yamaha_demo_tour




Kawasaki připravuje Kanjo Engine aneb pokecejte si se svou motorkou

Zejména v osmdesátých si všichni představovali, že budoucnost ovládání techniky spočívá v hlasové komunikaci. Apple na svých prezentacích představoval počítač, který umí pozdravit a v televizi se proháněl David Hasselhoff, neustále rozmlouvající se svým KITTem.

Doba pokročila a trendy se změnily, nicméně hlasové ovládání zůstává prvkem, který si mnoho lidí stále přeje. Většinou jde o mobily, počítače nebo zařízení domácnosti, jenže co takhle hlasové ovládání v motorkách? Jedno takové aktuálně vyvíjí japonská Kawasaki a chce nabídnout něco, co dodnes nemá obdoby.
Projekt nese název Kanjo Engine, který lze volně přeložit jako „emoční rozhraní“. Cílem je dosáhnout umělé inteligence na vysoké úrovni, která by byla schopná v reálném čase hlasově komunikovat s uživatelem – v tomto případě jezdcem. Ten by mohl zadávat různé hlasové pokyny a ovládat tak prvky, které se jinak musí složitě hledat pomocí tlačítek a displejů. Prakticky jediný podobný systém nabízí v tuto chvíli Apple se svou mobilní „asistentkou“ Siri.Možnost „pokecat“ s motorkou by mohla být přínosem v oblasti bezpečnosti, neboť ovládacích prvků je stále více a mnozí motorkáři tak za jízdy odtrhávají pozornost od řízení, aby se věnovali všemu možnému. Zejména ti jezdci, kteří používají motorku výhradně jako nástroj na denní ježdění, by jistě uvítali, kdyby jim jejich motorka například přečetla e-mail, SMS, odnavigovala je kam potřebují nebo sama změnila jízdní režim na základě žádosti. Ti z nás, co se na motorce jezdí projet, pravděpodobně o takové hlasové ovládání příliš stát nebudou.
Zbývá jen poslední a zásadní otázka, kdy to celé vypukne. Kawasaki na vývoji spolupracuje s firmou Cocoro SB zkušenou v oblasti robotiky, nicméně celý projekt je prakticky na začátku. Než na nás poprvé promluví produkční motorka, uběhne tak ještě hodně let.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist