globalmoto_kveten




Řidičák na motorku od A do Z

Část 1 - Jak to je s předpisy, vybíráme autoškolu, vyplňujeme přihlášku.


Jakou kategorii si můžu udělat a kdy? Kolik stojí? Jak dlouho trvá? Kterou autoškolu si vybrat? Jak probíhá teorie? Co když neudělám zkoušky? Musím mít vlastní výbavu? Kolik hodin musím najezdit? Za jak dlouho dostanu papíry? Podobné otázky si klade spousta uchazečů o řidičák na mašinu, ale i nemálo motorkářů, kteří by rádi pomohli k řidičáku svojí slečně nebo poradili kamarádovi. Vše zodpovíme v sérii pěti článků, ve kterých budeme krok za krokem sledovat naši spolupracovnici Lenku, která se rozhodla udělat papíry na velkou motorku.
Hned na začátku je dobré si ujasnit, na jaký typ řidičského oprávnění má uchazeč nárok a o jakou skupinu tedy budeme usilovat.

Bude vám 15 let?


Můžete se ucházet o řidičské oprávnění skupiny AM, které opravňuje k řízení malého motocyklu nebo mopedu s maximální konstrukční rychlostí do 45 km v hodině. Podrobný rozpis počtu hodin teoretické výuky i praktických jízd najdete například zde.

Bude vám 16 let?


Pak si můžete pořídit řidičské oprávnění skupiny A1, které opravňuje k řízení motocyklu do objemu 125 ccm a do výkonu 11 kW. Počty výukových hodin zde.

Bude vám 18 let?


Řidičské oprávnění skupiny Ao (A s omezením) opravňuje k řízení motocyklu do výkonu 25 kW nebo do poměru 0,16 kW/kg s postranním vozíkem nebo bez něj. Počty výukových hodin zde.

Bude vám 21 let a už máte řidičák na výše uvedenou kategorii Ao?


Můžete se ucházet o řidičský průkaz skupiny A bez omezení. V autoškole si můžete dohodnout individuální výcvik a složíte "doplňovací zkoušku". Přitom se nemusíte bát testů, protože zkouška je pouze praktická jízda. Může se vám vyplatit využít služeb stejné autoškoly, u které jste již předtím dělali oprávnění Ao, protože většina autoškol poskytuje pro své žáky výhodnější cenu.

Bude vám 21 let zatím nemáte žádný řidičák na motorku?


Můžete se ucházet o řidičský průkaz skupiny A bez omezení. V rámci kurzu napřed splníte podmínky pro udělení oprávnění skupiny Ao a následně složíte "doplňovací zkoušku". V praxi tedy v den zkoušek napřed svezete zkušebního komisaře na malé moto a následně ještě kousek na velké moto. Počty výukových hodin jsou stejné jako u kategorie Ao, další podrobnosti najdete zde. Lence už bylo 21 let a už má něco naježděno v autě, takže nic nebrání tomu, aby se ucházela o tu nejvyšší metu - řidičák skupiny A bez omezení.

Vybíráme autoškolu


Další krok je velmi důležitý - vybrat si dobrou autoškolu. Ve větších městech se počet autoškol počítá na desítky, jak tedy vybrat tu správnou? Pokud máte kamarády motorkáře s čerstvými papíry, můžete se zeptat, která škola se jim osvědčila. Další možností je podívat se na Internet. Tam ale zjistíte pouze to, které autoškoly provádí výcvik na motorku a případně cenu. Ale jak zjistit, kde berou motorky opravdu vážně a kde se nejedná jen o opomíjený doplněk hlavního automobilového výcviku? Dost vám toho napoví telefonát do vybraných autoškol, kdy se zeptáte na jejich motocykly, jejich stáří a zda patří autoškole.
Proč? Bohužel existuje hodně autoškol, které vlastní pouze Simsona a stařičkou Jawu, na kterých žák absolvuje celý výcvik. Těsně před zkouškou pak dostane možnost se pomalinku ("Hlavně to nerozbij!") svézt na silnější motorce vypůjčené od jiné autoškoly, na které pak bude dost vynervovaný také skládat zkoušku.
Při redakčním výběru jsme se tedy omezili na autoškoly s vlastní velkou motorkou s datem výroby v tomto tisíciletí.

Další kritérium je cena. Zrovna u autoškoly není rozumné šetřit a hledat ten nejlevnější kurz. Uvědomte si, že cena kurzu se bude přímo odrážet ve výši platu vašeho školicího instruktora, kulturním prostředí učeben a v kvalitě výukových motocyklů.
Až po delších průzkumech prostředí autoškol a z adresy www.abeceda-autoskoly.cz jsme zjistili také další zajímavou informaci: V případě neúspěšné zkoušky už nemůžete přejít k jiné autoškole. Musíte si stále dokola platit dodatečné hodiny výcviku u té samé autoškoly a pod jejím vedením se znovu pokoušet složit zkoušky. Proto si také zjistěte, kolik si autoškola účtuje za tuto přídavnou výuku - není to podezřele více než u ostatních? Pokud už máte skoro jasno, zastavte se ještě podívat do sídla vybrané autoškoly. Doporučuji vyhnout se autoškolám, které mají například úřední hodiny třeba jen jeden den v týdnu dvě hodiny odpoledne. Při výběru také není marné se zajímat o příslušnost v nějaké profesní organizaci nebo alianci autoškol. A protože jsme internetový server, byla posledním hlediskem výběru prezentace autoškoly na webu s vlastní doménou a fungující e-mailová komunikace.

Máme vybráno


Po posouzení pražské situace jsme pro Lenku nakonec vybrali Autoškolu Ing. Ondřeje Horázného se sympatickou webovou adresou www.ridicak.cz. Tuto autoškolu lze snadno vyhledat prostřednictvím většiny internetových vyhledávačů nebo specializovaného rozcestníku www.prazskeautoskoly.cz. Další seznam autoškol v České republice můžeme najít např. na stránkách Asociace autoškol ČR Námi vybraná autoškola provádí výcvik na nových Hondách, konkrétně Honda CBF250 a Honda CB500.



Přihláška a prohlídka u lékaře


Takže autoškolu máme vybranou, můžeme jít vyplnit přihlášku. Přihláška obsahuje jen základní údaje o vaší osobě, do 18 let bude potřeba také podpis vašich rodičů nebo zákonného zástupce. S vyplněnou přihláškou napřed musíte ke své obvodní lékařce. Lékařka vás napřed zkasíruje (150 Kč při rozšíření, při úplně novém řidičáku je to 250 Kč), a poté odborně zkontroluje, zda máte požadovaný počet končetin pro řízení motocyklu. Dál se bude zajímat o váš zrak, takže pokud občas nosíte brýle, nezapomeňte si je sebou. Mimo čtení titěrných písmenek na plakátu ještě budete muset na papíře potištěném skvrnami prokázat, že správně rozpoznáváte barvy. To je vše.

K žádosti nakonec přiložte svoji fotografii (obličeje) a vše zaneste do autoškoly. Dozvíte se, kdy máte přijít na první lekci teorie a první jízdy. Jak to vypadá při teoretické výuce? Jak probíhají první jízdy? Líbil se Lence instruktor? To se dozvíte v příštím pokračování...

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):



TOPlist