husqvarna_svartpilen_801_2




BMW - vývojová pomůcka nebo prototyp MotoGP?

Společnost BMW Motorrad představila svůj vývojový program a zprávu doprovodila snímkem výkonného motocyklu určeného pro testování technologií dynamických systémů. Pod tímto označením se skrývají například systémy řízení trakce a další prvky vyvinuté původně pro závody Formule 1.


Testovací prototyp podle oficiálního vyjádření disponuje vysokým výkonem motoru a odlehčenou konstrukcí. K testování vývojových technologií byl zvolen motocykl hlavně díky náročnosti řešení dynamiky jízdy motocyklu. „Dynamika výkonných motocyklů, které se při jízdě pohybují na hraně fyzikálních možností, patří v současnosti mezi ty nejsložitější fenomény v tomto oboru. Pro naše inženýry jde o vysoce sofistikovaný a zároveň fascinující úkol.“ říká vedoucí vývoje Burkhard Göschel
BMW - MotoGP

Tyto záměry a vyjádření jen posilují spekulace, že se BMW připravuje na vstup do MotoGP. Pro rok 2007 jsou v pravidlech MotoGP přichystány podstatné změny - hlavně snížení maximálního objemu motoru z 990 na 800 ccm. Všechny týmy tedy budou s vývojem podle nových specifikací znovu začínat od nuly a pro BMW by bylo jednodušší dohnat současnou špičku.
Zatím ale BMW prezentuje spíše obchodní stránku věci, jak potvrzuje marketingový výrok Dr. Herbert Diesse, ředitele BMW Group: „Těsné propojení všech výzkumných a vývojových aktivit v rámci skupiny BMW Group je konkurenční výhodou a klíčovým prvkem strategické orientace celého našeho vývoje motocyklů. Vedle ABS se stanou součástí konceptu zvýšení aktivní bezpečnosti.“

BMW určitě využije své zkušenosti z vývoje technologií pro závody F1. „V nadcházejících letech budou ve výrobě silných motocyklů zavedeny systémy regulace podélné dynamiky, jako je například kontrola prokluzu.“ Motocykl na snímku zatím krouží pouze na uzavřených testovacích okruzích BMW, ale bylo oznámeno i očekávané předvedení na veřejných okruzích. Proto doufám, že se s ním brzy setkáme jak na závodech, tak na silnici.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist