globalmoto_duben_nolan




Harley-Davidson Electra Glide Revival a Icons Collection

Slavné značky si mohou dovolit čas od času vypustit na trh omezené vydání sběratelských kousků. Většinou se po nich jen zapráší, zvlášť když se podaří lákavý design a odkaz na nějaký historický model. Proto H-D představuje program Icons Collection a jeho první kousek, Electra Glide Revival.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Ještě před nějakýma deseti lety všechny modely H-D hodně těžily z historie a byly tak trochu „retro“. Dnes už značka naskočila na vlnu vývoje a v posledních letech ukázala, že se nebojí ani futuristických designů (například Harley-Davidson FXDR), nových technologií (Harley-Davidson Livewire) nebo vstupu do úplně nových segmentů (Harley-Davidson Pan America). Aby neztratila přízeň svých tradičních fanoušků, musí pečovat i o svůj tradiční segment, jak zdůraznil generální ředitel H-D, Jochen Zeitz: „V souladu se strategií Hardwire jsme se zavázali představit řadu motocyklových modelů, které ještě zvýší atraktivitu a zvýrazní historické dědictví značky Harley-Davidson. Proto je mi ctí představit nový plán limitovaných modelů Icons Collection, série jedinečných adaptací produkčních modelů v designech připomínajících naši slavnou minulost a skvělou budoucnost.“

Icons Collection bude každoročně obsahovat dvě limitované série nových modelů, které se již nikdy nebudou opakovat. Každý motocykl v Icons Collection bude mít pořadové číslo a jeho majitel dostane certifikát pravosti. Zajímavá je také informace, že do Icons Collection budou zařazeny nejen modely odkazující na historii značky, ale také modely inspirované její budoucností. Možná se tak dočkáme i nějakých futuristických modelů?

Electra Glide Revival, první model Icons Collection

Jeden z prvních velkých cesťáků šedesátých let minulého století, Electra Glide, dostal v roce 1969 jako volitelnou výbavu velkou polokapotáž a boční kufry. Obojí jen v základním bílém provedení přelakovaného sklolaminátu. Kdo mohl tehdy tušit, že to založí trend kapotáží Batwing? Dnešní novinka Electra Glide Revival ještě letos na jaře vyjede na silnice v omezeném počtu 1 500 číslovaných motocyklů. Odkazuje na model 1969 a používá bílé lakování Birch White. Klasický vzhled dotváří dobový znak na nádrži a nápis Electra Glide na předním blatníku. Dvoubarevná nádrž kombinuje modrou Hi-Fi Blue a černou Black Denim.

Mezi hlavní designové prvky modelu Electra Glide Revival patří jednomístné sedlo s černobílým potahem a chromovaným rámem. Pod ním se nachází nastavitelná jednotka odpružení, také ve stylu modelů Harley-Davidson FL z šedesátých let. Nostalgický vzhled dále posilují chromovaná vyplétaná kola a širokými pneumatikami s bílými bočnicemi a chromované prvky na předním blatníku, bočních rámech, krytu sání, vidlicích a přídavných světlech. Model Electra Glide Revival je poháněný motorem Milwaukee-Eight 114 V-Twin (1 868 ccm). Uvnitř ukrývá moderní konstrukci a technologie jako elektronický tempomat na dlouhé cesty, systém infotainmentu Boom Box GTS s barevnou dotykovou obrazovkou a navigací nebo sadou elektronických asistentů Harley-Davidson RDRS (C-ABS, propojené brzdy, cornering kontrola trakce či asistent rozjezdu do svahu).

„Žijeme ve velmi dynamické době a jsme svědky neustálých změn,“ říká Brad Richards, viceprezident pro Styling&Design ve společnosti Harley-Davidson. „Model Electra Glide Revival je oázou klidu a jistoty mezi turbulencemi každodenního světa. Nabízí spojení se základní DNA značky Harley-Davidson, která vytvořila fenomén Grand American Touring.“ A já osobně se pod tahle slova klidně také podepíšu, mít v garáži tuhle jednomístnou nádheru a moci se kdykoli po práci vrátit do roku 1969, ale přitom s poslední technikou moderní doby, by mi vůbec nevadilo! A prodejní cena se vším všudy zhruba tři čtvrtě milionu mi v tomto případě přijde docela na místě, exkluzivita prostě má být drahá a ne pro každého.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 5 Kč
medvidek78 přispěl 5 Kč
Poky-f přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist