husqvarna_svartpilen_801_2




Agility Saietta - novinka mezi sportovními e-biky

Na výstavě MCN v Londýně se objevil další přírůstek do kategorie elektricky poháněných supersportů. Po bok již zavedených e-motocyklů se závodními ambicemi, jako je například Brammo Empulse, se zařadí nový produkt společnosti Agility Global s názvem Saietta.

Vedle nekonvečního pohonu, který u každého elektromotocyklu nemusí být nutně na první pohled patrný, se Agility Saietta vyznačuje především nekonvenčním designem. Kontroverzní vzhled mu atraktivitu zajistí stoprocentně, jen si jaksi netroufám odhadnout poměr sil mezi zastánci a odpůrci neobvyklých tvarů. A vůbec už se nechci pouštět do úvah nad praktickým významem designérova odvážného záměru.
Elektrický supersport, vzdáleně připomínající bizona, přijde na trh ve dvou provedeních: Saietta S bude disponovat dojezdem 80 km, zatímco "cestovnější" verze R má nabídnout dvojnásobný akční rádius. A protože s kapacitou akumulátorů souvisí jejich hmotnost, pak kratší dojezd u prvně jmenovaného modelu má být vykompenzován rychlejší akcelerací.
Platí se pochopitelně za materiál, takže dražší bude varianta s větší kapacitou, a rozdíl mezi cenami jednotlivých verzí je poměrně markantní: ve Velké Británii bude verze S stát 9 975 liber (cca 285 000,- Kč), přičemž za turistickou baterii u provedení R si prodejce řekne o rovné čtyři tisíce víc (cca 400 000,- Kč). Obě sumy se zdají být poměrně vysoké v porovnání s tradičními benzínovými supersporty, ale vývoj nových technologií zřejmě není úplně levná záležitost, a na prodej ve velkých sériích se hned po uvedení na trh asi také nedá příliš spoléhat.
K novince zatím nebyly zveřejněny žádné konkrétní výkonové parametry kromě jediného, který udává poměr výkon-hmotnost a má hodnotu 675 koní na tisíc kilogramů. Komu tahle cifra k rozhodnutí stačí a objedná si e-bike Agility Saietta v nejbližších dnech, má šanci projezdit svoje první kilowatthodiny už v dubnu.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist