gbox_leden



Dvě jezera na konci světa

Výlet k rakouským jezerům Offensee a Langbathseen. Magická místa, kde vyznáte lásku své motorce.

Kapitoly článku

Přede mnou možná poslední teplé dny tohoto léta. Jupíí! Těším se jak malý kluk. S balením si moc hlavu nedělám. Kartáček na zuby, celta, kebab, na benzině kafe. 

Do Kremže letím jak splašený. 

Cesta do Melku podél Dunaje je nádherná. Psal jsem o ní už v jiném cestopise. Je zde mnoho krásných míst ke koukání i ke koupání. Během léta jsem zde byl mnohokrát. Pokud se nechcete rvát se silným proudem, je pěkné koupání v klidné vodě třeba tady. Jestli rádi kouříte rakouské doutníky, tak za slunečného dne sem. Podél cesty si můžete koupit místní ovoce - v tuto dobu meruňky a broskve, ovocné mošty, marmelády a pálenky. Po cestě domů třeba zdejší uznávané víno.

Horskými serpentýnkami pokračuji na Mariazell. Zastavuji u jezera Erlaufsee. Je zde tradičně rušno. Mezi návštěvníky slyším i češtinu. Zaplavu si a sluním se na břehu. Dnešní den by neměl nikdy skončit.

Podél Salzi jedu do Wildalpenu, kde přenocuji v místním kempu. Silnice uzavřená mezi skalami, následuje magickou řeku. U samot se pasou koně. Zdravím další kluky na motorkách. Toto je můj motorkářský ráj. 

Přes Liezen a Bad Aussee mířím k jezeru Offensee. Cesta je plná pěkných pohledů na okolní hory, ale provoz je hustý a tvoří se kolony, které je těžké předjíždět.

Jezero Offensee

K jezeru vede jediná cesta, po které se později vracím. Motorku nechávám ve stínu na přeplněném parkovišti a od závory pokračuji pěšky asi 1 km k prosluněné pláži. Na každém volném místě již někdo spí nebo nábožně zírá na jezero. Ideální místo pro skupinku jogínů. Po upravené štěrkové cestě přicházejí další návštěvníci. Rodiny s malými dětmi si táhnou káry s plážovým vybavením. 

Vstup do vody je pozvolný. Voda nad hloubkou je však chladná. Od pláže pokračuji upravenou cestou po západní straně jezera a oklikou se vracím k parkovišti. Opouštím to místo s trochu smíšenými pocity. Jezero je nádherné jen jsem asi nečekal takový zájem návštěvníků. 

Jezero Langbathseen

Horská říčka tekoucí od jezera Langbathseen je plná slunce a vodopádů. Parkoviště jsou hned u jezera. Zajdu si pro pivo, něco k jídlu a užívám si výhled. Lidé jsou tu usměvavý a odpočívají na malých plážích po obvodu celého jezera. Po hladině jezdí paddleboardy. Voda tu má kouzelně smaragdovou barvu a je příjemně osvěžující.

Kousek ode mne si sedá rakouská slečna a začne se soukat do plavek. Nevím zda to udělá schválně, ale spodek plavek - takový ten úzký proužek co bývá mezi nohama  - si dá bokem od svého proužku. Lehne si do lehátka a začne se opalovat. 

Když se vynadívám na všechny ty krásy přírody, jdu se projít, ale protože mne tlačí čas, k vedlejšímu Hinterer Langbathsee už bohužel nedojdu. 

Cestou do Gmundenu ještě udělám selfee na viewpointu u Traunsee a rozešlu kámošům.

Mimo benzinku už nezastavuji. V Ybbs přejíždím most přes Dunaj a cestou do Kremže se ještě naposledy vykoupu. Možná letos naposledy, říkám si, ale nesmutním z toho. Usmívám se jako lidé u Langbathseen. 

A co bylo pak, o tom vám řeknu někdy příště.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz


TOPlist