reline_unor

Na skok k Baltu s partou přátel

5. den

Dnes se odvracíme od moře směrem na jih. Cílem naší cesty je Wagrowiec. Projíždíme přes Lebork a před obcí Oskowo mám připravené překvapení, chci tady kamarády vzít na rozhlednu v podobě Trojského koně. Překvapení se koná, ale pro mne. Místo rozhledny je pusté místo se zbytky starého dřeva, žádná příjezdové cesta nebo parkoviště. Pokračujeme tedy dál, ve městě Bytów se zastavujeme u Křižáckého hradu, který patřil řádu německých rytířů. Prvních 90 km stoupáme od 1,8 m.n.m do 205 m.n.m, cesta se mírně vlní. Dnes nás čeká ještě jedna zastávka ve skanzenu polské vesnice. Při příjezdu to vypadá, že dopadneme jako u Trojského koně. Naštěstí mají otevřeno. Původně jsem si myslel, že si prohlédneme, co budeme chtít a odejdeme. Omyl. Paní průvodkyně to vzala pěkně od podlahy a provedla nás celým skanzenem. Ukázala nám, jak vypadaly chalupy v různých stoletích, jak se v nich žilo. Vzala nás do větrného mlýna, školy, hasičské zbrojnice. Vše nám hezky vysvětlila, a přestože ne všichni dobře rozumí polsky, takpochopili, co nám paní říkala. Exkurze trvala asi 80 minut. Skanzen se nachází v Osiek nad Notecia. Do Wagrowiece už zbývá jenom 41 km. Ubytování nacházíme snadno. Milá provozovatelka, když vidí 5 motorek, udělá na malém dvoře místo a všechny motorky se sem vměstnají. Dokonce je tady ještě stůl a židle, kde si večer posedíme.

Najeto 263 km

6. den

Včera jsme zjistili, že dneska mají v Polsku státní svátek a všechny prodejny budou zavřené. V Poznani sjíždíme na Ostrów Tumski, kde si jdeme prohlédnout katedrálu svatého Petra i Pavla. Jedná se o nejstarší katedrálu v Polsku. Nachází se zde pohřebiště prvních polských panovníků. Všude okolo církevních staveb jsou policejní hlídky. Vzhledem k tomu, že dnešní den bylo vše zavřené, tak jsme neměli moc kulturních zastávek. V Legnici jsme měli ubytování v hotelu Palaczyk, podle navigace mapy.cz jsme zastavili před psychiatrickou léčebnou. Trochu mě to znervóznělo a podíval jsem se na Booking jestli mám správnou adresu, město a ulice souhlasila, jen číslo popisné bylo jiné. Nakonec jsem našel hotel o dalších 200 metrů dál a namapách.cz jej mají označený na dvou místech. Mapy.cz jsem o tom již informoval. Ubytování je v hotelu, který je přestavěný z vily z roku 1906. Protože jsme měli dost času, vydali jsme se na procházku městem. Prošli jsme kolem katedrály svatých apoštolů Petra a Pavla na vlakové nádraží. V době našeho příchodu přijížděl na nádraží vlak ze Zgorzelce, který směřoval do Wroclawi. Zpátky jsme šli městským parkem, který je obrovský, hezky upravený a jsou v něm i podzemní bunkry. Večeři jsme si dali v hotelové restauraci.

Najeto 240 km

7. den

Poslední den, kterým opouštíme náš výlet po Polsku s krátkým svezením kolem Baltu. Zhruba po 30kilometrech přijíždíme k muzeu Gross-Rosen, jedná se o koncentrační tábor, který byl původně pobočným táborem Sachsenhausenu. Vězni zde za nelidských podmínek pracovali v blízkém kamenolomu. Další zastávkou byla podzemní továrna Riese ve Walimu. Ještě než jsme sem dojeli, tak jsme si mohli díky objížďce prohlédnout most na Jeziorze Bystrzyckim a po klikatých cestách vystoupat do výšky s výhledem do údolí. Továrna Riese v Sovích horách s sebou nese spoustu tajemství, nikdy se nedokázalo zjistit, z jakého důvodu došlo ke stavbě, která započala v roce 1943. Uvádí se, že to mělo být podzemní sídlo Hitlera, továrny na zbraně, nebo tajné laboratoře. Pracovali zde vězni z Gross-Rosenu. Po menším odpočinku pokračujeme dál. Před Kamenia Góra se zatáhlo a začal padat déšť, stavíme na benzince a bereme nepromoky. Do Kowar,resp. Ściegny, kde se nachází vyhlášená smazalnia dojíždíme bez deště. Dáváme si vynikající rybí polévku a pokračujeme do Lázní Libverda, kde máme sraz. Měli jsme štěstí a nezmokli jsme, což se druhý den během vyjížďky neopakovalo.

Najeto 211 km

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):