yamaha_demo_tour




Veletrh Motocykl už tento týden!

Po covidové pauze motocyklovou sezónu 2023 opět pomyslně odstartuje velká výstava. Začíná se v hlavním městě, kde ve čtvrtek otevře své brány návštěvníkům letňanské výstaviště. Na jaké vystavovatele, motocykly a doprovodný program se můžete těšit?

O tom, že výstava bude, jsme psali na začátku září. Zástupci Veletrhů Brno, firmy ABF a Svaz dovozců automobilů se dohodli na pokračování formátu, který známe z minulosti, tedy že se budou v pořádání střídat po roce dvě největší města České republiky. Liché roky (2023) budou pražské v podobě výstavy Motocykl Praha, sudé (2024) připadnou brněnskému Motosalonu. Stejně tak se bude navazovat na formát výstavy, kde budou své novinky vystavovat dovozci, importéři či dealeři, vedle nich budou mít své stánky prodejci a výrobci oblečení, doplňků a dalšího příslušenství, na venkovní ploše nebude chybět doprovodný program s kaskadéry nebo zkušebními jízdami a součástí programu bude také vyhlášení ankety Motocykl roku či výstava přestaveb Bohemian Custom Motorcycles.

Vypadá to na našlapané čtyři dny, poprvé totiž návštěvníci můžou zavítat na Motocykl ve čtvrtek 2. 3. od 9:00 do 19:00, končit se bude v neděli 5. 3. v 17:00. Do čtvrtka je možné ještě zakoupit online zvýhodněnou vstupenku za cenu 250,-, na místě bude o padesát korun dražší. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, platit nemusí také držitelé průkazu ZTP a studenti zaplatí po předložení průkazu 250,-. Kdo se na výstavu vydá autem, bude platit ještě 200,- za parkovné.

A co bude tedy za ty peníze k vidění? Není to ani skvělé, ale ani průšvih. Některé velké značky chybí (Yamaha, Kawasaki, Aprilia, Vespa, Piaggio, Moto Guzzi, KTM, Husqvarna, Indian, Ducati), ale ostatní své novinky přivezou a nebude chybět většina „mladých“ značek. Svoji prezentaci bude mít i Jawa. Na jejím stánku bude určitě hodně rušno, na připravovanou novinku vyrobenou v Indii Yezdi Adventure 350 si bude chtít udělat názor každý.

Velký stánek bude mít tradičně japonská Honda. Ta přiveze všechny letošní očekávané novinky v čele s novým Transalpem. Spolu s ním by měly přijet i CB750 Hornet, CL500 nebo inovované Forzy. Tu nejmenší stopětadvacítkovou si mimochodem budete moci vyzkoušet na ploše před halou spolu s PCX125, SH125 a Vision 110.

Ještě větší stánek než japonský leader by měl mít americký Harley-Davidson. Ten letos slaví 120 let, takže to bude hodně v duchu významného výročí, chybět by ale neměly ani největší novinky v podobě vylepšeného Breakoutu nebo sportovních Nighster Special a Low Rider ST. Slušnou expozici představí také Triumph, kde jistě nebude chybět inovovaný Street Triple nebo některá z limitek v čele s chromovou edicí.

V oficiálním zastoupení to dál je spíš už o těch menších značkách, i když čínské CFMoto pomalu ale jistě můžeme řadit k těm velkým. Tomu bude také odpovídat jeho expozice, kde najdete dle slov importéra všechny motorky a čtyřkolky z nabídky, takže by neměly chybět ani 700CL-X Adventure, 450SR, 300CL-X, hlavně to ale bude samozřejmě o 800MT. A už teď je jisté, že se na stánku objeví i koncept NK-C22, představený loni v Miláně!

Čtyřkolky přiveze také Segway a úspěšná firma ASP Group Distributing, která mimo jiné stojí za přilbami LS2. Na jejím stánku v hale číslo 2 na vás bude čekat nejnovější kolekce motocyklových bund, kalhot, rukavic a dalšího oblečení LS2, a zejména nejnovější modelová řada přileb LS2. Vybrané modely přileb bude možné na stánku vyzkoušet a zároveň i zakoupit.

Pojďme ale zpátky na motorky. Další značkou je Royal Enfield, který do toho také pořádně šlape. Nová třistapadesátka HNTR 350 je fajn, ale většina lidí bude zvědavá hlavně na Super Meteor 650. Zajímavostí bude určitě také Interceptor 650 se sajdkárou Velorex 563.

Pokračovat můžeme stánkem G-moto s motocykly a skútry Brixton, Malaguti, Lambretta, tady půjde hlavně o pětistovky Crossfire, dvanáctistovku Cromwell nebo nový Crossfire 125 LC, Malaguti má zase hodně nových skútrů a Lambretta velké třistapadesátky.

Podobný stánek sdružující víc značek bude mít Nevima Group, kde je hlavní značkou Benelli. Ta by měla táhnout modely Benelli TRK 800, TRK 702, TRK 702X a TNT 500. Další značky z portfolia jsou SWM, SYM a Keeway.

Společnost MSA zastupuje také více značek, vedle Kymca, které přiveze tříkolku CV3 a vylepšený AK550i Premium, to je také mladá značka Voge s dvojicí novinek 300Rally a SR4 Max 350. I když ona značka Voge nikdy nevystavovala, takže to bude premiéra i pro zbývající modely.

MR43 přiveze hromadu motocyklů, zastupuje totiž značky UM Motorcycle, Zontes, Moto Morini a také prestižní Bimotu, Norton a Brough Superior. Z těch „lidovějších“ novinek nebudou chybět UM Renegade 300, UM XTREET 125, UM DSR TT, kompletní řada Zontesů včetně nových třistapadesátek a skútrů Metro a Dino, Moto Morini předvede X-Cape a Seiemmezzo ve verzích SCR i STR. Na stánku se bude ale také hodně slintat, hlavně z Nortonu Commadno, Bimoty KB4, Brough Superiorů SS100 a Lawrence a nakonec by se měl objevit i Godet Egli-Vincent 1330.

Další zajímavostí bude určitě stánek firmy Krämer Motorcycles, která přiveze svá závodní supermona. Své stroje také představí Kentoya, AJS, Ural, Super SOCO, YCF Riding a nebude chybět ani český elektrický moped Mopedix.

Zatím jsme vyjmenovali vystavovatele, kteří jsou zároveň přímými importéry, některé značky ale přivezou dealeři. Třeba BMW by mělo prezentovat Motocentrum Barth a Suzuki přiveze hradecké Globalmoto.

Většina dealerů se navíc nesoustředí jenom na jednu značku, takže je možné, že se toho na jejich stánku objeví víc. Otázkou u těchto stánků samozřejmě je, kolik motorek v expozici bude a zda-li se objeví ty největší novinky. Oficiálně se každopádně nezúčastní Yamaha, Kawasaki, Piaggio Group (Aprilia, Vespa, Piaggio, Moto Guzzi), KTM, Husqvarna, Indian a Ducati.

O hromadu příslušenství a doplňků se postará například Bikers Crown, Bonmoto, Globalmoto, Motozem, Motovšem, Megamoto, Wemoto, ACI, Geneze, Touratech, ze značek můžeme jmenovat například MBW, Psí Hubík, LS2, Shoei, HJC, Shiro, SW Motech, Remus a hromada dalších. Pokud se chcete podívat důkladněji na seznam vystavovatelů, najdete ho v odkazu zde: https://motocykl-praha.cz/katalog.

Souběžně s Motocyklem bude probíhat i soutěžní výstava přestaveb a staveb Bohemian Custom Motorcycles a nebude chybět ani venkovní program, kde se bude prezentovat juniorský sidecarcross, akademie Bezpečně na motorce a mezi tím budou řádit kaskadéři ze Special Brothers Crew, které bude střídat Martin Krátký.

No a to nejdůležitější na konec. Stánek Motorkáři.cz najdete v hale číslo 4 naproti Triumphu. Můžete se těšit na živou verzi pořadu Na tandemu s Vláďou, kam zavítají David Pabiška, Milan Engel, duo Brezovar – Písařík, přijdou i Libor Hubík, Petr Pilát, Libor Podmol, Honza Toužimský, Kamil Holán nebo kaskadérka Katka Jandová. Vedle toho můžete okouknout a nakoupit náš nový merch za výstavní ceny mínus 10 % anebo se prostě jen tak stavte na kus řeči.

Takže ještě jednou - Veletrh Motocykl, čtvrtek až neděle, hala číslo 4 naproti Triumphu. Navíc Motorkáři.cz svým způsobem také přispějí do doprovodného programu. V sobotu v 17:30 vhodí rozhodčí puk v nedaleké Ice Areně HC Letňany mezi tým herce Martina Dejdara HC Olymp a tým motorkářů, kde se objeví například Karel Hanika, David Pabiška, Adam a Patrik Peschlovi, Martin Krátký, Marek Rejman, Suky Biker, Karel Chupa Brandtner a také zástupci naší redakce - Lukáš Růžička a hlavně ten, který to celé zpískal, tedy Vláďa Novotný. Zápas je volně přístupný veřejnosti, tak přijďte podpořit motorkáře, kteří se postaví týmu celebrit a bývalých hokejistů pod vedením Martina Dejdara.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist