husqvarna_svartpilen_801_2




Pomoc zraněnému motokrosaři

28. dubna 2012 se při závodě krajského přeboru Meteor Cup ve třídě Open vážně poranil můj přítel, motokrosař Lukáš Staňa (*1986).

Po zásahu přítomných zdravotníků byl převezen na urgentní příjem nemocnice v Brně Bohunicích. V Bohunicích se lékařům po několikahodinovém boji podařilo zajistit životní funkce. Kvůli vážnému poranění mozku byl 14 dní držen v umělém spánku, kdy podstoupil odstranění čelní kosti pro velký otok mozku. Bojoval se zápalem plic a horečkami. Po 14 dnech bylo nutné začít ubírat tišící prostředky. Byli jsme upozorněni, že Lukča bude po probuzení bezkontaktní, ale stále jsme doufali…
Bohužel upozornění lékařů se naplnilo. Lukáš otevřel oči, čemuž ani oni sami příliš nevěřili, ale nehýbal se, díval se do prázdna, nemluvil. My jsme se ale rozhodli, že Lukáše musíme z tohoto stavu dostat, i když prognóza hrála spíše v náš neprospěch. Já jsem s ním strávila v nemocnici všech 77 dní, jeho i moji rodiče a sourozenci jen o pár dní méně. Prvně pohnul Lukča prsty na levé ruce, po několika dnech od probuzení začal opatrně hýbat s celou rukou. Až po několika týdnech pohnul palcem na levé noze. Po dalších týdnech začal pomaličku otáčet hlavou. Dnes hýbe levou polovinou těla, otáčí hlavou, v posledních dnech zaznamenáváme nepatrný pohyb v pravé noze. Učíme Lukče vše od začátku, prvním úkolem bylo naučit jej polykat. Musíme ho znovu naučit mluvit, číst, psát, musíme mu pomoct se vzpomínkami, protože si zřejmě nevzpomíná ani na nás, na své nejbližší. Ani dnes nelze říct, jak moc nás Lukáš vnímá, rychle ztrácí pozornost, ale na rozdíl od prvních dní po probuzení, je schopný alespoň navázat oční kontakt nebo nám podat ruku.
Oddělení ORIM III, kde Lukáš strávil téměř tři měsíce, šlape lépe, než tým formule 1. Našemu Lukčovi zachránili život. V nejbližších dnech nás čeká ovšem opravdu komplikovaná situace. V celé České republice neexistuje zařízení, které by poskytovalo komplexní rehabilitační péči pro pacienty s tímto typem poranění. Tedy péči neurologa, fyzioterapeuta, ergoterapeuta, logopeda a jiných specialistů. Pacienti, kterým není rodina schopna zajistit vhodnou poúrazovou péči, bohužel díky nedokonalému systému v ČR končí v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Následná rehabilitace bude finančně velmi náročná. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli požádat o pomoc i Vás ostatní, Lukčovy kamarády, známé, motokrosaře, ale i ostatní, které jeho příběh zaujal.
Založili jsme tedy bankovní účet a budeme vděční za jakoukoliv částku, kterou budete moci přispět na tolik potřebnou rehabilitaci.

Finanční prostředky budou spravovány pod dohledem Krajského úřadu JMK, který vydal povolení k uspořádání veřejné sbírky. Rozhodnuti_JMK.pdf

Lukáš byl vždy plný energie a elánu. Všude rozdával veselou náladu a každému vyšel vstříc. Nebál se špinavé práce a ve škole patřil k těm nejlepším. V červnu se měl stát inženýrem. Těšil se na vlastní rodinu, měli jsme spoustu snů a plánů. Snad si je budeme moct jednou splnit. Já, moje
i Lukčova rodina teď toužíme po jediném - VRÁTIT LUKÁŠE ZPÁTKY DO BĚŽNÉHO ŽIVOTA!
Všem, kteří budou ochotni Lukčovi pomoct zmáknout jeho životní závod ze srdce děkuji – za něj, za mě a za celou naši i jeho rodinu! Věřím, že budu moct časem zvednout tu pomyslnou šachovnici a odmávnout Lukčovi cíl, ve kterém na něj už teď čeká spousta fanoušků!

Nikola Otřísalová, přítelkyně Lukáše

PŘISPĚT MŮŽETE LIBOVOLNOU ČÁSTKOU NA ÚČET ČÍSLO: 2974380389 / 0800
(Majitelem účtu je občanské sdružení SVS Delta Racing Team.)

Máte-li zájem o více informací, můžete kontaktovat mě nebo mého taťku, který Lukče k motokrosu přivedl. Mě najdete i na Facebooku.
Nikola Otřísalová 721 363 758, nikolaotrisalova@gmail.com
Jiří Otřísal 606 273 943, otrisal.jiri@seznam.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (34x):



TOPlist