europ_asistance_2024



Po špuntu zase na kolech

Kapitoly článku

Hrad se ubránil:

    Podle předpovědi v noci slušně pršelo, ale vstáváme už do sluníčka. Po silných kecech, jak kdo z garáže vyjede jen po zadním apod. motorky složitě vymanévrujeme, na prudkém a mokrém výjezdu se ani nikdo nevyválí.

    Pak už jen snídaně a jedem domů. Před Dunajem se ještě chvíli zamotáme v historickém Melku, kde je dominantní velký klášter. Kdysi tu náš dnešní neprezident podepisoval s Rakušáky mezistátní dohodu, nejspíš jim to tam pořádně vyhulil a vypil co viděl. Bilancuji, že nakonec se z nás poněkud nechtěně stali tak trochu sakrální turisté. To teda.... Po přejezdu Dunaje ohýbáme znovu do kopečků oblíbeného Waldviertelu. Valíme klikatou silnicí Weitentalem nahoru směr Bärnkopf, Gross Geruns a Weitra. Prvně zastavíme na nějaké rozhledně s výhledem na Alpy, podruhé pak s úmyslem navštívit zajímavou zříceninu hradu v Arbesbachu. Stroje zaparkujeme pod hradem, hoši vyráží nahoru a já raději jako obvykle lenoším se svou artrózou dole. Nakonec borci hrad nepokoří, měli si prý někde dole půjčit klíče, což zjistili až nahoře. Na webu nacházím, že hrad sloužil pro chránění hranic proti vpádu Slovanů, tak nám se také ubránil,… i když, nedávno jsem četl, že slovanským DNA jsou Češi jen šmrcnutí, jsme směska všeho možného, asi ne úplně vždy dobrého….

    Do Čech vrazíme přes Nové Hrady, na náměstí narváno, že se ani motorky nedají někam postavit, malý oběd tedy dáme v Trhových Svinách, musíme ale složitě objet půl okresu, jsou totiž obklíčeny uzávěrkami silnic.

    A pak už jen přes největší českou vesnici vařící nepivo Budvar valíme pod plynem na Plzeň.

    V Rakousích jsem nenatankoval úplně plnou, do Plzně to nejspíš nedotáhnu, i když jsem celý den na ostatní machroval, že kozička nic nežere. Jsem rád, že v Blatné se staví u pumpy a znuděně se tvářím, že když tankují ostatní, tak holt já taky, dojezd přitom ukazuje tak 30 km max. Jóóó, divadlo se musí dohrát až do konce.

Denní trasa: https://mapy.cz/zakladni?planovani-trasy&x=14.1696999&y=48.5390578&z=9&rc=9j4.Lx6h7v9ivkpxOHxc9iXuFxOb8I95klcxPNwm95d1NxQczv95BrfxRdSh9eBIOxW0j5&rs=coor&rs=osm&rs=osm&rs=osm&rs=osm&rs=stre&rs=ward&ri=&ri=82357&ri=22139&ri=31856&ri=95993&ri=84614&ri=14186&mrp=%7B%22c%22%3A111%7D&xc=%5B%5D&rut=1

Dozvuky a tradá do Švýcar:

    I když se jistě dá pochybovat o atraktivnosti cesty, výlet se povedl. Byla to paráda si z toho polovičního vězení, které nám tu všichni ti odborníci 2 roky ordinovali vyvézt svoji zadnici do alpských kopců. K dobrému počasí a silnicím násobila zážitky výborná parta. To, čím vším jsme se tam štengrovali a jaké kecy jsme semleli tady napsat rozhodně nelze. Pánové, děkuji, těšila mě vaše společnost! Věřím, že se nám svět kolem už nikdy nezavře a bude možné kdykoliv a kdekoliv protáhnout své koně.

    Ten nezaplacený prospekt Mariazellské baziliky jsem dosud nečetl, mám strach, aby mě někdy v budoucnu svatý Petr neposlal dolů k Luciferovi. Když pojedu někdy kolem, zkusím ho tam vrátit.

    Dva týdny po povedeném tripu už nás svrbí zadky a vyrážíme s Vénou konečně zase jednou do Švýcar. Děda Lefloš dal přednost vnoučatům, Zbyňa sportovně aktivnějšímu programu.

    To už jsem kozičku zase strčil zpátky k mladým do chlívečku a vytáhl plnokrevníka Crosse. Za čtyři dny jsme zlomili řadu alpských přejezdů v Rakousku, Švýcarsku a Itálii - Hochtannberg, Arlberg, Faschinajoch, Lukmanier Pass, Nufenen Pass, Grimsel Pass, Susten Pass, Sasso del diavolo, Oberalppass, Julier Pass, Bernina Pass, Livigno Pass, Passo di Foscagno, Stelvio, Fuorn Pass a tomu vysokohorské přehrady jako např. Lago di Luzzone, Lago di Carassina, Oberaarsee, Grimselsee, Lai da Marmorera, Lago di Cancano a řadu jiných. Krásný to masakr!!!

     Dovolím si zde trošku zamachrovat a shrnout, které kopce a zajímavé přejezdy jsem na motorce pokořil, mnohé vícekrát a na některé jsem jistě zapomněl. Jsem takový alpský fajnšmekr, mě se tam prostě líbí a vždy si tam dobiji baterky: http://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x=13.3076057&y=46.2608918&z=9&sid=6249eae98f83969385742bbc

Tak pa na silnicích!!! A nezdravte mě prosím nohou, beru si to tak, že si mám Trhnout nohou.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):


TOPlist