonů nejen na motorky od firmy SP Connect s tím, že přineseme jeho recenzi a naše dojmy z reálného používání. Ten čas právě nastal a dopředu můžeme prozradit, že k rakouskému majiteli firmy posíláme zdvižený palec.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Samotné představení držáků najdete zde, pro jistotu si ale připomeneme hlavní vlastnosti. Systému SP Connect funguje díky systému MicroRail 90° twist to lock. V principu jde o to, že svůj telefon s pouzdrem nebo univerzálním držákem nasadíte do kolejniček držáku a tím, že ho otočíte o 90°, dojde k pevnému zajištění proti vypadnutí nebo uvolnění. Nasazování a sundávání telefonu je díky tomu jednoduché, rychlé a telefon je vlastně kdykoli připravený k jízdě a navigování. Samotné držáky na telefon nabízí SP Connect v několika montážních provedeních od klasické objímky na řídítka, přes držák do krku řízení, na nádobku brzdové kapaliny, na objímku spojkové nebo brzdové páčky nebo na nožičku zrcátka, takže by vhodný způsob uchycení měl najít každý.

Jedna z věcí, která se mi na SP Connect líbí je, že je to vážně pěkný. Všichni si svoje jednostopé mazlíčky všelijakými způsoby šlechtíme, hlavně aby se nám líbily, takže na nich ve finále nechceme mít nějaký ohyzdný obrovský držák. Tohle je v závislosti na provedení minimalistické řešení a i ten teoreticky největší a nejnastavitelnější držák nevypadá na motorce nepatřičně. Dokonce si myslím, že netrénované oko těžko pozná, že je na motorce něco navíc. S tím souvisí i zpracování, které je na špičkové úrovni. Kromě nejjednoduššího držáku na nožičku zrcátka, držáku na nádobku brzdové kapaliny a držáku Moto Mount LT jsou všechny držáky vyrobené CNC obráběním leteckého hliníku, takže na motorce máte nejen celkem hezkou věc, ale taky bytelnou. Vnitřní zoubky, na kterých nastavujete sklon nebo pootočení držáku pro použití na výšku nebo na šířku jsou z pevného polyamidu a i ten působí bytelně, ostatně stejným dojmem působí i držáky, které jsou z něj vyrobené celé. A vzhledem k tomu, že si sklon přizpůsobíte párkrát, tak si myslím, že držák určitě přežije váš aktuální telefon a nedivil bych se, kdyby přežil i samotnou motorku.

Několik příkladů z naší letošní testovací praxe

S telefonem souvisí jedna celkem velká nevýhoda - omezený výběr krytů s integrovaným držákem. V nabídce jsou obaly pro kompletní řadu Apple, pro Samsungy řady Galaxy S, Note a pro pár mobilů od firmy Huawei. Pokud jste kompatibilní, dostanete odolný silikonový obal s textilním vystláním proti poškrábání, který telefon o něco málo zvětší. Tady se mi líbí, že kryt funguje jako jakýkoli lepší odolný kryt a že mně telefon padá na zem dost často. Ostatní se musí spokojit s univerzálním řešením, která jsou v podstatě tři. Novinkou je držák ve formě klepet, které obejmou telefon, dalším je voděodolná kapsička na telefon. Obě z mého pohledu ale ztrácí dvě hlavní výhody, kterými jsou pěkný minimalistický design na motorce a okamžitá připravenost. Prostě buď máte na motorce pořád nasazenou taštičku či „klepeta“, ani jedno už tak designově přesvědčivé není, nebo to vždycky ve chvíli, kdy se budete chtít někam nechat navigovat, bude ležet schované doma v šuplíku. Tohle jde vyřešit univerzálním nalepovacím držákem, který můžete přilepit buď přímo na telefon, nebo ještě lépe na nějaký pořádný kryt a máte vlastně to samé, jako v případě podporovaných telefonů. Právě to, že je držák součástí krytu a mám ho pořád u sebe, vnímám jako další velkou výhodu. Kdykoli potřebuju z ničeho nic začít navigovat, jsem připravený. Stačí vytáhnout telefon, nasadit, otočit a jedu. Nemusím přitom být zrovna na motorce. SP Connect tenhle systém nabízí také do auta (klasická přísavka, držák do venitlace), na běhání (držák na ruku) nebo na kolo (široká nabídka různých držáků). Kromě běhání využívám všechny a ve všech případech s naprostou spokojeností. Díky bytelnosti nemám o telefon strach ani na kole v lese, jenom v autě jsem ze začátku trochu bojoval, protože mám držák do ventilace, kde logicky nejde otočit zámkem pro zajištění telefonu. To by lamely ve výduchu nevydržely. Takže se tady telefon jenom lehce zahákne a než jsem našel ten správný grif, několikrát jsem ho lovil na zemi.

V jednoduchosti je síla, to se ví už dávno

Jinak o mobil strach nemám vůbec, drží jak přibitý a s balíčkem Moto Bundle není problém, ani když prší. Součástí balení je totiž kromě krytu pláštěnka, kterou přetáhnete přes telefon a jste v suchu. Teda bohužel dál zůstává odkrytá čočka fotoaparátu, takže tam by problém teoreticky nastat mohl. I s pláštěnkou přitom můžete telefon ovládat, byť v rukavicích to přes silikonovou pláštěnku není úplně ono. Jediná chvíle, kdy bych znejistěl, by přišla v případě telefonu s foťákem vybaveným optickou stabilizací, typicky poslední iPhony. Tahle sofistikovaná technologie se úplně nekamarádí s vibracemi produkovanými motorem, a i když pro tenhle případ SP Connect nabízí extra antivibrační modul, objevují se na internetu uživatelé, kterým se foťák rozbil i tak. Na obranu ale musím říct, že by se podle mě stabilizátor uklepal na jakémkoli jiném držáku, dokud telefon nebude třeba v molitanem extra vycpané taštičce nebo na vrchu tankvaku plného oblečení. Posledním mínusem by nakonec mohla být cena. Nejoblíbenější balíček Moto Bundle se aktuálně prodává za 2 750 korun. Ale za to, jak je to udělané a co dostanete, mi to nakonec tak hrozné nepřijde, když třeba jedno zrcátko od Rizomy stojí tři a půl. Tady je v balení kryt na telefon, pláštěnka, hliníkový držák na řídítka SP Moto Mount Pro, několik vložek do objímky pro různé průměry řídítek a nezbytný imbus na přišroubování a nastavení držáku. Samotné držáky pak vychází od 829,- za nejjednodušší držák na nožičku zrcátka, nalepovací univerzální adaptér stojí 549,- a univerzální taštička je za 799,-.

Škoda, že pláštěnka neschová i foťák, přitom ten je při jízdě nejvíc na ráně

Závěrečný ortel je z mé strany jednoznačně pozitivní. Jsem rád, že jsem dostal držák na test a že mi zůstane, protože ho používám hodně často. Na mém Monsterovi mám držák SP Moto Mount Pro, na redakčního Kyklopa se na řídítka nevešel, takže tam mám na zrcátku Mirror Mount Pro, v autě mám držák do ventilace a na kole minimalistický Micro Stem Mount Alu. Líbí se mi jednoduchost, vzhled, zpracování, okamžitá připravenost a možnost nastavení, ať už jde o přizpůsobení sklonu nebo o možnost mít telefon na výšku či na šířku, byť k tomu musíte použít imbus, povolit šroub a pootočit zámek na držáku.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 5 Kč
Irsaioliver přispěl 5 Kč
Jarda přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Související firma
  • SP Connect

    Oficiální distribuce značky SP Connect™. SP Connect ™ je nejrychlejší a nejbezpečnější způsob připevnění smartphonu. Široký výběr sportovně specifických držáků a příslušenství.




TOPlist