globalmoto_duben_nolan




Jarvish X-AR je chytrá helma s kamerami a integrovaným displejem

Jak doba pokračuje, vkrádají se pokročilé informační technologie, souhrnně označené moderním slůvkem „smart“, i do světa motorek. Stále častěji se na trhu objevují nové značky, připravené nabídnou motocyklovou výbavu s prvky konektivity, ale i s novými bezpečnostními systémy. Jednou z ambiciózních společností je i tchajwanská firma Jarvish, představující přilbu X-AR.

Pod názvem, jenž je až nápadně podobný počítačové asistentce Jarvis z filmu Iron Man, se ukrývá na první pohled docela klasická karbonová integrální přilba. Jenže stejně jako mohl Tony Stark mluvit na svou všudypřítomnou digitální asistentku, můžete i vy mluvit na svou přilbu.Jarvish se pochlubí docela pozoruhodnou plejádou chytrých funkcí, ovládaných hlasově skrz rozhraní Amazon Alexa. Dost možná nejzásadnějším prvkem je head-up-displej, promítaný přímo na plexi přilby. Na něm je vidět aktuální rychlost nebo čas, ale díky párování s mobilním telefonem dokonce i příchozí hovory, informace o počasí, informace z navigace nebo upozornění na nebezpečné úseky. V neposlední řadě lze přes Bluetooth reproduktory v přilbě poslouchat hudbu.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Aby toho nebylo málo, je přilba dovybavena o dvojici kamer s širokým úhlem záběru. Ty obsáhnou kompletních 360 stupňů okolo jezdce a jejich obraz lze nahrávat na integrovanou paměť, případně na přídavnou paměťovou kartu. Obraz zadní kamery lze navíc zobrazit na displeji před očima a používat jej jako zpětné zrcátko.

Jarvish X-AR vypadá jako ideální chytrá přilba pro ty, kteří musí být neustále on-line, ovšem je tu i pár nevýhod. Přítomna je pochopitelně baterie a ta se musí stále udržovat nabitá, neboť přilba vydrží bez napájení jen několik hodin. Potom je tady i cena, údajně přesahující hranici 1000 dolarů, tedy 22 tisíc korun.Podle Jarvish má helma už zařízené všechny potřebné certifikace pro celosvětový prodej a příchod na trh je naplánován na příští rok. Jenom čas ale ukáže, zda chytrá helma budoucnosti dostojí všem svým slibům.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 51 Kč od 17 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cifa přispěl 3 Kč
Aladar přispěl 3 Kč
Sabbath1 přispěl 3 Kč
syrrius přispěl 3 Kč
Macmacci přispěl 3 Kč
barracuda750 přispěl 3 Kč
Petr7474 přispěl 3 Kč
_Lišák přispěl 3 Kč
Michal_ přispěl 3 Kč
Tušák- přispěl 3 Kč
Seeker65 přispěl 3 Kč
zdenjarda přispěla 3 Kč
Hasanpb přispěl 3 Kč
Jarda-Bekr přispěl 3 Kč
Simon4ever přispěl 3 Kč
Supiluliumas přispěl 3 Kč
KAREL_PLAY3 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist