yamaha_demo_tour




Samsung představuje koncept chytrého plexi

Promítání různých informací do řidičova zorného pole – tedy přímo na sklo před ním, existuje v autech už pěknou řádku let. U motocyklů je však tato technologie dosud nevyužitá a my musíme stále spoléhat na staré dobré budíky. Změnu by mohl přinést Samsung s novým konceptem Smart Windshield.

Celý projekt je zatím pouze ve fázi prototypu, ovšem jak je vidět na přiloženém videu, tváří se vcelku funkčně. Princip spočívá v tom, že na plexisklo klasického skútru přibyl jakýsi průhledný „schod“ na který je zespoda projektorem promítán obraz. Celý systém je potom skrze speciální aplikaci spárován s chytrým telefonem a umí tedy zobrazit celou řadu věcí od času, přes pokyny navigace až po to, kdo vám právě volá, či píše SMS.Tato zajímavá hračka je podle slov Samsungu cílena v první řadě samozřejmě na bezpečnost, vyvstává však otázka, zda tomu nebude spíše naopak. Informace zobrazované před jezdce mohou být rozptylující, což zejména na motorce rozhodně není dobrá věc. Pravdou ale zůstává, že v tomto podání je rozptýlení menší, než kdyby jezdec za jízdy užíval telefon.
A právě používání telefonu je zejména u mladých lidí problém nejen v autech, ale mnohdy i na motorkách. Takto může telefon zůstat po celou bezpečně schovaný a příchozí hovory půjdou řešit přímo z řídítek skrze Bluetooth handsfree do helmy. Na SMS nebo nepřijaté hovory lze odpovídat automaticky zprávou ve smyslu: „Jedu na motorce, zavolám později.“

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Chytré plexi by tak mohlo být velkou výhodou hlavně pro toho, kdo používá motorku nebo skútr jako denní dopravní prostředek k přepravě z bodu A do bodu B a potřebuje být během jízdy dostupný. Kdo se jezdí na motorce projet, ten takovou funkci zřejmě nevyužije, a když bude telefon zvonit, tak se prostě nechá zvonit.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):
Motokatalog.cz



TOPlist