husqvarna_svartpilen_801_2




Eicma: Royal Enfield Himalayan přijde do Evropy

Indická značka nás novinkami nezásobuje moc často. Její modelová řada se mění jen velmi pozvolna, ale jedno překvapení si Royal Enfield pro Miláno připravil. Nejnovější model Himalayan, který původně do Evropy vůbec nemířil, se u nás nakonec bude prodávat.

Kapitoly článku

Lehké cestovní enduro představil Royal Enfield začátkem tohoto roku s tím, že kvůli jednoduché konstrukci motoru plněného karburátorem není motorka určena pro evropský trh (viz náš článek). Protože však - hlavně díky retro vlně posledních let - zažívá indická tradiční značka na západě solidní obchodní úspěchy, rozhodla se Himalayan zpřístupnit Evropě.

Na místo karburátoru tedy přišlo  elektronické vstřikování, brzdy dostaly ABS, světla se zapínají automaticky, a exportní verze dostane také jiné pneumatiky. Všechny tyhle investice se zřejmě promítnou do ceny, což by ale nemuselo znamenat zas tak velkou pohromu pro peněženky natěšených zájemců. Jestliže základní model vyjde v Indii na zhruba 65 tisíc korun, i po připočítání nákladů na splnění evropské normy může cena pořád zůstat na úrovni dostupné širším masám. 

Základem modelu Himalayan je nový, výrazně nadčtvercový jednoválec LS410 o objemu 400 ccm a výkonu necelých 25 koní. Rám z ocelových trubek navrhovala britská firma Harris Performance, a šasi je podle výrobce připraveno zdolat nejen drsné podmínky nejvyššího pohoří světa, ale i všechny nástrahy městských ulic. S ohledem na cestovní zaměření stroje má motor odpovídající servisní intervaly - mezi výměnami oleje ujede 10 000 km. O benzín si však motorka řekne častěji. Patnáctilitrová nádrž bude chtít doplnit zhruba každých 400 km. 

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):
Motokatalog.cz



TOPlist