ktm_unor




I KTM přijde s automatem: AMT mělo premiéru na Erzbergu

Z automatizovaných převodovek v motorkách – konkrétně ve velkých adventurách – se opravdu stává trend. Jen nedlouho po BMW, které představilo svůj Automatický asistent řazení, přichází KTM, které zatím pouze poodhaluje nový systém AMT.

Jednou z motorek, které se zúčastnily letošního Erzberg Rodea, byla i zamaskovaná adventura z dílen KTM. Z černobílého maskovacího polepu vyčnívalo jen logo značky a také nápisy „AMT Prototype“ – tytéž se objevily i na přelepu vertikálně orientovaného displeje před jezdcem.
Oním jezdcem byl Johhny Aubert a spekuluje se o tom, že motorka, na které jel, je možná vlastně chystanou 1390 Super Adventure. Snad ještě podstatnější novinka se ovšem skrývá pod onou zkratkou AMT. Jde totiž o automatizovanou převodovku, o které se ve světě „oranžád“ mluví už nějakou dobu.
Bohužel o moc víc toho v současnou chvíli nevíme. Z kratičkého videa, které KTM odhalilo, je v rychlém střihu vidět záběr na levý grip řídítek, před kterým chybí klasická spojková páčka, místo toho jsou zde tlačítka na řazení. Současně je ovšem vidět, že má motorka nadále klasickou řadičku. Produkční verze tak půjde patrně přepínat mezi manuálním řazením, které půjde rukou i nohou, a plným automatem.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Je ovšem otázkou, skrz jaké technické řešení se KTM vydá. Starší patentové nákresy poodhalily, že by motorka měla mít vlastně úplně standardní převodovku, jen s automatizovaným řazením, a spojka by mohla být dokonce odstředivá – tedy podobný systém, jako využívají MV Agusty se systémem SCS. Na druhou stranu stále je ve hře i možnost, že se KTM vydá podobnou cestou jako BMW, tedy cestou klasické lamelové spojky, ovládané elektronicky řízeným aktuátorem.
S ohledem na nedostatek informací se ale můžeme tak maximálně dohadovat o tom, jak to celé bude. Ze strany KTM jsme se vlastně nedozvěděli vůbec nic, víme pouze datum, a sice 24. září letošního roku. Na oficiální stránce s odpočtem do tohoto data je pouze upoutávka na „novou technologii, kterou si užijí KTM nadšenci“.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Hadi přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist