yamaha_demo_tour




Předání nových motocyklů Yamaha do rukou Policie ČR

Na brněnském Masarykově okruhu bylo včera předáno 70 nových motocyklů značky Yamaha do užívání Policie ČR. Předáno bylo 51 kusů modelu Yamaha FZ6SA P a 19 kusů modelu Yamaha FJR1300A P. Naše redakce nemohla na předávání chybět a již nyní se můžete podívat na reportáž a první detailní obrázky nových policejních motorek.

Celé této zakázce předcházelo výběrové řízení, kterého se ještě zúčastnili značky Yamaha, Honda a BMW. Vybrána byla nakonec Yamaha, která nabídla 19 nových modelů FJR1300A P a 51 kusů modelů FZ6SA P. Motocykly byly následně upraveny pro užívání Policie ČR a slavnostně předány včera na brněnském Masarykově okruhu.

Celá akce začala již v 9 hodin ráno v tiskovém středisku AMD Brno pod vedením instruktorů Pepy Šilera, Karla Táborského a Jiřího Trčky. Policisté zde byli seznámeni se základním ovládáním motocyklu ve speciální policejní úpravě. Díky jinému rozložení hmotnosti, než je u standardních motocyklů, se mluvilo hlavně o ovládání, brzdách a manévrování.
V boxech potom probíhalo školení s technologickým vybavením, policisté si zde vyzkoušeli ovládání zvukových výstražných zařízení, majáku, vysílačky a zařízení na měření rychlosti.
Jak se tyto stroje liší od sériových modelů? Model Yamaha FJR1300A P / FZ6SA  je standardně vybaven originálními padacími rámy Yamaha. Vzhledem k faktu, že policejní verze je jednomístná, je k montáži zadních ochranných padacích rámů využito také otvorů po demontovaných zadních stupačkách.
V přední a zadní části je umístěno výstražné zařízení modré barvy, na přední pravé straně je potom navíc umístěna kamera na měření rychlosti. V horním kufru je přídavný akumulátor s elektroinstalací, vysílačka s anténou a komunikační zařízení, které zabezpečuje přenos do přilby, a to na bázi Bluetooth. V pravém bočním kufru je umístěno zařízení na měření rychlosti.
Oba motocykly jsou ve stříbrné barvě s novým modro-žlutým policejním designem na bočních kapotážích. Dovybaveny jsou systémem ABS a mají navíc také vyhřívané rukojeti. Model FJR1300A má 12V zásuvku.
I když tomu nejdříve venkovní teploty nenasvědčovaly, ráno bylo v Brně  mínus 5 stupňů a padal sníh, nakonec došlo také na svezení na Masarykovém okruhu. Šlo o první jízdu a první vyzkoušení nových modelů, které bude nutné ještě zajet.
Cena celé zakázky je něco málo přes 49 miliónů Kč. Motocykly budou využívány dopravní policií při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích první, druhé a třetí třídy. Policie ČR nyní vlastní 290 motocyklů, některé jsou ale zastaralé, například dosluhující Jawy 350. Dodávka 70 nových Yamah by měla mimo jiné tyto modely nahradit a modernizovat tak policejní motocyklový park.
Podle slov ředitele služby dopravní policie plk. Ing. Leoše Tržila jsou motocykly určeny primárně na dohled na pozemních komunikacích prvních, druhých a třetích tříd. Nejsou určeny k stíhání nebo závodění s jinými motorkáři. Díky měřícímu systému a následnému videozáznamu dokáží ve vzdálenosti 50 m od motocyklu změřit rychlost a zaznamenat tak dopravní přestupek, který bude následně hodnocen třeba ve správním řízení. Modely FJR1300SA P budou doplňovat také stávající dálniční policejní park.
Motocykly budou rozděleny na jednotlivé krajské správy dle rozlohy a problematiky regionu.  Servis motocyklů bude následně standardně probíhat u autorizovaných dealerů značky Yamaha.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)




TOPlist