husqvarna_svartpilen_801_2




Řidičák na motorku - děláme zkoušky, jdeme si pro papíry

Tak pane řidiči, tady zastavte! Vy jste si nevšiml, že to auto zprava mělo přednost? A to nevíte, že když na přechodu porazíte důchodce, že musíte zastavit? Zkoušku jste nesložil, v kanceláři si domluvte další termín.

Závěrečné zkoušky v autoškole ověří, jestli jste schopni zvládnout všechny předpisy vztahující se na jízdu na motocyklu a jestli jste při výcviku získali dostatek řidičských dovedností, abyste podle těchto předpisů dokázali bezpečně jezdit v provozu.

Pokud jste absolvovali předepsaný výcvik, můžete se v autoškole přihlásit ke zkoušce - obvykle tak, abyste pár dnů před zkouškou absolvovali poslední jízdy. Na zkoušku si rezervujte celé dopoledne.

Zkoušky se provádějí zpravidla na městském úřadě kde mají zkušebnu vybavenu výpočetní technikou. Zkoušky provede zkušební komisař, který je zástupcem městského úřadu, a nejprve zkontroluje všechny formální záležitosti. Z vaší strany to znamená mít sebou hlavně občanský průkaz a v případě rozšíření i stávající ŘP. (Správní poplatek za zkoušku na úřadě činí 700,- Kč).

Písemný test z pravidel o provozu na pozemních komunikacích a zdravotní přípravy


Na test máte 30 minut, během kterých musíte na výpočetní technice (označením písmen a,b,c) jednu správnou odpověď na každou z 25 otázek.

Každá otázka je bodována podle důležitosti a můžete za ni získat 1-4 body. Maximum je 50 bodů. Pro úspěšné splnění této části zkoušek musíte získat minimálně 43 bodů.

Testy se každý uchazeč může pečlivě naučit z přílohy učebnic, o kterých jsme psali v minulém článku týkajícím se teorie. Ještě lepší je ale projít si testy v počítači - etesty.mdcr.cz.

Důležitou informací pro ty, kteří se připravují na rozšíření řidičáku, je nepříjemný fakt, že pokud v této části zkoušky neuspějí, bude jim pozastavena platnost jejich ŘP až do doby, kdy si výsledek neopraví. U ostatních částí zkoušky toto neplatí, takže pokud například neprojdete u praktické jízdní zkoušky, o papíry se nemusíte obávat.

Ústní zkouška ze znalostí ovládání a údržby vozidla (mimo sk. AM)


Co to znamená? Zkušební komisař vám dá vylosovat jednu z patnácti otázek (dle vyhlášky č.167/2002) a po určitém čase na rozmyšlenou mu ji u motocyklu zodpovíte. V zásadě jde o to, že se komisař ujistí, že máte alespoň základní přehled o tom, na čem chcete jezdit.

Zkouška z praktické jízdy


No a nakonec zbývá usednout na motorku, na které jste jezdili při výcviku, a povozit komisaře. Před jízdou hlavně nezapomeňte bez říkání provést povinnou předstartovní kontrolu motocyklu a řádně si nasadit a zapnout přilbu (některý komisař si na tom může zakládat)!!!
Komisař vám před jízdou dá pokyny, jak máte jet. Obvykle vám bude říkat kudy jet, a pokud nic neřekne, máte jet po hlavní nebo podle dopravních značek. To bývá také největší kámen úrazu při zkouškách, kdy uchazeč jede stále rovně a přejede přikázané odbočení nebo vjede do zákazu. Dejte si pozor i na to, že vás komisař navede na křižovatku bez značek a ujistí se, že jste se podívali, zda nejede něco zprava...
Jezdí se minimálně 30 minut.

Opakovaná zkouška

Pokud jste v některé části zkoušky neprospěli, opakujete pouze tuto část zkoušky. Opakovanou zkoušku smíte absolvovat nejdříve za 5 pracovních dní ode dne konání neúspěšné zkoušky. Všechny zkoušky je třeba složit do 6 měsíců ode dne zahájení první zkoušky, v opačném případě musíte před další zkouškou absolvovat novou výuku a výcvik v plném rozsahu. ( Správní poplatek za opakovanou zkoušku na úřadě je – test 100,-Kč, konstrukce 200,- Kč a jízda 400,- Kč)

Jdeme si pro řidičák

Po absolvování autoškoly budou orazítkované formuláře zaslány na váš městský úřad a po 20 dnech (úřady musí ověřit všechny náležitosti a zkontrolovat, jestli náhodou nemáte zákaz řízení apod.) si můžete o úředních hodinách zajít vyzvednou nové papíry. V Praze máte navíc možnost se po Internetu podívat, zda jsou vaše papíry již připraveny (www.praha-mesto.cz).

Pokud děláte papíry v jiném městě, než máte trvalé bydliště, dostanete na konci zkoušky potvrzený zkušební potokol.potvrzenou žádost se zápisem výsledku zkoušky. S tímtou musíte na svůj městský úřad (připravte si ještě dvě fotografiejednu průkazovou fotografii, padesát korun, občanku a případně i svůj stávající řidičák) a za dvacet dnů si můžete vyzvednut krásné nové papíry.

Pár slov na závěr

Zkoušek se nemusíte zas tolik obávat. Testy se dají za pár dní nastudovat a pokud vás jízda na motorce baví, určitě jízdu s instruktorem zvládnete, i kdyby to nebylo hned napoprvé.

Mnohem důležitější je uvědomit si, že autoškola není to nejdůležitější. To hlavní je získat na motorce nějakou praxi a ve zdraví přežít v podmínkách hustého provozu na našich silnicích. Pokud si myslíte, že po absolvování autoškoly a ujetí prvních kilometrů jste špatný řidič, jste na omylu. Teprve až za několik měsíců najedete prvních pár set kilometrů bez nehody, pak teprve budete "aspoň" špatný řidič. A kdy se stanete dobrým řidičem? To vám říct nedokážu, já osobně si myslím, že kdo se začne považovat za dobrého řidiče motocyklu, je na nejlepší cestě do nemocnice nebo na hřbitov. Na motorce se má každý stále co učit.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist