yamaha_demo_tour




Akční kamera NiceBoy Vega 5: Když nechcete příliš utrácet

Kapitoly článku

Rozumná kvalita obrazu za dané peníze

Papírové specifikace jsou jedna věc, kvalita obrazu v praxi ovšem druhá. Nenechal jsem se zlákat slibem 4K rozlišení a spíše jsem se pídil po tom, jak kamera natáčí v praxi, jak si poradí se změnami podmínek a jak funguje stabilizace. Stále mám ale na paměti, že cena kamery je nastavena poměrně nízko, a tak nelze čekat zázraky.

Nejčastější volbou byl pro mě režim Full HD s 60 FPS, který na jednu stranu nabídne plynulý záznam a dostatečné rozlišení, a také rozumnou velikost souborů i výdrž baterie. Výsledek je na danou cenovou kategorii velmi slušný. A to jak po stránce barevného podání, tak i ostrosti. Trochu se mi zdálo, že měla kamera větší potíže při přechodu z různých podmínek (výjezdy z lesa, stíny stromů apod.) a korekce trvala trochu déle než u jiných (ale mnohdy dražších) modelů. Trochu negativně hodnotím i viditelnou kompresi, která je zapříčiněna menším datovým tokem videa.

Kamera nabídne dva režimy obrazu u každého rozlišení – standardní a tzv. SuperView. Druhý zmíněný je širokoúhlý s úhlem záběru až 170°. V tomto režimu je ovšem zkreslení rybího oka velmi patrné a obraz je na můj vkus příliš deformovaný. A co je hlavní, v tomto režimu nelze z principu použít elektronickou stabilizaci obrazu. Ta totiž funguje právě tak, že kamera natáčí ve 170° záběru, ale výsledný obraz je oříznut a stabilizován.

Nejvíce je přínos stabilizace patrný při upevnění kamery na motocykl, kdy dochází ke stabilizaci vibrací přímo z motoru. Zatímco u zmiňované kamery YI 4K+ jsem raději natáčel na těle bez stabilizace, u NiceBoy Vega 5 jsem ji měl aktivní téměř neustále. Obraz se mi paradoxně zdál přirozenější hlavně kvůli zkreslení v režimu SuperView, který je bez stabilizace.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Slabší nahrávání zvuku

Horší je to tradičně s nahráváním zvuku, který hatí příval vzduchu ve vyšších rychlostech. Voděodolný kryt dokáže náporům vzdorovat přibližně do 70-80 km/h, v rychlosti nad 90 km/h ale přichází šum. Ten následně zakryje zvuk motoru a zvuk se stává v podstatě nepoužitelným.

Výdrž baterie neudělá motorkářům radost

Nelze rozhodně říci, že by z pohledu výdrže baterie byla kamera NiceBoy Vega 5 propadákem. Výdrž se totiž pohybuje povětšinou okolo 60 minut, což ale stále na delší výlet stačit nebude. Tato hodnota se ještě značně mění podle použitého rozlišení, počtu FPS i aktivní stabilizaci. Tak či tak se ale většinou nad 100 minut záznamu nedostanete. V tomto případě může být limitem i samotná paměťová karta a na vyšší rozlišení se rozhodně hodí 64 či rovnou 128GB paměťová karta. 

Řešením je tak jedině nakoupit více baterií nebo udělat díru do krytu a vyřešit nabíjení kamery za jízdy (třeba pomocí powerbanky). S tím si však budete muset poradit sami a počítat také s tím, že kryt následně ztratí voděodolnost.

Závěr – kamera pro ty, kteří nechtějí tolik utrácet

Cena akční kamery NiceBoy Vega 5 je oproti špičkovým modelům GoPro téměř poloviční, a tak ke kameře musíme přistupovat. I tak ale za tuto cenu dostáváme kameru s velmi dobrou kvalitou obrazu, podporou 4K rozlišení i stabilizace obrazu. Bonusem je bohaté příslušenství, které sice na motorku příliš držáků nenabídne, stále je to ale v porovnání s konkurencí nadstandard.

Chválit nebudu kvalitu nahrávání zvuku, mobilní aplikaci a trochu mě i mrzely občasné artefakty v obraze kvůli nižšímu datovému toku. Stejně tak ovládání tlačítky není zrovna nejrychlejší a nejpohodlnější, čemuž nepomáhá ani občas pomalé prostředí kamery. I tak ale musím závěrem říci, že za dané peníze je NiceBoy Vega 5 stále velmi dobrou volbou. Hlavně pro ty, kteří chtějí kvalitní záběry a zároveň neutrácet více než 10 tisíc korun.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ Kvalitní obraz
+ Podpora 4K videa
+ Bohaté příslušenství (jen pro motorkáře toho moc není)
+ Dobrý poměr cena/výkon
+ Elektronická stabilizace obrazu


- Občas viditelná komprese obrazu (nízký datový tok)
- Aplikace pro telefon není příliš povedená
- Trochu krkolomné ovládání a prostředí
- Slabší kvalita zvuku
- Chybějící indikace nahrávání formou diody


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 6 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jepta přispěl 1 Kč
Mifi přispěl 1 Kč
radek_ přispěl 1 Kč
Czort přispěl 1 Kč
Zkrat11 přispěl 1 Kč
Davcoun přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist