husqvarna_svartpilen_801_2




BMW Clever

Společnost BMW dokončila projekt tříkolky Clever, který se hodně podobá vozidlu Carver, o kterém jsme přinesli zprávu. Zatímco Carver je vyráběn v omezené sérii několika stovek kusů a díky čtyřválci 660 ccm s turbem je určen hlavně pro požitek z jízdy a zábavu, vývojáři BMW se zaměřili trochu jiným směrem.

Soustředili se na maximální omezení emisí a použili jednoválcový motor 230 ccm na stlačený zemní plyn. Výsledný výkon je 17 koní, točivý moment 15,5 Nm a spotřeba dosahuje hodnoty 2,4 l/100 km, což je na plynový pohon skvělé číslo. Clever se s tímto motorem dokáže rozjet na 80 km/h s dojezdem 150 km, což jej zatím předurčuje spíše jen na městský provoz.




Obě vozítka Carver i Clever shodně využívají koncepci tříkolky s jedním předním kolem a pohonem vzadu. Kvůli stabilitě v zatáčkách jsou vybaveny hydraulickým nakláněním kabiny. Naklánění je automatické a nijak nepočítá s nějakým přenášením váhy řidiče, vše řídí počítač na základě rychlosti, polohy řízení, signálů plynu a brzdy. I přes nízké rychlosti mohou být náklony celé kabiny až v úhlu 45° docela působivé.


BMW CLEVER zatím zůstává ve fázi konceptu, přestože se již začíná spekulovat o jeho výrobě a ceně. Pokud se objeví i silnější pohonné jednotky, věřím, že by si tato koncepce mohla najít své příznivce, třeba z řad motorkářům kteří by ocenili ochranu před nepřízní počasí a podstatně větší bezpečnost než jakou (ne)nabízí motorky. U BMW se totiž zaměřili i na nárazové testy a podařilo se jim zajistit slušnou míru bezpečí pro dvě osoby v kabině.


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist