yamaha_demo_tour




Expedice MONGOLSKO 2007

Letos v letních měsících, konkrétně v červnu, červenci a srpnu, je naplánována expedičně-poznávací cesta do střední Asie na dvou motorkách BMW 1200GS Adventure.

Účastníky této cca 27.000km dlouhé cesty jsou Martin Jiříček a Petr Benke. Expedice MONGOLSKO 2007 je koncipována jako poznávací cesta s důrazem na to, aby byl vytvořen prostor pro klidné poznávání projížděných zemí. Celá trasa povede těmito státy: 1. Slovensko
2. Ukrajina
3. Rusko
4. Kazachstán
5. Kyrgistán
6. Mongolsko
7. Lotyšsko
8. Litva
9. Polsko


Vzhledem ke skutečnosti, že nás bude nejvíce zajímat Kazachstán, Kyrgystán a Mongolsko, projedeme Slovenskem, Ukrajinou a Ruskem až na hranice s Kazachstánem v co nejkratším čase, avšak s přihlédnutím k některým zajímavým místům v těchto „průjezdních“ zemích. Do Kazachstánu budeme vstupovat u města Astrakhan a pojedeme okolo Kaspického moře. Potom zamíříme k legendárnímu jezeru Aral, kde bychom rádi natočili několik záběrů do cestopisu a ukojili svou zvrácenou zvědavost vidět vraky lodí na břehu jezera, které však leží daleko od těchto smutných pozůstatků. Od Aralského jezera pojedeme dolů k historickému městu Qizilorda a na hraniční přechod s Kyrgystánem u města Taraz. Zde budeme pomalu, no spíše rychle, stoupat do hor, které obklopují nádherné jezero Isik – Kol. V těchto horách budeme podstupovat aklimatizaci na výšky okolo 3.000 až 3.500 metrů nad mořem.
Tato aklimatizace nám bude prospěšná v samotném Altajském pohoří, kde předpokládáme výšky o cca 500 vyšší, tedy 4.000 metrů nad mořem.

Od tohoto jezera se budeme vracet zpět do Kazachstánu do města Alma-Ata a zamíříme k vědecké záhadě; slano-sladkému jezeru Balgash köli. Po skoro jistém zjištění, že ani my tuto záhadu nerozřešíme, neboť toto jezero není nijak hmatatelně odděleno a přesto nedochází ke smísení vod. Posléze zamíříme nahoru do Ruska, abychom zatočili na Altajské pohoří do Mongolska. Tam budeme vstupovat z Altajské republiky, která je součástí Ruské federace. Altajské pohoří budeme projíždět na straně přivrácené k čínské hranici. Chtěli bychom se pokusit o dvoje překonání Altajského pohoří průsmyky, které jsme na mapě našli a které ještě motorky neprojely, alespoň dle zjištěných informací.

Z Altaje pojedeme do pouště Gobi, kde se chystáme na setkání s našimi paleontology, kteří pokud dostanou od mongolské strany opětovně povolení, budou provádět vykopávky prehistorických ještěrů. Z těchto vykopávek pojedeme dál na východ Mongolska, kde se chceme podívat na zbytky Čingischánova valu a také se pokusíme najít opuštěné buddhistické chrámy, které by se měli na východě Mongolska nacházet. Potom zamíříme do Ulánbátaru, kde uděláme komplexní servis na motorkách a zamíříme nahoru do Ruska a k jezeru Bajkal. K Bajkalu chceme přijet od města Babuschkin a pojedeme podél břehů tohoto jezera až do Irkutska. Od jezera Bajkal se budeme vracet do Mongolska, a to buďto identickou cestou, nebo pokud najdeme průjezdné místo, přes horský hřbet mezi Bajkalem a Mongolskem. Mongolsko projedeme vrchem, podél mongolsko – ruských hranic. Stejným přechodem, kterým jsme do Mongolska vjeli, se vrátíme do Ruska a vyrazíme nahoru k Uralu. Přejedeme Uralské pohoří v jeho přibližné polovině a potom se již vydáme směrem k civilizaci. Nižnij Novgorod, Moskva, Lotyšsko, Litva, Polsko a potom už domů. Na této cestě chceme natočit jednak dokument o celé této cestě a jednak dokument o zmíněných paleontozích, kteří kopou v Gobi. Na této cestě nás podporují následující partneři, kterým patří naše poděkování:
  • MITAS CZ
  • BIKERS CROWN
  • www.motorkari.cz
  • TOURATECH CZ
  • MOTOREX
  • LOJZO
  • Pražská jurta

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist