gbox_leden



Nordvegr aneb Cesta na sever

Nordvegr jako označení území dnešního Norska bylo poprvé použité zhruba v roce 880 v řeči vikingského náčelníka Ottara k anglickému králi Alfrédovi, a v řeči starých Gótů a Dánů znamenalo něco jako „Cesta na sever“. Teprve ve 14. století se začaly používat formy jména země Noreg(h)e, Norig(h)e, Norg (h)e nebo Norie. Oficiální název Noreg v jazyce nynorsk byl přijat teprve po jazykové reformě z roku 1938, zatímco název Norge v jazykové verzi bokmal je používán zhruba od roku 1450.

Kapitoly článku

Úvod

Jak známo, každý správný motocestovatel z Česka má tři povinné životní cíle: vyhlídku na Slapech, Grossglockner a… Nordkapp. No a protože ty první dva už mám odfajfknuté, kam jinam se vydat, než na sever.

Anebo jinak: tuhle cestu jsem si chtěl dát jako dárek k padesátinám. K těm jsem si ale nakonec nadělil povylezlou plotýnku, takže příští rok… jenže pak je jednou moc práce, pak málo dovolené, pak jeden COVIDový rok, druhý COVIDový rok… Tak letos? Za ty roky se mi ale aspoň doma vyloupl ke všemu odhodlaný spolujezdec, takže nás bude víc a nebudeme se bát trolla nic!

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (26x):
Motokatalog.cz


TOPlist